Krukväxter renar luften från skadliga ämnen

En av krukväxternas viktigaste uppgifter är att berika och förbättra inomhusluften i rummet genom att filtrera luften från olika typer av föroreningar. Koldioxiden vi andas ut omvandlas till exempel till syre, vilket ökar syrehalten i luften. Det finns till och med krukväxter, så som murgröna och dracena, som till och med kan bryta ned formaldehyd och trikloretylen.

Växternas blad innehåller enzymer som omvandlar skadliga ämnen i luften till aminosyror och socker. Vissa krukväxter samlar föroreningarna i sina rötter där de med hjälp av bakterier omvandlas till ofarliga ämnen.

Läs också: 7 enkla sätt att fylla din bostad med växter

Några exempel på krukväxter som är bra luftrenare är:

  • Murgröna – idealisk att rensa luften i badrummet. Vattna den ordentligt och ge den fyra timmar direkt solljus om dagen och den kommer att tacka dig med ren och fräsch luft.
  • Dracena – tar bort xylen, trikloretylen och formaldehyd som släpps i luften när lack torkar och bensin avdunstar.
  • Svärmorstunga – filtrerar utmärkt formaldehyd som ofta finns i rengöringsprodukter, tyger och kosmetika. Ställ den gärna i ditt sovrum eftersom den absorberar koldioxid och frigör syre.
  • Ampellilja – med hjälp av sina blad lyckas ampelliljan neutralisera bensen, kolmonoxid och xylen, ett lösningsmedel som ofta används inom läder-, gummi- och tryckeriindustrin. 
  • Fredskalla – en krukväxt som kan ta bort tre av de vanligaste organiska föroreningarna – formaldehyd, bensen och trikloretylen – kan även bekämpa toluen och xylen, aceton och alkohol.
  • Guldpalm – en ledare inom filtrering av bensen, xylen och trikloretylen – ämnen som ofta förekommer i kontorselektronik.Kan medfördel placeras nära möbler som kan avge formaldehyd.

Växter kan också ge ökad luftfuktighet

Om du ofta har torra ögon, hes röst, envis hosta, huvudvärk och trötthet kan det vara tecken på att du har för torr luft hemma eller på kontoret. Även då kan krukväxter vara en bra lösning – över 90 procent av växternas bevattningsvatten släpps nämligen ut i luften.

Man har beräknat att det behövs mellan tre och sex större inomhusväxter för att uppnå en idealisk fuktighet på 40–50 procent i ett rum på 30 kvadratmeter. Det gäller dock inte suckulenter som lagrar vattnet i sina vattendepåer och inte släpper ut det på samma sätt.

Det som händer när luftfuktigheten i rummet stiger är att dammpartiklarna i luften blöts ner och blir tyngre. Därefter faller de ner till golvet tillsammans med alla skadliga ämnen och föroreningar, vilket bidrar till att du andas in mindre damm och därmed också färre gifter. 

Läs också: Hur du inreder hemmet på ett miljövänligt sätt

Några exempel på luftfuktande växter är:

  • Hortensia – kanske den bästa luftfuktande växten av dem alla. Den torkar sällan ut, men ska inte placeras i vatten eller i direkt solljus.
  • Azalea – vill ha mycket vatten, men ta bort överflödigt vatten som ligger på fatet eller i ytterkrukan.
  • Ampellilja – kan vara lite torr mellan bevattningarna. Vill helst stå i fönster utan stark sol. 
  • Fredskalla – står gärna lite längre in i rummet. Vill ha riklig bevattning utan att stå i vatten.
  • Spjutbräken – vill slippa direkt solljus. Trivs i fuktig, men inte genomblöt jord och mår bra av en daglig dusch.

Viktigt med god ventilation

Även om krukväxter kan bidra till en estetisk och hälsosam miljö i våra hem ska vi inte glömma regelbunden vädring och ventilation. Enligt uppgifter i studier från 2017 påpekar man att inomhusväxter står för mellan 0,9 och 9 procent av luftreningen i hemmet. Tyvärr saknas det också tillräcklig forskning om vilka krukväxter är mer effektiva som luftrenare än andra.

Av Elsa Larsson

HemluftrenareMiljövänligtVäxter