“Minska saltet” som basuneras ut med jämna mellanrum – och stämmer det verkligen? Ja, för vanligt bordssalt (98-99% NaCl) som det även finns mycket i industrimaten. Men hjärtläkare varnar för att många tyvärr har saltbrist idag, och förordar att vi äter mineralrikt havssalt som innehåller ett 70-tal mineraler och spårämnen. Det är viktigt därför att havssalt skyddar mot en massa saker som insulinresistens, hungerkänslor, typ 2-diabetes och hjärtsjukdom. Vi behöver havssaltets alla mineraler för att aktivera enzymer till matsmältning, nervernas aktivitet och för att tillverka saltsyra i magsäcken. Så rätt salt – havssalt – är nyttigt!
Visste du att saltbrist i kroppen ger sötsug?
“Mindre salt”

- Så stämmer verkligen de råden?
Vi behöver ta bort är rent natriumklorid (99% NaCl) – dvs. släng allt vanligt bordssalt med klumpförebyggande medel i (!) för det är ohälsosamt då det ger bara NaCl och inga övriga salter och mineraler som finns naturligt i havssalt. Bordssalt innehåller klumpförebyggande medel: E 535 Natriumferrocyanid, E 536 Kaliumferrocyanid, E 538 Kalciumferrocyanid – alltså cyanider, de är ju giftiga ämnen! (Tidiga symtom på cyanidförgiftning inkluderar huvudvärk, yrsel, snabb puls, andnöd och kräkningar.) Samt för varje gram natriumklorid som du inte blir av med, måste kroppen använda tjugotre gånger (23 ggr) mer vatten från cellen för att försöka neutralisera saltet…
- Låt bli all industriell färdigmat och halvfabrikat – för de hör till de största bovarna med högt innehåll anrikat NaCl. Följer du slv råd att undvika mat med mycket salt betyder det “låt bli industriprocessde maten”.
- Salta istället med havssalt – för det innehåller massor av näringsrika mineraler som kroppen behöver – ca 60-80 mineraler och även lite jod i havssalt. Himalayasalt går också bra om det är av hög kvalitét, för det finns tyvärr skräpsorter nu med bara NaCl i.
Ungefär fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi får i oss är dolt i de färdiga livsmedlen vi köper hem.
.
Vi behöver havssalt
Den som äter mycket snabba kolhydrater men för lite havssalt har sannolikt en kropp som inte är i balans. Det har blivit tydligt hur många som har brist på havssalter då de inte flushar med Saltvattenflushen utan kroppen absorberar allt salt och vätska! .Saltbrist är allvarligt därför att brist på viktiga mineraler och olika salter gör att nerver och celler fungerar dåligt. Nerverna är beroende av natrium och kalium, för skillnader i halterna inuti och utanför nervcellen skapar en spänning över membranen som driver nervimpulserna. Tröga nervimpulser ger trög kropp och trötthet. Samt att havssaltets mineraler och spårämnen behövs för mängder av enzymer i kroppen, låg funktion på enzymer ger också långsamma processer och låg energi.
Salta gärna mer med havssalt, för många har saltbrist och det kan skapa sug (begär) efter skräpmat och ge trötthet.

Ett skäl till att fisk är så nyttigt är att den badar i havsvattnets alla mineraler, 80-100 olika mineraler och spårämnen. Vilket INTE finns i våra urlakade odlingsjordar idag.
FAKTA:
När de första livsformerna tog sig ur havet och upp på land bar de också med sig en del av havet i sina organismer. Därför har den extracellulära vätskan utanför cellerna – vilket utgör en femtedel av kroppsvikten – ett liknande mineralinnehåll som det förhistoriska havet. Kroppen stjäl från sina olika depåer, inklusive skelettet, för att bibehålla mineralinnehållet i den extracellulära vätskan. Det kan förstås leda till mineralobalanser inne i cellerna..
Öka havssalt & minska socker
Visste du att ett ökat intag av havssalt kan hjälpa dig att bli av med sötsug, gå ner i vikt, få bättre fysisk prestanda och ett starkare och friskare hjärta? Men då behöver du äta havssalt, som innehåller cirka 80 olika mineraler och har samma mineralkoncentration som urhavet människans ”förfäder” en gång kom ur. Den extracellulära vätskan innehåller exakt samma koncentration, fascinerande eller hur? Kostdoktorn Andreas Eenfeldt säger:
“Höga insulinnivåer gör att kroppen håller kvar salt, vilket kan resultera i högt blodtryck. Om du har högt blodtryck kan det vara en bra idé att börja äta LCHF, som sänker insulinet. Då behandlar man orsaken, inte bara ett symtom.”

Men på grund av dagens moderna kost och myndigheternas kostråd har mycket satts ur spel. För de personer som ligger på det genomsnittliga svenska sockerintaget på knappt 1 kilo i veckan och lika mycket vetemjöl, är det lämpligt att man först förändrar sin kost i minst ett par månader innan man fastar. Man gör en Födofasta, lämpligt för fastenivå 1-2, som jag beskriver kapitel 4 i Sannas fastebok
Socker är också starkt beroendeframkallande och påverkar hjärnan precis som opiaterna gör. Därför är det viktigt att:
- först minska på och sedan undvika alla snabba kolhydrater.
- se till att din kropps saltbalans är bra, för brist på mineralerna i havssalt kan ge sockersug och ha en negativ påverkan på kroppens vätskebalans, blodtrycksreglering och nervsystem.
- åtgärda eventuella fettbrister genom att äta mer naturliga (icke industriprocessade) fetter och oljor.
Den ledande hjärtkärl-läkaren James DiNicolantonio vänder i sin bok Salt Fix upp ner på lågsaltsmyten, och han menar att salt snarare kan vara lösningen på – än orsaken till – den stora ökningen av kroniska sjukdomar. Salt skyddar mot en massa saker: som insulinresistens, inre hungerkänslor, diabetes typ 2 och hjärtsjukdom. Dr DiNicolantonio menar att man med ökat intag av havssalt kan bli av med sötsug, gå ner i vikt, få bättre fysisk prestanda och starkare och friskare hjärta. Läs mer om boken Salt fix här.
FAKTA bordssalt vs. havssalt:
Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordssalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprung, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.- Klicka här för exempel på bra havssalt, och köp gärna i hälsokosten!
Respons:
Respons från en läsare, Annika Assarsson: “Var med om att göra blodanalys i grupp om ca 12 personer. Samtliga hade vi saltbrist och vi var minst sagt förvånade. Vi konsumerade vanligt bordssalt eller flingsalt men ingen åt Himalaya salt eller rent havssalt. Numera använder jag inget annat än Himalaya salt och sötsuget är i princip borta.”
- Så salta du med havssalt och goda, nyttiga örter, ät mycket fett och speciellt mättat fett från kokosolja och MCT-olja (som är nyttigt) och smör (ghee) – men låt bli alla snabba kolhydrater, stärkelsesirap, carbs och speciellt industriprocessat fett (undvik alla industriella transfetter) – så lever du länge, gott och lyckligt! 😀👍🏼
- Saltvattenflushen är en enkel och effektiv metod för att skölja (flusha) tarmen. Läs mer här!
Dr. Sanna Ehdin
Läs mer:
-
Är det verkligen saltet som orsakar fetma och sjukdom? Läs text av PhD Ann Fernholm
- Faktakoll: Får vi hjärt-kärlsjukdom på grund av salt – Tre stora och nya studier motbevisar saltets farlighet av kompetenta forskaren Ann Fernholm
- Kostdoktorn Eenfeldt: Är salt orsaken till högt blodtryck?
- Biohackern Martina Johansson: Sanningen om salt
- Dr. Chris Kresser säger att saltbrist leder till sjukdomar: ” evidence is mounting to the contrary: a low-salt diet may actually lead to serious health consequences and higher overall mortality, particularly in conditions like heart disease and diabetes.”
91 Comments
Hej! Tack för intressant läsning! Bordssaltet har ju ofta jod tillsatt, behöver vi det? Jag som oftast har valt havssalt och himalayasalt, får jag i mig jod då? Med vänlig hälsning, Helena
Hej Helena! Tack för din kommentar och fråga!
Så här skriver Sanna om jodet i bordssalt: “Vanligt salt, bordsalt, består till 97,5 procent av natriumklorid, en klorjon. Resterande 2,5 procent utgörs av kemikalier, jod, och aluminium. Den industriella marknaden vill få oss att tro att klorjoner och jod i saltet har hälsofördelar. Dessutom innehåller salt ofta aluminiumhydroxid som klumpförebyggande medel.” Äter man i stället himalayasalt eller havssalt får man i sig en del jod, men även mycket flera andra mineraler som gör kroppen gott. Det är väldigt bra för elektrolyterna i kroppen.
Ha en fin dag!
Hälsa & välmående,
Hanna – Team Sanna
Hej!
Tack för denna viktiga information! Jag har i många år haft lågt natrium, vilket ingen läkare har något svar på varför. Det enda de säger är att jag ska salta mer, men har ifrågasatt det pga högt blodtryck, men det här med havssalt verkar ju vara perfekt för mig. Ökar natriumet av det? Var kan man köpa havssalt! Tacksam för svar!
Hej Britt-Marie! Tack för din kommentar och fråga! Havssalt är bra för många processer i kroppen, däribland att hjälpa till att normalisera blodtrycket. Havssalt hittar du antingen i salthyllan i din matbutik, t.ex. från Falksalt, eller i vilken hälsokostbutik som helst, där du även kan hitta Himalayasalt som är vackert rosa till färgen (och har samma goda egenskaper som havssalt).
Ha en fin dag!
Hälsa & välmående,
Hanna – Team Sanna
På mitt falks salt som det står är havssalt är det 98 %nacl..
Då är väl det inte heller bra??
Eller?
Nej det är då ett raffinerat havssalt ich lika illa.
Hej Britt-Marie, när jag läser detta drygt 4 år senare blir jag nyfiken. Har du fått svar på dina frågor om lågt natrium? Jag har samma sak men i mitt fall beror det på långvarigt medicinerande mot epilepsi. Jag har legat lågt åtminstone sen 2007 och nu vill min neurolog att jag ska äta natriumtabletter. Jag vill hellre äta lite mer Himalaya- och havssalt men får inget svar på varför det är sämre. Därför blir jag nu lite nyfiken på hur det gått för dig 😊
Kan ni förtydliga, om man äter mineralsalt, får man tillräckligt med jod då, eller ska man ta tillskott? Har övergått till havssalt, men vill ibland ha vanligt salt. Känner att jag behöver det. Mindre behöver jag celluliterna och reumatiska värken.
Är hyfsat påläst f ö. Ändå har Sannas sidor varit en stor uppenbarelse. Har vågat släppa “påläsandet” och faktiskt lita till min kropp till mkt större del. Egentligen har jag alltid gjort det men nu fått så mkt bekräftelse på att jag gjort rätt. Alltid ätit mättat fett. Inte velat ha bröd med mera. Därför har jag ätit vanligt salt emellanåt också. För att kroppen tycks vilja ha det.
Bra att du lyssnar på din kropp. Men jod är i bättre upptaglig form i halvsalger som kelp. Jag tar det i form av jodlösning, ex Lugols lösning.
Vad är den kemiska formeln för saltet i “havssalt”?
Jag sätter en peng på att det också är NaCl . Dvs samma vanliga salt måhända “förorenat” med massa andra mineraler som ev är bra. Men saltet i sig är nog detsamma.
Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordsalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprungs, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.
Men varför står det nacl på det saltet som ska vara havssalt?
Vad ska jag köpa? Känner mig förvirrad.
Därför det är raffierat – o köp ett icke raffinerat havssalt. Troligen försöker de stora saltproducenterna förvirra oss för stt bli av med konkurrerande o nyttigare hsvssslt.
Tack för att du delar med dig av dina kunskaper/forskning . Jag har läst dig i flera år. Varma hälsningar madeleine
Tack f uppskattningen Madeleine
Hej, bra att du tar upp saltskrämselpropragandan.
Men havssalt är väl också natriumklorid? Det är det som ÄR salt.
Sen tror jag ändå havssalt är bättre.
Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordsalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprungs, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.
Hej Sanna,
Du skriver om sötsuget…….kan det inte vara Krom brist eller Candida?
Sen är det tyvärr så att mycket handlar om TIDSBRIST. Man hinner inte alltid laga mat utan det får bli halvfabrikat etc
Jag önskar verkligen att jag skulle ha mera TID men…….
Detta måste väl vara många fler än jag som känner.
Varför undvika örtsalt. Jag använder ekologisk Trocomare – är det inte bra?
Kollar herbanare o trocomare o står havssalt o ekologiska örter så ok. Ändrar.
Mycket intressant, ska genast söka havssalt ( bor i Portugal ). Tror du att man kan få inflammation i cellerna om man nästan inte äter salt alls. Kortison i åratal är det enda läkarna ger . Viktuppgång (ca 35 kg på 2år ) högt blodtryck osv. Kanske havssalt kan hjälpa
Ja saltbrist är allvarligt för kroppen. Pröva även att läta bli mat med histamin, dvs jäst o fermenterad mat o dryck, rökt och burkkonserverad. Ingen gluten o komjölksprodukter el nattskuggeväxter. Ät enligt Gröna Kuren (sök här) o jag ska blogga om histaminfri mat.
Hej! Ser att det är ett år sedan denna kommentaren skrevs men nu när jag läser så undrar jag om surkål. Är inte den fermenterad? Den sägs vara jättebra mot bla candida och mycket annat. Är det fel? Jag äter alltså riktig surkål som inte är pastöriserad. Innehåller Ingredienser: Vitkål*, kummin*, enbär*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens. Tack på förhand! Mvh Nina
Surkål är som namnet antyder mjölksyrat. Fermenterat betyder jäst, såsom öl, alkohol och även bröd. Då utgår man från kolhydrater och det bildar olika jäsningsprodukter inkl alkohol, vilket är toxisk för kroppen – allt beror på dos förstås. Surkål är mycket nyttigt, men inte jäsning – fermentering. Läs om Jäsningar är grogrund för sjukdom här.
Hej! Har gått över till att använda örtsalt. Hur är det med det? Synd om man går omkring och tror att man får i sig bra grejer, och så är det tvärtom.
Herbsmare o trocomare är gjort på havssalt så bra!
Hej Sanna,
Jag bor i Västernorrland och har hört att vi behöver salt med jod, att vi norrlänningar behöver mer jod än de som bor i södra Sverige, är det tillräckligt med jod för oss norrlänningar i Havssalt och Himalayasalt? Om vi väljer dessa alternativ måste vi då köpa tillskott av jod? Vid nedsatt Sköldkörtel funktion skiver du att då har man även en brist av Natrium, vad skall man tänka på då när det gäller kosten och vilket salt man ska använda för att förbättra natrium bristen?
Jag rek havssslt el himalyasalt, av bästa kvalitet på båda, och att man köper joddroppar och tar lite då o då. Det gör jag, o sköldkörteln är mitt känsliga organ samman m levern.
Hej. Jag undrar om det är bra för hälsan att dricka vätskeersättning när man dricker vatten?
Mvh Hillevi
Specificera vätskeersättning, volym, hur ofta o varför? tack.
Hej!
Tack för att du delar med dig av din kunskap. Jag följer dig och får lära mig mycket.
Jag är intresserad av vad du anser om åderbråck, ådernät och celluliter. Hänger det ihop? Kan man göra något själv åt begynnande åderbråck?
Har under de senaste åren fått mycket ådernät runt knä och på låren. Benen börjar verkligen bli fula.
Ja det är att äta fiskolja/fet fisk, undvika socker, äta IFD-mat som dämpar inflammation och morionera. Samt lymfmassage. En del har ärftligt mer, och det finns bra tekniker stt ta bort dem men inte insatt i det.
Intressant! Äter redan Keto och antiinflammatoriskt. Varför inte Seltin?
Klumpförebyggande medel…
Men hur mycket salt behöver man egentligen per dag då? Jag äter endast havssalt eller buljong som innehåller havssalt, vet inte om jag får i mig tillräckligt med salt eller ej, men har aldrig sug efter salt, har testat att äta lite mer salt i bland, men blir svullen då, framför allt mer runt ögonen 🙁
Tack för din kommentar och fråga, Estelle! Det är väldigt individuellt hur mycket salt man behöver. Vissa har år av grav saltbrist bakom sig, medan andra kanske inte behöver lika mycket. Mår man inte bra av att äta mer salt ska man givetvis inte göra det. Jag kan varmt rekommendera The Salt Fix (http://thesaltfix.com/), som ännu tyvärr bara finns på engelska.
Hälsa & välmående,
Hanna – Team Sanna
Hej! Har hört att det finns inget salt på Himalay. Vad säger du?
Med vänlig hälsning, Gunilla
Hejsan Gunilla! Tack för din fråga! Himalayasalt bryts i The Salt Range i Punjabprovinsen i Pakistan, så visst finns det salt i regionen. Ha en riktigt fin dag!
Hälsa & välmående,
Hanna – Team Sanna
Hej!
Vad intressant! Jag undrar hur man vet att man har saltbrist?
Jag har gjort werlabs XLblodanalys.
Är det nitratvärdet?
Tack, nu vet jag mer specifikt varför jag gick över till havs o bergssalt.
Ha det gott
Man gör test via blodet. Livmedelsverket rekommenderar att vi intar <5 gram salt per dag. Enligt ackrediterade laboratorier utsöndrar vi 9-18 g salt i urinen per dygn, och 5 g i svett. Om man får brist på natriumklorid i kroppen, hyponatremi, så dör man förr eller senare. Den som lyder Livsmedelsverkets råd om saltintag löper alltså risk att dö av saltbrist.
Hej! Undrar om Seltin, den har inget klumpförebyggande medel, är det då ok att äta som salt? Vidare undrar jag om brist på kalium vad det kan bero på o vad göra åt detta? Med vänlig hälsning, Camilla
Seltin är ett mineralsalt som innehåller: 50% Natriumklorid, 40% Kaliumklorid, 10% Magnesiumsulfat, 5 mg Jod – men det är inget havssalt utan ett bergssalt. Så jag rekommenderar havssalt. Livmedelsverket rekommenderar att vi intar <5 gram salt per dag. Enligt ackrediterade laboratorier utsöndrar vi 9-18 g salt i urinen per dygn, och 5 g i svett. Om man får brist på natriumklorid i kroppen, hyponatremi, så dör man förr eller senare. Den som lyder Livsmedelsverkets råd om saltintag löper alltså risk att dö av saltbrist.
Verkar som man inte får i sig tillräckligt med jod om man byter ut vanligt salt till havssalt? Hur kan säkra sitt intag av det? Vad är det för droppar?
Hej Marita! Jod är en av mineralerna i havssalt. För att helt säkert veta hur mycket man behöver, är det bäst att göra ett blodprov. Joddropparna heter Lugols Lösning och tillverkas av t.ex. Holistic. Ha en fin dag! Hanna – Team Sanna
Hej.Jag har köpt Havssalt från Sicilien. Är det saltet inte bra då?
Medelhavet är nog inte så rent så beror på hur det är berett.
Har besvär med svullna ben, bör använda stödstrumpor, vilket är oskönt och jobbigt. Hur ska jag äta och leva för att slippa svullnaden? Vill få den ur kroppen på något vis och vill inte använda vätskedrivande medicin. Använder bara lite eller knappt salt. Tack för svar. 80 år!!!
Det låter som du är histaminintolerant HIT – och ska blogga om det o vilken mat som ska undvikas. Det är gluten, komjölk, rökt o konserverad mat mm. Stor skillnad m ändrad kost. Ät havssalt, mkt viktigt.
Helt rätt! Men glöm inte att vi måste få i oss mera Jod. Det finns inte i tex Himalayasalt.
Jodtillskott tas lämpligen via jodlösning, som Lugols lösning.
Jag ifrågasätter inte att havssalt är nyttigare. Men även havssalt består till största delen av natriumklorid. Det är bara ett aningen nyttigare NaCl pga mineralerna och avsaknaden av tillsatser.
“Natriumklorid, koksalt eller (vardagligt) enbart salt är ett kemiskt salt med formeln NaCl… [som] utvinns ur saltgruvor eller genom evaporering (avdunstning) av havsvatten.” – Wikipedia
Skulle rekommendera att du korrigerar artikeln så att den speglar detta faktum. I all välmening.
Tackar för intressant läsning . Jag äter jod kelp , har hållt mig borta från salt men det ska bli ändring på detta .
Anna Dahlbom skrev: “Skriver under å håller med ev egdn erfarenhet. Har precis själv upplevt hur farligt det är med saltbrist i kroppen. Då hela min kalium nivå slagits ut. Och hamnade på hjärtintensiven med kaliumdropp pga av saltbrist (kalium) å satte hela hjärtsystemet ur balans.”
Hej Sanna! Jag läste på fb där någon skrev på engelska i en hälsogrupp att i Himalayasalt finns det alldeles för mycket av tungmetaller och gifter som arsenik, bly och kvicksilver. Hon som skrev hade räknat ut det från innehållsförteckningen av mineraler för en viss mängd salt och att man sedan har en viss mängd i konsumtion av saltet och det skulle då efter hennes uträkningar bli verkligen giftiga och farliga mängder. Hur är det med det, kan det verkligen stämma? Nu törs jag inte fortsätta med det saltet förrän jag fått bekräftat om det är farligt så hoppas du kan kolla hur det är.
Nej det stämmer inte för det som bryts under kontrollerade former. Däremot har det kommit billigare varianter, och det är sannilikt vad hon ref till. Har hon nån dokumentation? Nu pågår “debunking” där allt naturligt, hälsosamt misstänkliggörs – så man får ta det med en nypa salt…
Hej! Jag måste säga att jag blir lite förvirrad över vad jag ska välja. Oraffinerat havssalt eller Himalaya salt? Hur vet man om det är av sämre kvalitet? Är Urtekram bra? Eller något annat märke? Finns inte risk att även fler tungmetaller och miljögifter blir kvar när det inte raffinerad? Allt gott! Johnna
Jag har inget exakt svar på det, för det kräver efterforskningar. Oraffinerat havssalt och Himalyasalt fungerar bra, liksom ekologiska örtsalter gjorda av havssalt.
här är en bra video Dr James Dinocolantonio(författaren till “the salt fix” :
https://www.youtube.com/watch?v=amJ-ev8Ial8&app=desktop
Hej Sanna!
Ser att det här är ett gammalt inlägg men testar att skriva ändå.
Jag har natriumbrist enligt homeopat och ska inta cellsalter med natrium. Har också väldigt lågt blodtryck ca 90/55. Vad jag kan läsa mig till är att natriumbrist kan ge högt blodtryck och att havssalt sänker blodtrycket. Hur blir det för mig då som redan har lågt blodtryck?
Jag har mycket lågt blodtryck och intar mycket havssalt och mår prima. Jag skulle inte oroa mig så mycket. Lågt blodtryck är hälsosamt. Undvik blodsockerpendlingar dock.
Tack för bra inlägg! Jag har enligt ett blodtest på https://medisera.se/ också natriumbrist, men fick inte rekommendation om vad jag kan göra åt det. Jag förstår inte riktigt vilket typ av havssalt man skall äta, vill någon förtydliga?
Köp havssalt på hälsokosten så får du rätt.
Hej!
Lite konfunderad ang HimalayaSalt.
Är Falksalts Himalayasalt raffinerat?
Med vänlig hälsning,
Karin Hedlund
Skulle inte våga chansa på att Falksalts havssalt eller himalayasalt är bra. Deras salt är både billigt och säljs industriellt. Kolla efter Celtic Sea Salt eller Redmond Real Salt om du eftersöker havssalt med bra kvalitet, säljs på nätet och i vissa hälsokostbutiker 🙂
Jag har Epson salt/magnesium salt hemma som är för bad. Nu läser jag på nätet att det är olika salt för invärtes och utvärtes?
Jag köper Celtic Sea Salt Deep Makai på bodystore.com det bästa oraffinerade havssaltet som är grått med mest mineraler än Himalayasalt.
Jag dricker 1 liter vatten me 1 kryddmått salt i varje dag för då får jag i mig jättemycket mineraler och spårämnen i min kropp och matsmältning fungerar bättre. Vatten ska vara rumstepratur inte kallt.
Hej , jag alltid låg natrium och får därför natrium kapslar Evolan Natriumklorid 500 mgr x 2 och måste salta extra . Har högt blodtryck som är bra med behandling
Tänker nu övergå till Himalaya salt , som jag använde innan men blev varnat att det inte skulle innehålla natrium .
Vågar jag sluta med mina kapslar ?
Kokar själv buljong med ,,vanlig,, salt som jag skall ändra på .
Hälsningar AnnaMarie 85+
Inget jag kan svara på eller rekommendera, rek havssalt och en Saltvattenflush kanske kan hjälpa till?
Skulle man koka havssalt i vatten och dricka, läste det någonstans skulle vara bra för tarmsystemet.
Ja en saltshot då och då är bra.
Hej, funderar på det här med salt. Jag använder himalyasalt och fint atlanthavssalt och undrar om det räcker för att få i sig den jod man behöver?
Tror det var du som rekommenderade en blandning med lika delar av dessa och herbarmare örtsalt. Är det något som du ff rekommenderar?
Inta joddroppar i jodlösning, Lugols lösning t ex, det är mkt bra och jag gör det. Havssalt är det jag äter med maten och Saltvattenflushen.
Hej
Jag provade saltflush idag men det gick inget vidare. Jag drack blandningen men när jag var klar kaskadkräktes jag. Fanns inte en chans att hålla tillbaka. Kan jag vänja kroppen på något sätt? Skulle så gärna vilja få till det då jag tror fullt och fast på hela konceptet.
Ett fåtal personer har sagt att de kräkte ut saltvattnet, och i ett fall var personen redan lätt magsjuk. Det kan möjligen bero på inälvsmask, för då blir det clash direkt efter magsäcken då maskar ofta ligger i tolvfingertarmen (övre delen tunntarmen).
Alkalisk flush kanske är bättre, omöjligt råda.
Jag råder alla att först göra födofasta, ta bort alla kolhydrater med karnivorekost, gör periodisk fasta och börja ta bittra örter för att rensa – OM det nu är inälvsmask. Inte så lätta att detektera med analyser.
Det går också ta 3 tsk havssalt i 6 dl vatten och dricka det, som en möjlighet att testa. Men som sagt ni får använda eget omdöme, jag vet inget om er situation och kan inte råda något eller någon.
Jag har ganska stort sötsug och kan inte låta bli kakor och godis om det finns hemma tyvärr. Har inhandlat celtic sea salt och undrar ungefär hur mycket jag bör äta av det. Dricker bra, minst 2 liter vatten per dag, är 154 cm lång och väger mellan 48-50 kg.
Hälsningar
Cathy
Ta saltshot med 0,5-1 tsk havssalt varje dag ett par dagar innan du gör Saltvattenflushen. Öka dosen naturligt fett också. Bara dricka vatten kan urlaka kroppen på mineraler… Lycka till nu!
Hej! Letar efter ett salt utan klumpförebyggande medel med jod, men hittar inget, finns det verkligen inget? Måste man ta kosttillskott med jod då? Har ett billigt salt vanligt fint joderat bordsalt från Lidl med klumpförebyggande medel, tänker inte så mycket på att det skulle vara farligt för mig på något sätt, tvärtom kan jag reagera på havssalt med min astma, så undviker det. Men bergssalt med jod då? Är det ok? Behöver framför allt ett bra salt till min gröt, då funkar ej örtsalt.
Det bästa och renaste saltet finner du bl a här: https://naturalshop.se/?s=celtic
Snälla Sanna eller någon annan som kan svara på min fråga.
Vilken salt ska man köpa som innehåller INTE klumpförebyggande medel E ämnen MEN innehåller JOD ändå. jag har kollat igenom sortimentet men finner inte.
Du får köpa det i Hälsokosten eller i VASS-shopen på naturalshop.se
Hur mycket salt skall man äta ?
Omöjligt ange för beror på om man har långsam eller snabb ämnesomsättning, men jag tar på rikligt med havssalt på maten varje dag. Ev brist justeras också vid Saltvattenflushen.
Råka vakna upp ur Dvala efter jag såg ett inlägg om McDonalds salt i USA som innehåller allt möjligt skit. Så skulle jag jämföra med salt i Sverige och spåna in på e535. Och hittade sedan hit. efter att läst runt lite. Har levt med en del hälsoproblem en tid där jag haft en del smärtor i organ i magområdet som läkarna inte riktigt vet vad det är. Ska omedelbart kassera bordssalt..
Hej
Tack för att ni finns och för att ni delger mycket viktig och värdefull information.
Jag har tyvärr blivit övertränad och utbränd till följd av det.
3 hårmineralanalyser visar på alltför låga mineralhalter i vävnaderna. Lägst är mineralerna (Mg, Kalium, Koppar, Natrium, Krom och järn).
Testat synergisk behandling under en längre tid men upptaget verkar ej vara optimalt eftersom resultatet inte pekat åt rätt håll.
Testar gärna att även tillföra Celtic havssalt, men är dock lite osäker på dosering med ex.renat vatten.
Vad skulle du/ni rekommendera per dag?
Jag ger inga individuella rekommendationer eller råd, hänvisar till de mkt kunniga Fasteterapeuterna
Hur mycket salt ska tillföras i 1 l vatten för att göra saltvattenflush!?
2-3 tsk havssalt, och du kan även ta det i 8 dl om det underlättar.
Hej! Jag har läst att Celtic salt rekommenderas till patienter som har högt blodtryck. Vissa läkare rekommenderar att dricka ett glas vatten med Celtic salt varje dag.
Hur mycket salt ska man ta per dag?
Tack!
Finns ingen möjlighet att råda för beror på om du har snabb eller långsam ämnesomsättning, om du tränar mycket och därmed svettas mycket. Om du har inflammation o obalans i kroppen. Hur lång är en korv typ… Men du kan ta ett saltshot m 0,5 tsk havssalt lite då och då – no problemas.
Hur ser du på risken med och mängd microplaster i havssalt?
Minimal