Whole foods, eller oprocessade råvaror, är grönsaker, frukter, baljväxter, spannmål och animalier som är obehandlade och obearbetade så lite som möjligt innan de konsumeras.

Det är oftast inte så enkelt som att vi kan dela in maten i två grupper – processat eller oprocessat. Det mesta vi äter har raffinerats på något sätt inklusive tvätta, hacka torka eller konservera och det är inte alltid något negativt. Att frysa grönsaker på sommaren när det finns ett överflöd ger oss exempelvis tillgång till dessa livsmedel året runt.

Det finns också exempel på när tillagning ger oss tillgång till mer näringsämnen som att värma tomater för att frigöra antioxidanten lykopen. Problemet är att mat ofta blir “ultraprocessad” tills vi inte längre kan se på den färdiga produkten vilka livsmedel den är gjord av. Jämför en tomatpuré med en burk färdig sås.

Läs också: Daniel Berglund och Patrick Wahlberg: “Näring av högsta kvalitet är vår passion”

Synergier i växter ger effekter på hälsan

Det går inte heller peka på en oprocessad råvara och peka ut ett näringsämne som det som gör den nyttig. Istället är våra växter en helhet med vitaminer, mineraler och mikronäringsämnen.

I varje växt, till exempel jordgubbar, finns ett eller flera näringsämnen. Jordgubbar är rika på C-vitamin, men också järn. Dessa två tillsammans ger högre upptag av järn, som i vanliga fall inte tas upp så lätt i vår tarm från växter.

Ett annat exempel på synergier när vi äter växter är de korsblommiga grönsakerna. Två fytonäringsämnen som finns naturligt i broccoli, kål och liknande är mer aktiva när vi får i oss dem tillsammans. I studier med råttor såg forskare att dessa två tillsammans var mycket bättre på att skydda mot levercancer än de var var för sig.

E-vitamin finns i åtta olika former och i många nötter har naturen kombinerat de två som fungerar bäst tillsammans. Alfa- och gammatokoferol är två typer av E-vitamin och finns ihop i exempelvis valnötter, cashewnötter och mandlar.

Läs också: Karin Björkegren Jones – Bästa näringen för sköldkörteln

Biotillgänglighet hos näringsämnen

Växter innehåller mängder av näringsämnen som påverkar hälsan. Hur väl ett näringsämne tas upp, det vill säga dess biotillgänglighet är viktigt att ta med i beräkningen när det kommer till näringsinnehåll i det vi stoppar i oss. Det här gäller vår mat såväl som våra kosttillskott. Flera av hälsofördelarna med whole foods kan förklaras av de effekter på upptag som näringsämnena tillsammans i ett oprocessat livsmedel har.

Whole foods för hälsan

Synergin från näringsämnen i våra livsmedel är en viktig anledning att köpa oprocessade, hela råvaror. När du väljer att äta och dricka whole foods oftare, kommer du automatiskt att äta minde processade och raffinerade livsmedel. Det ökar näringstätheten i din kost och du skippar flera av de ämnen som är kopplade till sämre hälsa.

Av Katarina Fornander

Källa: Melse-Boonstra A. Bioavailability of Micronutrients From Nutrient-Dense Whole Foods: Zooming in on Dairy, Vegetables, and Fruits. Front Nutr. 2020;7:101. Published 2020 Jul 24. doi:10.3389/fnut.2020.00101
C vitaminE vitaminGreatlife.sewhole foods