En miljon kvinnor i Sverige har underfungerande sköldkörtel (hypotyreos)  enligt sjukvårdens uppskattning, men mörkertalen är sannolikt stora. Män är också drabbade men det är tio gånger fler kvinnor. Rätt kost och näring behövs för att balansera din energi.

  • Jag startade Dr Sannas därför att jag älskar att hjälpa människor att må bättre. Målsättningen är att göra det enkelt att leva ett friskare liv. På denna sida har jag samlat över 1000-artiklar som jag hoppas får fler människor att må bättre och leva friska liv. Allt jag delar är mina erfarenheter och kunskaper som jag samlat på mig under mina 35 år av fristående forskning. Om du väljer att följa mina råd och tips sker det på egen risk. Om du tror att du är sjuk rekommenderar jag alltid att uppsöka en läkare och söka rådgivning från kunniga specialister.

Tecken på underfungerande sköldkörtel är främst ökande övervikt, stor trötthet, torrt, sprött hår och en allmänt sviktande hälsa. En obehandlad underfunktion påverkar hela kroppen och kan till och med påverka fostret om moderns sköldkörtel är underaktiv under graviditeten, med försämrad intellektuell kapacitet som följd.

Tecken på nedsatt sköldkörtel

  • kalla händer och fötter på grund av försämrad blodcirkulation
  • ödem, svullnad av armar, ben och ansikte är tecken när det gått längre
  • gulaktig hud främst på händerna, då sköldkörtelhormon hjälper till och omvandlar betakaroten till a-vitamin.
  • envisa infektioner
  • håravfall
  • smärta i leder
  • uttorkning av huden (rynkig och torr hy, glanslöst hår, sköra naglar)
  • artrosliknande smärta i knän och leder

Ny syn på test och behandling behövs

Det råder delade meningar om hur man bäst testar funktionen hos sköldkörteln, traditionella test av sköldkörtelhormonerna T3 och T4 visar bara en del av bilden. En god bakterieflora i mag-tarmkanalen är också viktig, då en antibiotikakur slår ut de mikrober som omvandlar 20-30 procent av T4 till T3. En mer individanpassad behandling efterfrågas. I Kureras artikel (länk nederst) berättas om en kvinna som inte fick hjälp av Levaxin men väl av naturligt svinsköldkörtelextrakt.

Orsakerna till nedsatt sköldkörtel kan vara flera, som exempelvis stress, otillräckligt med sömn och näringsbrist (dålig kost), underliggande infektion, inte haft eller tagit tid för återhämtning. Det kan oftast balanseras till normal nivå med ändrings av kosten och kosttillskott.

Det viktigaste är att ändra livsstil och kosten.

Att ta bort gluten och helst även komjölksprodukter, är essentiellt då de vetenskapligt visat ökar risken för autoimmuna reaktioner i kroppen. Att äta mer protein får fart på kroppen.

Samt ta bort lite av alla måsten. Lätta på trycket och lägga in tid för avslappning och meditation varje dag. Jag rekommenderar varmt Happy Heart-metoden, tar bara ett par minuter och lugnar hela kroppen direkt – Heartfulness. Måttlig träning och promenader är bra för ökad energi också.

Dr. Sanna Ehdin

Dr Sanna Ehdins bloggMat & näringStärk självläkningen