Att sova dåligt ibland är ganska vanligt, och inget att oroa sig för. Stress, mycket arbete, oregelbundna matvanor och sena kvällar får ofta sömnen att vackla till. För det mesta rättar kroppen till sömnunderskottet själv genom att vi blir trötta tidigare på kvällen och när vi är lediga så sover vi extra länge på morgonen. Men om svårare saker inträffar som påverkar oss känslomässigt kan tankarna mala och påverka både insomnandet och vi kan vakna oroliga mitt i natten och ha svårt att somna om. Sömnen är så pass viktig för oss att några dagar med orolig och lite sömn gör att minnet försämras, vi blir förvirrade och mer lättretliga. Immunförsvaret försämras och det är lätt att bli mer mottaglig för virus och bakterier. Lite sömn gör oss mer hungriga och det är lätt hänt att vi tappar impulskontrollen. Det kan göra oss mer sugna på snabba kolhydrater, det vill säga snabb energi, vilket gör att vi äter mer och går upp i vikt. Sover vi dåligt länge så riskerar vi att bli sjuka. Till exempel kan sömnbrist ge nedstämdhet och depression. Men låt det inte gå så långt, utan ta tag i sömnbristen tidigare.
Läs också: 5 kosttillskott och adaptogener som kan förbättra din sömn
Sömnens olika faser
På natten när kroppen vilar och vi sover gott förstärks minnet och hjärnan bearbetar intryck och upplevelser, men det pågår också en städning där hjärnan rensar sig på skadliga ämnen. Sover vi inte tillräcklig så blir inte heller städningen tillräckligt bra, vilket kan resultera i att vi på sikt mår sämre. Hur många timmar behöver vi sova? Vad är tillräckligt med sömn? Ja, runt sju-åtta timmar är lagom för en vuxen person, något mer för tonåringar och något mindre för äldre. Sömnen styrs av en sömncykel och den har olika faser som alla fyller viktiga funktioner. Den första fasen är ytlig men viktig för det motoriska minnet – som när vi lär oss simma eller cykla. Den följande djupsömnen är viktig för minnet och drömsömnen är den period som hjärnan vilar och återhämtar sig men också då dagens upplevelser bearbetas. I början av nattens sömn sover vi djupare och fram på morgontimmar dominerar drömsömnen. Sover vi för lite missar vi den viktiga drömsömnen.
Läs också: Sömnens påverkan på din hälsa
Rogivande örter
Om sömnen inte är bra, vad kan man göra själv för att sova bättre? Försök att ha rutiner och skapa regelbundna vanor, för det tycker kroppen om. Om du kan – lägg dig ungefär samma tid varje kväll. Stimulera inte hjärnan sent på kvällen. Låt bli kaffe, mobiltelefon och TV, träna inte för sent. Ha svalt och mörkt i sovrummet. En kort meditation saktar ner hjärnaktiviteten, ett varmt bad gör dig tröttare och har du ett stillasittande jobb kan en promenad innan middagen ge bättre avslappning på kvällen. Det finns örter, mineraler och vitaminer som kan ge kroppen ro på kvällen. Magnesium är ett mineral som får dina muskler att slappna av. B-vitaminer förbrukas mer vid stress. Prova ta ett B-vitaminkomplex. Saffran har en rogivande effekt och har använts i Orienten under flera tusen år för sina hälsofrämjande egenskaper. Saffran är också stämningshöjare. Forskning har visat att saffran kan öka koncentrationen av serotonin i hjärnan och studier på ett saffranextrakt har visat att det kan minska trötthet och utmattning inom två veckor. Johannesört är inte bara effektivt vid nedstämdhet och mild depression, det kan ge avslappning på kvällen och underlätta insomnandet. Rosenrot är känt för sin uppiggande effekt och är du pigg på dagen blir du oftast trött på kvällen. Kombinerar du sedan flera adaptogener som schisandra, rysk rot och ashwagandha med kamomill och b-vitaminer då har kroppen en fin blandning som hjälper dig att slappna av.
Av Inger Palm