“Minska saltet” basuneras ut med jämna mellanrum – stämmer det verkligen? Ja, definitivt vanligt bordssalt (NaCl) som industrimaten är full av. Men hjärtläkare varnar för att många tyvärr har saltbrist idag, och förordar att vi äter mineralrikt havssalt.

Ständigt denna saltfråga. I Almedalen diskuterades på torsdagen hur vi kan dra ner på saltet. Livsmedelsverket säger alltid “Mindre salt! Välj mat med mindre salt. Använd mindre salt när du lagar mat, men använd salt med jod.” Inte en rad om skillnaden mellan NaCl och havssalt, de rek bara att byta till örtsalt och äta mindre salt.

Så mycket av kostråden har varit galna, som från att vi skulle äta 6-8 skivor bröd per dag, undvika allt mättat fett som det var paria till att vi skulle äta massa sojaolja, bomullsfröolja m.m. obskyra vegetabilisk oljor som människan aldrig ätit förut etc – och mycket kolhydrater. Aha…

Så stämmer verkligen de råden?

Vad vi behöver göra av med är natriumklorid (NaCl) – dvs. släng allt vanligt salt med klumpförebyggande medel i (!) – det är ohälsosamt. För varje gram natriumklorid som du inte blir av med, måste kroppen använda tjugotre gånger (23 ggr) mer vatten från cellen för att försöka neutralisera saltet…

  1. Låt bli all industriell färdigmat och halvfabrikat – för de hör till de största bovarna med högt innehåll NaCl.
  2. Salta istället med havssalt och himalayasalt – för det innehåller massor av näringsrika mineraler som kroppen behöver – ca 60-80 mineraler och även lite jod i havssalt.

Ungefär fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi får i oss är dolt i de färdiga livsmedlen vi köper hem. 

 

Vi behöver havssalt

Kroppens extracellulära vätska (den utanför cellerna) är cirka 15 liter – 20 procent av kroppsvikten (se bild till höger). Vi har exakt samma mineralkoncentration som urhavet vilket vi en gång kommer ifrån. Vi har kokt och lagat mat i havsvatten sen urminnes tider.

Ett skäl till att fisk är så nyttigt är att den badar i havsvattnets alla mineraler, 80-100 olika mineraler och spårämnen. Vilket INTE finns i våra urlakade odlingsjordar idag.

FAKTA:  När de första livsformerna tog sig ur havet och upp på land bar de också med sig en del av havet i sina organismer. Därför har den extracellulära vätskan utanför cellerna – vilket utgör en femtedel av kroppsvikten – ett liknande mineralinnehåll som det förhistoriska havet. Kroppen stjäl från sina olika depåer, inklusive skelettet, för att bibehålla mineralinnehållet i den extracellulära vätskan. Det kan förstås leda till mineralobalanser inne i cellerna.

Brist på natrium är en faktor vid nedsatt sköldkörtelfunktion. Och saltbrist i kroppen ger sötsug…

Den ledande hjärtkärlläkaren James DiNicolantonio vänder i sin bok Salt Fix upp ner på lågsaltsmyten, och han menar att salt snarare kan vara lösningen på – än orsaken till – den stora ökningen av kroniska sjukdomar. Salt skyddar mot en massa saker: som insulinresistens, inre hungerkänslor, diabetes typ 2 och hjärtsjukdom. Dr DiNicolantonio menar att man med ökat intag av havssalt kan bli av med sötsug, gå ner i vikt, få bättre fysisk prestanda och starkare och friskare hjärta. Läs mer om boken Salt fix här.

FAKTA bordssalt vs. havssalt: Det är stor skillnad på bordssalt och havssalt. Bordssalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som avlägsnar många mineraler. Havssalt kommer från förångat havsvatten, och de två typerna av salt skiljer sig i sina komponenter, smak och struktur. Det specifika innehållet av havsalt varierar något beroende på geografiskt ursprung, men det har en stark mineralprofil. Enligt bl a Western Analysis, Inc. kan havssalt innehålla upp till 75 olika mineraler och spårämnen.

Min kommentar:

Det är sorgligt att Livsmedelsverket skuldbelägger svenska folket för högt saltintag – samtidigt som de tillåter hur mycket industriella transfetter som helst! Det är det absolut värsta för hälsan! Dubbelmoral och de bidrar fint till Folk-ohälsan, vårt fina, semistatliga Livsmedelsindustriverk…

Ungefär fyra femtedelar (80 %) av allt salt vi får i oss är dolt i de färdiga livsmedlen vi köper hem. Jamen så varför begränsar inte Livsmedelsverket saltmängden i industrimaten? De ska väl skydda folkets intressen, inte livsmedelsindustrins intressen… Istället för att skydda oss tillåter de höga salthalter och ohälsosamt bordssalt – och attackerar oss!? Snälla livsmedelsverket – nu får ni tänka om.

Respons från en läsare, Annika Assarsson: “Var med om att göra blodanalys i grupp om ca 12 personer. Samtliga hade vi saltbrist och vi var minst sagt förvånade. Vi konsumerade vanligt bordssalt eller flingsalt men ingen åt Himalaya salt eller rent havssalt. Numera använder jag inget annat än Himalaya salt och sötsuget är i princip borta.

Så salta du med havssalt och goda, nyttiga örter, ät mycket fett och speciellt mättat fett från kokosolja (som är nyttigt) och smör (ghee) – men låt bli alla snabba kolhydrater, stärkelsesirap, carbs och speciellt industriprocessat fett (sky transfetter som pesten) – så lever du länge, gott och lyckligt! 😀👍🏼

Låt även bli Seltin (pga klumpförebyggande medel) och köp t ex Sea salt från Hälsokosten – det är värt att ta en sväng till en butik som faktiskt säljer livs-medel…

Dr. Sanna Ehdin

Läs också:

  • Tre stora och nya studier motbevisar saltets farlighet  ”Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor.” Det skriver idag Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord. Läs hur kompetenta forskaren Ann Fernholm bemöter denna tankevurpa här! Livsmedelsverket tuggar om samma mossa när ny forskning tydligt motbevisar deras saltade teori.
  • Kostdoktorn Eenfeldt: Svenskarnas satvanor helt ok enligt ny studie
  • Biohackern Martina Johansson: Sanningen om salt
  • Industrimaten största hotet mot hälsan
  • Skadliga transfetter
  • Dr. Mercola “If you repeat something long enough, people will believe it’s true. And this seems to be the case with salt. The genesis of the sodium myth lies with one study that seemed to show a link between salt and hypertension. Yes, just ONE study.”
  • Dr. Chris Kresser säger att saltbrist leder till sjukdomar: ” evidence is mounting to the contrary: a low-salt diet may actually lead to serious health consequences and higher overall mortality, particularly in conditions like heart disease and diabetes.”
  • Himalayan Pink Crystal Salt contains the full spectrum of 84 minerals and trace elements just like Mother Earth intended. It is an unrefined, unprocessed “raw” salt that’s hand-mined from abundant salt caves that were formed 250 million years ago as ocean salt settled in certain geologic pockets around the earth.

FAKTA: Vanligt salt, bordsalt, består till 97,5 procent av natriumklorid, en klorjon. Resterande 2,5 procent utgörs av kemikalier, jod, och aluminium. Den industriella marknaden vill få oss att tro att klorid och jod i saltet har hälsofördelar. Dessutom innehåller salt ofta aluminiumhydroxid som klumpförebyggande medel.

Aluminium är skadligt för hjärnan, och det finns en koppling mellan Alzheimers sjukdom och aluminium. Saltet torkas i mycket höga temperaturer och den starka värmen förändrar saltets kemiska struktur. Det anses bidra till att vatten hålls kvar i kroppen. Det är kanske inte saltet som höjer blodtrycket utan klorhalten, med tanke på att klorid anses bidra till hjärtkärlsjukdom.

För varje gram natriumklorid som du inte blir av med, måste kroppen använda tjugotre gånger (23 ggr) mer vatten från cellen för att försöka neutralisera saltet…

Intag av vanligt bordssalt (NaCl) ökar vätskeansamling i kroppen och bidrar till utvecklingen av celluliter, reumatisk värk, artrit, gikt samt njur- och gallsten. Med tanke på de 4000 till 6000 milligram natriumklorid som varje människa dagligen använder är det viktigt att tänka till – och låta bli industrimaten. (källa: Kanariefåglarna ryter)

.

Dr Sanna Ehdins bloggEnkla hälsorådMat & näring