Enzymerna är små proteiner som fyller en livsviktig funktion för matsmältning, ämnesomsättning och immunförsvar. De hjälper oss att förbli starka och välfungerande. Kroppens enzymproduktion sjunker med åldern så vi kan behöva fylla på med vitala enzymer.

Enzymer är proteiner som sätter igång (katalyserar) kemiska reaktioner. Till exempel så är alla de proteiner som utför olika steg i kroppens ämnesomsättningen enzymer, och de hjälper till att reglera hastigheten på olika processer i kroppen.

En cell kan innehålla hundratals olika enzymer, och olika enzymer har mängder av olika egenskaper och funktioner. Matsmältningens enzymer har funktionen att ta till sig ett ämne som sedan klyvs till en ny produkt, en nedbrytning (finfördelning) har skett.

Matsmältningsenzymer

  • I saliven: Saliv innehåller bland annat enzymet lipas, som bryter ner fetter, och amylas som bryter ner kolhydrater.
  • I magsäcken: Pepsin bryter ner proteiner, och enzymet är beroende av att det finns tillräckligt med magsyra i magen. Magsyran kan avta med stigande ålder eller vid stress och sjukdom, vilket kan påverka pepsintillverkningen.
  • I Tolvfingertarmen: bukspottskörteln tillför enzymet amylas som bryter ner kolhydrater, enzymet lipas som bryter ner fett och enzymet trypsin som bryter ner proteiner.

Det är viktigt att tugga maten mycket mer än folk vanligen gör, för då stimuleras till mer saliv vilket ökar mängden enzym. I samband med att man äter en måltid kan öronspottkörteln ge upp till en tiofaldig ökning av salivproduktionen.

Ju längre man tuggar varje gång man stoppar mat i munnen, desto mer saliv (och enzymer) produceras.

Nedbrytningen av maten börjar således redan i munnen genom att tugga maten väl! Men sedan behövs matsmältningsenzymer för att klyva maten till den ”biokemiska soppa” från vilken tarmen tar upp näring. Bukspottkörteln producerar viktiga enzymer, men vi får även hjälp av alla de enzymer som finns naturligt i råvarorna. Dessa är dock värmekänsliga och förstörs när maten upphettas eller processas. Om maten innehåller allt färre vitala enzymer, försämras både matsmältning och näringsupptag.

Tunntarmens cellvägg är starkt veckad och har mängder av små utskott, villi, där det även finns nedbrytande enzymer. Men vid skador på tarmväggen, orsakade av exempelvis glutenintolerans, tillbakabildas tarmvilli. Det resulterar i minskat näringsupptag, och att den icke-nedbrutna maten jäser i tarmen. Det kan ge en känsla av uppblåst mage (buk) och gaser.

Naturliga enzymkällor

Därför kan det vara bra att komplettera med matsmältningsenzymer och äta en del okokt mat (råkost) vid varje måltid. Exempel på rikliga enzymkällor är färsk ananas (med nyttiga enzymet bromelein), vetegräsjuice, surkål och syrade grönsaker. Men pröva även att ta tillskott med enzymer varje måltid under ett par veckor, och se hur det påverkar dig.

En 60-årig man som lidit av rapningar under många år blev helt av med dem med en enzymtablett vid varje måltid. Hälsokosten har enzymtillskott som innehåller de viktigaste enzymerna: amylaser, lipaser och proteaser som bryter ner stärkelse, fett respektive protein.

En annan faktor är att magsäckens saltsyraproduktion försämras med åren. Det kan märkas genom att man blir uppsvälld och uppblåst efter en måltid, men det kan även ge kliande anus och håravfall. En 60-åring producerar hälften så mycket saltsyra som en 20-åring och med stigande ålder behöver en del komplettera med tillskott av saltsyratabletter. Personer med blodgrupp 0 har dock vanligen en riklig produktion av saltsyra. Metagest från Alphaplus är exempel på bra saltsyratabletter som även innehåller enzymer.

Systemiska enzymer stärker hela kroppen

Enzymtillskott fyller även en funktion genom att det snabbar på reparationer i kroppen och motverkar inflammation. Det gör till exempel att man inte får muskelvärk på samma sätt efter hård träning. Man kan även ta så kallade systemiska enzymer som både har matsmältningsenzymer och enzymer med effekt ute i cellerna i kroppen. Bromelein rekommenderas till exempel för att påskynda läkningen efter operation.

Enzymeja från Holistic är ett utmärkt systemiskt enzymblandning som även innehåller kumarin, antiinflammationsämnet från gurkmeja

Fasta ökar enzymernas detox effekt: Vid fasta och halvfasta minskar förstås användningen av matsmältningsenzymer i kroppen. Då börjar kroppen istället använda enzymer för att hjälpa kroppen att städa (detoxa); nedbrytning och borttransport av oönskade restprodukter, döda celler etc. och skapande av nya celler med mera.

Enzymers påvisade effekt i kroppen:

  • Bryter ner proteiner som virus och bakterier
  • Minskar svullnad och inflammation
  • Hjälper till att sänka kroppsvikten (fettnedbrytande enzymer)
  • Påskyndar läkningen efter idrottsskador

.

Ge akt på vad och hur du äter!

Upplever du problem med matsmältningen kan det bero på en otillräcklig mängd enzymer. Matsmältningen påverkas också negativt av för stora portioner mat och enformig kosthållning.

Jag rekommenderar människor att dels lägga upp en mindre mängd mat på tallriken och dels tugga maten dubbelt så länge, för det är ett enkelt sätt att förbättra sin matsmältning. Att tugga maten mer har en rad fördelar för kroppen – plus att maten smakar bättre. För salivens funktion är också att transportera smakämnen till smaklökarna, där saliven löser smakämnet så att det kommer i kontakt med smakcellerna. Alltså förstärks vår smakupplevelse av måltiden när vi tuggar mer – bara positivt! Läs om Salivens superkraft.

.

Kost & hälsaMage och tarmStärk självläkningenTarmens hälsa