Ghee är så gott och nyttigt! Det är klarnat smör – utan proteiner – och innehåller nyttiga smörsyran, som är näring för tarmslemhinnan och massa vitaminer och näringsämnen. Ghee är medicin enligt Ayervedan.
Ghee – klarnat smör – är mycket nyttigt! Det är enkel att göra oas tar knappt en halvtimme: man kokar bort vattnet och en del proteiner skummas bort och andra fastnar i grytans botten.
Syftet är att bli av med komjölksproteinerna, där proteinet kasein utgör 80%. Dess funktion är att ge kalvarna starka klövar och horn, men jag själv och många andra tål inte kasein… Först när jag gick över till att bara äta ghee kunde jag gå ner de där två kilona extra som aldrig ville släppa! Smör är mycket nyttigt, men ghee kan vara ännu nyttigare. Ghee anses som medicin inom Ayurvedan. Den innehåller rikligt med fettlösliga vitaminer och karoten samt många olika nyttiga fettsyror, främst smörsyra och CLA (konsumerad linolensyra).
Jag använde ghee till allt: matlagning, steker i, tar i varm choklad och kaffe istället för mjölk, brer på glutenfritt bröd. Yummie!! Ghee kan förvaras framme i flera veckor om man tar med rent redskap ur burken. Då är den mjuk, annars blir den hård i kylskåpet.
Det flytande guldet, ghee, anses vara rena medicinen inom den ayurvediska medicinen.
FAKTA: Nyttiga smöret!
Smör har en är en fjädedel omättade fetter och är en riklig källa för de fettlösliga vitaminerna A, D och E samt betakaroten, vilka behövs för bland annat syn, hud, slemhinnor, skelett, normala hjärtslag och ett balanserat psyke. Smörets goda smak kommer från gräddens syrning och mjölkfettet, som består av hundratals fettsyror. Smörsyran är särskilt nyttig; den ger näring åt tarmslemhinnans celler och har virus- och cancerskyddande egenskaper. Alltså har smör en rad hälsofrämjande egenskaper – och är speciellt nyttig för växande barn.
OBS! Gräsätande boskap innehåller de nyttiga och essentiella fleromättade omega-3-fettsyrorna, och en bra balans på omega-6/3-kvoten, till skillnad från djuren som föds upp på spannmål och majs. Tack och lov är Sverige bra på att det är lag på att mjölkkorna ska gå ute och beta på sommarhalvåret.
Ghee som medicin
Ghee har använts i flera tusen år i indisk/ayurvedisk matlagning. Det har många positiva effekter på kroppen speciellt för matsmältningen och kroppens näringsupptag. Dessutom sänker det eventuell hetta (eld) i kroppen och är toppen för hudproblem… I Indien använder man det till och med för att gå ned i vikt, då med medicinskt tillsatta örter. Det har även forskats mycket på ghee och dess medicinska egenskaper.
Ghee mot vanliga besvär (enligt Ayervediska läkare)
- Förstoppning och trög mage. ta 2 matskedar ghee i varm mjölk/rismjölk på kvällen innan du går och lägger dig.
- Torr hud. 1 msk ghee i maten om dagen.
- Torra slemhinnor i näsa, huvudvärk och trötthet. Snorta upp en droppe ghee i var näborre på morgonen när du vaknar.
- Huvudvärk med hetta i kropp och ögon orsakad av hög pitta. Massera fotsulorna med ghee.
- Brännande känsla i händer och fötter. Massera kroppsdelarna med ghee.
- Migrän, för friskhet i sinnet och minnet. 2 droppar ghee i näsborrarna vid besvär.
- Stark stress. Vid stress förbränner kroppen mycket fett och kan lätt bränna ut sig. 1 msk ghee i maten om dagen smörjer på ett hälsosamt sätt. Ta bort alla forma av, friterad mat, undvik också för mycket olivolja under stress.
- Splittrade hjärnor. Ghee lugnar och drar ner dig i fötterna. Ghee har en förmåga att penetrera hjärnan på ett sätt som ingen annan substans har, enligt ayurveda. Den tar sig in mellan trötta och utbrända hjärnceller och smörjer och lugnar.
Recept på Ghee
1. Koka/sjud 2 paket riktigt smör (à 500 g) i en tjockbottnad kastrull/gjutjärnsgryta i ca 25-30 minuter på svag värme. Det kan bubbla pyttelite och låt det koka utan lock så att vattnet kan dunsta. Skumma gärna av det vita som samlas överst.
2. Gheet är färdigt när det börjar lukta lite kola plus när det har börjat separera med vita ansamlingar av slaggprodukter och genomskinlig vätska (ghee).
3. Låt det sedan svalna något (då sjunker det mesta av det vita till botten och du slipper sila) och häll sedan försiktigt av den genomskinliga vätskan till glasburkar som har tättslutande lock.
4. Du ser bottensatsen som blir kvar i nedre bilden till vänster. Skrapa ur det med en sked och slänh i soporna – INTE i vasken. Fettet stelnar och samman med det hårda “gruset” kan det sätta igen rören.
Förvara gärna ena burken framme, den du använder och den andra i kylskåp. När det stelnar blir den klara gula oljan ogenomskinlig. Använd alltid en ren och torr sked i gheet så håller det länge…enligt ayurvedan är 100 år gammalt ghee det bästa!
- Du kan även köpa färdigt ekologiskt Ghee i vanliga affärer från Kung Markatta eller Pukka.
- Det ekologiska osaltade smör jag använt för att göra ghee heter Thise
- Så här ser det ut när man gör ghee (länk till FB).
Här tar jag upp om intolerans mot kasein, vilket är mycket vanligare än folk vet om. Folk vet om glutenintolerans idag, men få känner till kaseinintolerans.
Referenser:
- Smörsyran i ghee boostar immunsystemet
- Smörsyra motverkar inflammation i kroppen och är speciellt främjande för tarmslemhinnan, fungerar som probiotika, och därmed matsmältningen. Butyric acid-producing anaerobic bacteria as a novel probiotic treatment approach for inflammatory bowel disease
- CLA, konjugerade fettsyrorna i ghee (från gräsbetande kor) hjälper till viktnedgång. The role of conjugated linoleic acid in reducing body fat and preventing holiday weight gain.
- The effect of ghee (clarified butter) on serum lipid levels and microsomal lipid peroxidation. Conclusion: Research findings in the literature support the beneficial effects of ghee outlined in the ancient Ayurvedic texts and the therapeutic use of ghee for thousands of years in the Ayurvedic system of medicine.
-
High conjugated linoleic acid enriched ghee (clarified butter) increases the antioxidant and antiatherogenic potency in female Wistar rats. Conclusion: decreases the risk of cardiovascular diseases.
65 Comments
Kan man använda extrasaltat smör?
Jag rekommenderar bara ekologiskt smör – och inte extrasaltat. Bäst är osaltat som du saltar själv med havssalt. Det är billiga skräpsalter i vanligt saltat smör. Att handlar om att tjäna max pengar i livsmedelsindustrin, alltså är det billiga bulkprodukter överallt… välj sparsmakat, kvalitet och ekologiskt så spar du pengar i längden för du får mer näring och mindre gifter.
Kan man använda laktosfritt?
Hej Inga! Tack för din fråga! Visst kan du använda laktosfritt smör till ghee, men eftersom alla mjölkandelar tas bort när man gör det blir ghee laktosfritt ändå. Ha en fin dag! Hanna – Team Sanna
Tack för svaret. Kan man läsa om glutenfri bröd någonstans?
Jag äter nästan aldrig bröd, undviker mjölmaten även glutenfri mjölmat bl annat pga nanopartiklar vid industrimalning. Så googla eller köp böcker om det.
Du skrev -“matlagning, steker i, tar i varm choklad och kaffe istället för mjölk, brer på glutenfritt bröd. Yummie”, och därför blev jag intresserad)) äter annars inte glutenfribröd heller..men saknar brödibland..
Jag saknade också bröd. Nu bakar jag bröd själv med teffmjöl, rismjöl, majsmjöl.
Har aldrig mått Så bra I magen sedan jag började äta glutenfri.
Tänkte att man kanske kan göra på samma sätt med mjölk? Eller?
Tänkte att man kanske kan göra på samma sätt med mjölk?
Hej Sanna!
Du är fantastisk!!! Tack för allt du gör!
Jag har två frågor!
1. Finns det något märke av havssalt och himalayasalt som du rekommenderar? Jag vill ju gärna ha det bästa 🙂
2. Jag lever efter periodisk fasta, d v s jag äter enbart mellan tolv på dagen och åtta på kvällen. På förmiddagarna dricker jag bara, ex kaffe, citronvatten m m. Nu undrar jag, kan jag använda din soldryck (heter den va?) på förmiddagarna också? För det som är viktigt är att den inte innehåller kalorier och höjer insulinnivåerna. Jag tycker den verkar väldigt nyttig och undrar om den kan användas under dygnets fasteperiod, det var min fråga!
Tack så jättemycket på förhand!
Med vänlig hälsning Karin Lind
Hej Karin!
Tack för dina frågor och dina fina ord! Sanna är så glad och tacksam för att det hon gör och arbetar så hårt för uppskattas.
1. T.ex. Falksalt är ett havssalt man hittar i de flesta matbutiker. Det är ingen större skillnad på saltmärken, så länge det är rent havssalt eller himalayasalt de erbjuder.
2. När det gäller periodisk fasta beror det på hur du vill göra. Endel väntar till och med med att ta sina kosttillskott tills de äter det första målet mat, medan andra tycker att de får den effekt de önskar även om de dricker t.ex. fettkaffe på morgonen. Allt man äter som inte är rent vatten innehåller ju kalorier, så om det är målet skulle jag vänta med soldrycken tills det är dags att äta.
Hanna – Team Sanna
Såg nu att jag kanske ställde frågan under fel blogginlägg! Det kanske går bra ändå 🙂
Nej kan du ställa den på rätt ställe svarar jag. Meningen är att samla info o fakta så man lätt finner det 🙂
Om jag förstår ovanstående frågor/svar rätt så kan man alltså äta Ghee om man är mjölkproteinallergiker ??
Hej Camilla! Det är ju precis mjölkproteinet man tar bort när man tillagar ghee, så det ska fungera. Prova gärna med lite grann först för att se hur just du reagerar. Hälsa & välmående,
Hanna – Team Sanna
Ja det kan man. Jag är kaseinintolerant o det går utmärkt. Är man extremt känslig så kan man reagera för omöjligt bli av med 100%.
Jag håller inte med. Ghee innehåller i regel “spår av” mjölkprotein och jag skulle aldrig rekommendera det till en mjölkproteinallergiker. Jag har själv ingen konstaterad mjölkproteinallergi, men reagerar kraftigt på ghee.
Forskning på Ghee ? Dina källor till ifrån det du skriver ,vartifrån refererar du? Vad / vem styrker det du skriver är sant.?
Här är en vetenskaplig referens som konkluderar: Research findings in the literature support the beneficial effects of ghee outlined in the ancient Ayurvedic texts and the therapeutic use of ghee for thousands of years in the Ayurvedic system of medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215354/
Hej!
Nyfiken – vad är det du har doktorerat i?
Om du ser på hemsidans första sida står det beskrivet under “om mig”: https://ehdin.com/article/dr-sanna-ehdin
Hej,
jag undrar hur det går med tillväxthormonerna i komjölken, försvinner även de vid tillverkningen av ghee?
Jag äter glutenfria mjöler och blev intresserad av att läsa mer om nanopartiklar vid industrimalning, som du skrev om ovan. Finns det något tidigare inlägg om detta?
Tack på förhand!
//Malin
Med största sannolikhet försvinner tillväxthormonerna eftersom proteinet faller ut, men jag får leta studier för att veta. Jag har inte skrivit nåt om nanopartiklar o industrimalning – så googla o du finner info.
Hjälper ghee på alla slemhinnor i kroppen? Även för utvärtes bruk? Har hört att jamsrotsgelé kan vara effektfullt. Men det innehåller progesteron. Är det mer hälsosamt med ghee? Jag har själv lämnat klimakteriet och dess besvär bakom mig, men slemhinnor i ögon, mun och underliv är torra.
Det bästa för att stärka slemhinnorna är omega 3-fettsyror (fiskolja) och det motverkar torrhet. Samman med att ta bort sockret. för överväxt av candidasvamp ger t ex torrhet i slemhinnor. Progesteron i form av jamsrotskräm kan vara bra också.
Har läst att du förordar linfröolja, är inte den lika bra för slemhinnorna som fiskolja?
Skall man inta båda oljorna ?
Hej!
Eftersom smörsyran är så nyttig undrar jag om den även finns i smöret innan man gör ghee?
Med vänlig hälsning
Berit
Ja visst och den utgör en viktig del av smöret.
Hej,
Jag har lärt mej att göra ghee i ugnen. Får stå minst 2 timmar, men gärna upp till 4, i 50 grader. Din skall ju koka? Vad tror du skillnade blir i slutänden? Detta är ett indiskt recept.
Mvh Pia
Bara om du ändå ska laga mat i ugnen, energislöseri annars. Tar bara 20-25 min på plattan låg värme så enkelt. Ska du göra stor mängd ghee är ugn kanske smidigt.
Rekommenderar du saltat eller osaltat smör att göra gee på?
Osaltat ekologiskt o det är bara danska Thise smör vad jag vet. Ta saltat annars o salta lite extra m havssalt.
Hej
Har gjort ghee för första gången, men det blev löst och är ”smuligt”. Vad har jag gjort för fel? 500 g osaltat fick småputtra i ca 25-35 min och så skummade jag under tiden. Har köpt färdigt någon gång och då var det ganska stelt och helt slätt.
Jag förstår att jag fortfarande kan steka i det, men det blev inte som jag tänkt mig.
Vet inte, har aldrig varit med om att det blir grynigt. kanske nån annan som vet.
Jag har ett mkt enklare sätt att göra ghee. Lägg ett pkt smör i en kastrull och sätt på ettan på plattan. Efter kanske ca 10 minuter har smöroljan separerat sig från det övriga och det har lagt sig som en vit massa på botten. Häll sedan försiktigt av smöroljan utan att göra några hastiga rörelser så att det vita inte blandas in i oljan igen. Man behöver alltså inte koka det i typ 25-30 minute plus att det smakar mkt bättre än den nötiga kokta gheen. Det är ju ändå smöroljan man vill åt, det har inga extra magiska egenskaper bara för att det kokas.
Intressant ska pröva det!
Går det bra att göra Ghee på induktionsspis?
Ja visst, gjorde det igår med lyckat resultat men mkt låg värme bara 2 – så tar lite längre tid. Blir annan värmefördelning på nåt vis.
Så intressant läsning!
Hej ..
Såg att du dricker kaffe&choklad.
Är inte det histaminbomb!
Vill väldigt gärna börja dricka mitt morgonkaffe igen.
Jag har läkt min HIT och delar i bok i januari hur jag gjorde! 🙂
Hej!
Mejerier innehåller ju även andra ämnen som är skadliga för oss. Exempelvis höga halter hormoner. Hur ser du på det? Försvinner/förstörs de när man gör ghee?
Mvh
Köp ekologiskt smör, i Sverige är det gräsbetande stora dela av året. Bunkra sommarsmöret annars!
Du svarade dock inte på min fråga. Idag är det mkt höga hormonnivåer i mejerier eftersom man vill kunna mjölka så mkt som möjligt (gäller även svenskt krav). Är exempelvis hormoner i mejerier inget du anser skapar inflammation?
Mvh
Jag rekommenderar inga mejeriprodukter, just för att de kan ge inflammation. Äter endast ghee själv.
hej, kollade igenom frågor och undrar själv över kolesterin – ghee?
ps ghee blir ” grynigt ” och löst, då smörproducent blandar olja i smöret!!
ur 500gr smör blev grynig ghee, pressade ur 0,75 ml olja!
bäst blir det att göra smöret själv av riktig grädde ( utan karragen ) kärna- tvätta-osv.
med vänlig hälsning
Tack för feedback om det!
Hej!
Jag köper koncentrerat smör, dvs ghee, på hink, 1,8 kg. Kan vara svårt att få tag på men kan finnas på ex Citygross. Finns det inte tar de hem. Arlas.
Gourmetkockar använder detta supersmör, som inte bränner, i sin matlagning. Därför kan det gå att få tag på hos storcashar.
Popcorn blir galet goda poppade i ghee. Med havssalt.
Bara ett tips!
Tack för ditt viktiga arbete!
Tack för din uppskattning! Bra du skriver för tyvärr är Arlas ”klarnade smör” – obs heter inte ghee – en riktig skräpptodukt. Jag har melkat o frågat om hur den tillverkas o riktigt dålig, förstörd o kemiskt preppad – sönderdelad – produkt. Stor VARNING!!
Idag fixar industrin allt m kemikslier, aromer o konsistensmedel. Lita inte på nåt.
Hej,jag har precis börjat med ghee från Cosmoveda och känner en torrhet och sträv känsla i munnen och tungan,Kan det bli någon slags reaktion i början på slemmhinnorna eller utläkning?Annars tål jag vanligt smör.
Möjligt, jag har inte hört om det men ghee är bara nyttigt så fortsätt!
Det bästa saltet är Celtic Sea Salt Deep Makai el Celtic Sea Salt Light Grey finns på bodystore.com å köpa det innehåller mer mineraler än Himalaya som endast innehåller 4.1% vilket är väldigt lågt. Celtic Sea Salt tas upp från 600 m djup där människans föroreningar aldrig har påverkats. Det är grått oraffinerat salt och lite fuktikt och smakar gott i maten.
Tack för recept. Det blir modellen framöver 🍀
Tack!
Härlig artikel.
Ghee skall ej kokas, utan bara sjuda. Orsak: Vid kokning blir bottensatsen lätt upplöst.
hur är det med yoghurt Jag äter laktosfri eller ska man skippa det överhuvudtaget efterso det kommer från korna
Det enklaste sättet att göra ghee görs i ugnen på följande sätt:
1. tryck ner 1/2 kg osaltat smör (jag brukar ta av märket Valio) i en konisk rostfri 1 liters tillbringare.
2. Ställ in tillbringaren i ugnen. Ett hack upp från botten.
3. Sätt på ugnen på 90 gradar. Detta säkerställer att du inte överhettar gheen.
4. Låt stå inne i 2 timmar.
5. Efter 2 timmar ta ut tillbringaren väldigt försiktigt så att inte proteinvattnet blandas med den rena gyllene smöroljan. Proteinet och vattnet ligger nu på botten och den rena gheen ovanpå. På toppen av gheen ligger en tunn skorpa som du försiktigt tar bort med en dessersked.
6. Ta en ren glasburk och sätt ett melittafilter i en enkel melittahållare (en sån som man brukar brygga kaffe direkt i koppen med) och sätt det ovanpå burken.
7. Töm försiktigt ner den gyllene rena gheen i melittafiltret. Var på alerten så att inget av proteinvattnet följer med ner i filtret.
8. Det kan ta en stund innan all ghee silats igenom. Ofta behöver man i slutet ställa melittahållaren lite på kant så att den sista gheen rinner igenom filtret.
9. Sätt på locket på burken och låt den stå och svalna. När den nått rumstemperatur ställ in den i kylen ca 10 tim så att den får stadga sig. Sen går det bra att ha burken i rumstempertur under lång tid men se till att alltid använda rena skedar när du tar ghee ur burken.
10. Lycka till.
MVH
Bob Sagevid
f.d. Ayurvedatekniker
Tack, utförligt men enkelt beskrivet! 😊
Ghee recept
Smält ekologisk smör i crockpot i 6 timmar på LÅG och låt smöret sköta sig själv.
När det är färdigt tar du en sked och tar bort det som bildats uppe på ytan.
Sen tar du en soppslev och tar upp smöret och häller i ett flergångskaffefilter till rena burkar.
Så enkelt är det och blir perfekt varje gång.
Hej! Länkarna till Thise och även länken Så här ser det ut när man gör Ghee fungerar inte…
Mvh Ann-Kristin
De ska vara borta nu, tack.
Jag funderar på att testa ghee, men hur är det med de hormoner från kon som finns i mjölken, finns dom även i ghee? Äter sen flera år tillbaka inga som helst mejeriprodukter då jag inte verkar tåla dem men är som sagt nyfiken på att testa ghee.
Du får köpa ekologiskt ghee och proteinerna försvinner ju vid kokningen, jag bekymrar mig inte.
var köper jag Ghee smör? Om man laktosintolerant, kan man äta ghee?
Hej Inger, Ghee kan man ofta köpa i välsorterade mataffärer. Annars kan man beställa på nätet. Det är inte heller svårt att göra själv. Vi har en artikel som beskriver hur man gör https://ekoappen.se/vad-ar-ghee-och-vad-gor-den-for-din-halsa/ Oftast kan man äta Ghee som laktosintollerant då mjölkens sockerarter skiljer sig från smöroljan under tillagningen av ghee. Vi önskar dig en fin dag/ redaktionen