Saltvattenflush är en effektiv “bio hack” som aktiverar tarmrörelser och tömmer tarmen på ett skonsamt sätt. Genom att dricka en havssaltlösning kan vi använda kroppens egen försvarsmekanism för att tillfälligt avbryta ”matsmältningen”, och istället aktivera kroppens ”eliminering” – för att ta bort saltvattnet så snabbt som möjligt ut ur kroppen. Samtidigt spolar det rent både tunntarmen och tjocktarmen!

  • OBS mina hälsoråd är alltid för välmående personer som lever med en hälsosam livsstil. Något annat kan jag inte uttala mig om.

Saltvattenflush är mycket effektiv, enkel och en billig metod – du behöver vatten och havssalt! Du kan göra den hemma på morgonen, och den är klar inom 1-2 timmar, så perfekt att göra på helgen.

Varför flusha tarmen? Tarmens hälsa är kroppens hälsa. Magen och tarmarna är ett stort kraftcentrum, där vi hämtar näring och energi ur maten. Tarmen är central för immunförsvaret och hormonerna – och vi är beroende av att ha positiva synergister i den rikliga tarmfloran! Över hälften av alla svenskar har problem med tarmen, väldigt ofta tröghet och förstoppning.

Saltvattenflush är en bra och skonsam rengöring av de inre rören, både tunntarmen och tjocktarmen. Saltvattnet man dricker går inte via njurarna utan kroppen gör sig av med det snabbast möjligt, så det tömmer tarmen väl. Hela vägen, inklusive tarmfickor… Man kan behöva upprepa för grundligare resultat.

Jag började testa Saltvattenflush när jag sökte efter sätt att avlägsna skadlig biofilm ur tarmen. Det fungerade mycket väl för mig, och jag har upprepat var eller varannan helg ett tag. Det ger en lätt och behaglig känsla efteråt. Var svårast att göra första gången, nu gillar kroppen märkligt att dricka saltvattnet!

Förstorad tjocktarm

Saltvattenflush kan vara hjälpsamt vid förstoppning, ett problem som är vanligt numera. Visste du att idag har många förstorad colon – tjocktarm? En obducent berättade att 60–80 procent av alla människor hon obducerar, från små barn till gamlingar, har en tjocktarm som är två till tre gånger förstorad! Uttänjd alltså… Allvarligt med tanke på att colt cancer i colon och ändtarmen (rectum) ökat stort på relativt kort tid.

Detta har flera orsaker såsom fel mat, försämrad bakterieflora (antibiotika och kohydratskost som gynnar jästsvampar). Men också av om man inte går på toaletten och tömmer när signalen kommer – för att man “inte hinner”. Eller att man sitter för kort tid, och inte hinner tömma ut. Ha med dig en god tidning och läs, ta tid på dig.

  • Tips: sätt upp fötterna på en pall eller kartong 20-30 cm upp så att du hukar lätt, det är så vi är skapta för att tömma tarmen – hukandes. Vi har en spärr mot att tömma när vi står upp eller i stolssittning.

Visste du att tunntarmen är cirka två och en halv meter lång, men i avslappnat tillstånd är den två till tre gånger längre – det vill säga upp till 7,5 meter! Tjocktarmen ser man på med hjälp av koloskopi, men långa och väl veckade tunntarmen är lite av en svart box. Det är svårt eller omöjligt att få reda på hur den ser ut och mår.

Många har problem med SIBO idag, överväxt av bakterier i tunntarmen och då kan saltvattenflushen vara hjälpsam att rensa ur. Colonics är populärt, men den påverkar inte tunntarmen – och det är i tunntarmen som parasiterna (inklusive mask) frodas för där finns den lättflytande näringen.

.

Förberedelse

Du behöver havssalt eller äkta himalyasalt (absolut INTE bordssalt eller liknande som är 99,9% NaCl, läs på förpackningen och köp i hälsokosten för att vara säker). Lös upp saltet i 0,5 l hett vatten och späd med vatten enligt nedan till 30-gradig temperatur, så att du inte kyler ner kroppen för mkt.

Mängd saltvatten att dricka:

• för kvinnor upp till 60–70 kg är en liter saltvatten (2 tsk havssalt eller Himalyasalt löses i en liter vatten)

• för män och kvinnor ca 70-110 kg dricker 1,5 liter saltvatten (lös upp 3 tsk salt i totalt 1,5 liter vatten).

Samt epsomsalt (Magnesiumsulfat) till att blanda Epsomsulfatlösningen: rör ut 4 msk epsomsalt i 8 dl vatten och skaka om till det löses. Epsomsaltlösning har en viss bitter smak, och det är valfritt att använda det här.

  • OBS viktigt intag ingenting alls på morgonen innan du dricker saltvattnet, annars fungerar det inte. Om det ändå inte blir någon tömning (flush), så beror det sannolikt på att du har brist på mineralsalter i kroppen. Många har nämligen saltbrist idag. Läs om saltbrist och betydelsen av havssalt här.

.

Saltvatten Flush protokoll:

Görs på fastande mage, det första du gör på morgonen när kroppen. Det är på morgonen och förmiddagen som kroppen ändå tömmer (den biologiska klockan för tömning är kl 06-11 enligt traditionell Kinesisk Medicin).

1, Drick 1 dl epsomsaltlösning (valfritt, man kan hoppa över det) och därefter

2. Drick 1 liter eller 1,5 liter saltvatten (2 tsk himalyasalt/liter) så snabbt du kan, helst inom 10–15 minuter.

4. Vila på höger sida i sängen en kvart – för att hålla saltvattnet nere… Det är vanligt att känna sig övermätt, lite svag och kanske lätt illamående – så lägg dig ner med en gång och andas lugnt och stilla. Fokusera på nåt positivt, inte hur du mår eller känslan av att vara övermätt av vattnet. Släpp dig inte!

5. Håll igen så länge du kan innan första toalettbesöket, för sen på toaletten tömmer det fort! Ha toalett tillgänglig i 1-2 timmar för det tömmer flera gånger. Flush… Lägg gärna märke till det som kommer ut, du kan bli förvånad. Allt från mörka slemklumpar och förhårdnader (plack) till inälvsmaskar kan komma ut.

6. Drick sen närmaste timmarna 2-3 liter sötvatten, gärna i form av té gjort på fänkål, timjan eller kummin eller pepparmintsté. Eller rent vatten. Det kan vara bra att fasta eller halvfasta samma dag. Ät helst inte före kl 12 så att din matsmältning får en paus.

7. Att promenera, yoga eller lätt motion är bra för att stimulera cirkulationen.

8. Vill du förstärka och göra djupare rening inta då 1-2 tsk zeolit när du druckit saltvattnet, för det hjälper både att absorbera gifter och dra loss saker från tarmväggen. Det kan vara skadlig biofilm, slembildning, tarmplack etc.

Saltvattenflush kan vara bra att upprepa flera gånger, typ 1-2 ggr per vecka tills man tömt ut. Saltvattenflush är effektivt för att rensa ut skadlig biofilm, läs om biofilm här.

.

Epsomsaltflush

Rör ut 4 msk epsomsalt i 8 dl vatten. OBS det är viktigt att dricka mycket mer vatten under dagen eftersom epsomsaltet drar vätska till tarmen. Du kan köpa bra kvalitét på epsomsalt i hälsokosten.

Variant 1: Drick 1,5 dl epsomsaltlösning på kvällen, påföljande morgonen vid 11-tiden och sedan på sen på eftermiddag och kanske på kvällen igen, så tömmer tarmen rejält.

Variant 2. Direkt på morgonen 1 dl epsomsaltlösning (smakar minst kall) och därefter skölj ner allt med ett stort glas vatten. Upprepa på kvällen.

Denna epsomsaltprocedur tömmer mer och djupare och det blir lösare tömning. Det kan vara bra att pröva båda, separat. Epsomsalt med sig magnesium och svavel är främjande för bukspottskörtelns verksamhet, visar erfarenhet.

  • Ta det aktsamt och lyssna på din kropp. Dessa protokoll är för välmående personer med en hälsosam livsstil.

.

Periodisk fasta

Jag rekommenderar perodisk (intermittent fasta), så intag av fast, lagad föda en (eller två) gång per dag och helst mitt på dagen. Vi mår mycket bra av längre pauser utan mat, det aktiverar autofagi (självstädning), självläkningen för tillväxthormoner och stamceller aktiveras, blodsockret stabiliseras då man får lägre nivåer av insulin och socker i blodet med mera. En rad fördelar och nu skriver jag på “Sannas Fastebok” som ger fakta, protokoll och recept för olika sorters fasta.

Vi äter alldeles för mycket mat, och folk åt 80 procent mindre mängd mat skulle massa sjukdomar försvinna. Efter 45–50 års ålder rekommenderar jag att man halverar portionerna och tuggar dubbelt så länge. Det ger oerhört förbättrat näringsupptag, och mindre massa i magen o tarmarna. Magen är stor som en knyten näve… ät därefter.

Tips: Drick gärna ett start glas GrönPower-juice på förmiddagen: mixa selleri, grönkål, lök, citron och havssalt i vatten så det blir fint. Filtrera genom finmaskig stor sil och drick direkt, men sakta. Blanda gärna ner 1-2 tsk Dr Sannas Alkaline Greens. Jag har märker att parasiter (alla organismer som inte främjar kroppen) avskyr denna dusch av vital (besk) grön klorofyllenergi!

Saltvattenflushen är en variant av Hawaiiansk tarmrening, en metod som utförts länge på Hawaii och sedan spridit sig över världen – för att den hjälp många till bättre tarmhälsa. Kommentera gärna hur det gick för er om ni gör dessa protokoll!

Skandinaviska Yoga och Meditationsskolan erbjuder de workshop i  tarmsköljning med Saltvatten på detta sätt för den som önskar ledning av erfaren lärare.

  • Till skillnad från vad många tror är naturliga mineralsalter lika viktigt för kroppen som vatten (det gäller havssalt med 80 olika mineraler och spårämnen samt himalayasalt). Det gör att kroppen producerar hydroelektrisk energi, bibehålla en god kemisk balans i blodet, balansera mängden vatten i blodet och i cellerna, ha en bra matsmältning och främja en bra fungerande muskelfunktion och nervsystem. Utan mineralsalt kan man varken tänka eller agera! Läs om saltbrist och betydelsen av havssalt här.
  • Exempel på bra havssalt: Urtekram havssalt  & Celtic havssalt
  • Himalaya salt t ex från Rawfood shop – obs inte de i affären som kallas ”Himalayan” men är 99% NaCl!
Dr Sanna Ehdins blogg