Kort sagt finns det goda anledningar att se över vilka livsmedelsförpackningar du använder i vardagen. Och lyckligtvis finns det flera bra alternativ till plast. Här listar vi fem av dem. 

Glas 

Glasförpackningar har en mängd olika fördelar. Glas är ett återanvändningsbart och hållbart material som passar utmärkt för förvaring av i princip alla typer av livsmedel. Det är dessutom enkelt att rengöra efter användning och tar inte upp varken lukt eller smak från maten.

Jämfört med plast håller glas i snitt tre gånger länge. Och om det skulle gå sönder går det utmärkt att återvinna det. Dessutom kräver återvinningsprocessen inte lika mycket energi som framställningen, vilket också bidrar till minskade påfrestningar på klimatet. 

Tips! Glasburkar från exempelvis sylt eller inlagda grönsaker passar utmärkt för förvaring av matrester. Så länge glaset är tjockt nog går burkarna dessutom att frysa in! 

Läs också: Hur kan du försvara miljöförsvararna?

Rostfritt stål 

Rostfritt stål fungerar också utmärkt som livsmedelsförpackning. Stålet har en lång hållbarhet, betydligt längre jämfört med exempelvis aluminium. Dessutom har själva produktionen en minimal miljöbelastning men knappt några föroreningar.

Likt glas suger rostfritt stål inte åt sig varken lukt eller smak och det avger inte heller partiklar i maten som plast kan göra. Rostfria produkter är dessutom helt återvinningsbara och sorteras som metallskrot.

Silikon 

Silikon är ett bra alternativ till plast som både är mer hållbart och miljövänligt. Det har dessutom en god resistens mot både värme och kyla samtidigt som materialet är fritt från skadliga kemikalier, exempelvis BPA. 

Både myndigheter och experter anser att silikon är helt ofarligt, vilket gör att det passar utmärkt som livsmedelsförpackningar. 

Bambu 

Bambu är ett biologiskt nedbrytbart material som både är hållbart och värmeresistent. Det gör den mycket passande att använda som livsmedelsförpackning. 

Bambu växer extremt snabbt och absorberar faktiskt 5 procent mer koldioxid än andra växter.  Den kräver dessutom väldigt lite vatten, är naturligt antibakteriell och går även att planera på näringsfattigare jordar. 

Allt detta gör bambun till ett betydligt miljövänligt material än exempelvis plast. Å andra sidan är inte all bambu miljövänlig. Vissa producenter använder till exempel kemikalier i sin produktion som kan vara skadlig både för dig och för arbetarna på fabriken. Välj därför alltid certifierade bambuprodukter. 

Läs också: 8 viktiga varor att byta till ekologiskt

Papper

Papper kan vara ett bra alternativ till plast eftersom det är så enkelt att återvinna och återanvända. Samtidigt kräver själva pappersproduktionen mycket vatten samtidigt som den i många fall bidrar till stora utsläpp. Dessutom kan det vara svårt att återvinna papper med matfläckar (om du inte har en egen kompost). 

Om du ska välja pappersförpackningar, se till att pappret eller kartongen är tillverkad av återvunna material.

5 tips för att minska användningen av plastförpackningar

Att helt och hållet bojkotta plast kan vara svårt, inte minst när det gäller livsmedelsförpackningar. Det gäller att ta det stegvis. Här är några enkla tips på hur du kommer igång. 

  1. Köp sugrör av bambu eller rostfritt stål istället för plast. Glöm inte att även köpa till en rengöringsborste!
  2. Installera ett vattenfilter i hemmet istället för att köpa vatten på flaska. 
  3. När det är dags att köpa nya matlådor, välj glas eller metall istället för plast. 
  4. Spara burkar från sylt eller inlagda grönsaker och använd dem som förvaring. 
  5. Sluta köp vatten i butik – ha med en egen vattenflaska som du fyller på. 

Av Elsa Larsson

hållbarhetLivsmedelsförpackningar