En av de största hoten mot hälsa är låggradig, kronisk inflammation då det bäddar för de flesta av våra så kallade välfärdssjukdomar. Maten är en viktig faktor här, där både innehållet av processade fetter, snabba kolhydrater och lågt näringsinnehåll bidrar stort till inflammation. Så genom att undvika viss mat och välja annan kan vi kraftigt minska grogrund för sjukdom.
Ju mer maten bearbetas, upphettas och fryses, desto sämre blir näringsinnehållet. Till exempel innehåller falukorv två tredjedelar vatten, en femtedel fett, tre procent socker och endast elva procent protein. Det innebär sex till tio gånger mer fett än skinnfri kyckling, filé av biff eller viltkött men hälften så mycket protein. Falukorv innehåller tio gånger mer salt (natriumklorid) än det rena köttet, och bara små mängder av B-vitaminer, magnesium och andra mineraler. Detta är speciellt olämpligt för barn.
Den moderna mathållningen med storskalig odling och industriprocceassad föda har ett antal fundamentala problem:
- för mycket socker, stärkelsesirap, vete och andra snabba kolhydrater. Allt är numera även ”genförädlat”-
- mycket spannmålsbaserad föda och kraftfoder.
- att transfetter (industrihärdat fett) är tillåtet i obegränsad mängd.
- för mycket vegetabiliska fleromättade oljor (ger mycket omega-6).
- hög andel nattskuggeväxter (potatis, tomat, aubergine och paprika).
- hög andel tomma kalorier, det vill säga för lite näring i maten som ger näringsbrist.
Alla dessa saker medför ökad inflammation i kroppen.
En måltid som innehåller mycket socker och fet snabbmat ökar halterna av inflammatoriska ämnen i blodet under minst tre till fyra timmar efter måltiden. Gräddbakelser, godis, pommes frites och såser med transfetter eller annat industriprocessat fett främjar alltså inflammation.
Transfetter
Det värsta är de industriella transfetterna (industrihärdat fett): att äta dem är som att injicera inflammation i blodet. Socker och fett minskar också blodkärlens flexibilitet, vilket försämrar blod ödet och därmed minskar syresättningen i kroppen.
Transfetter är bland det mest inflammationsfrämjande vi kan äta.
Frityrsyndromet är ett nytt sjukdomskomplex sedan 15 år som främst drabbar yngre människor som lever på snabbmat, pommes frites och läsk. Överskottet av de skadliga fetterna i upphettad frityrolja har visat sig ha allvarlig psykisk påverkan; man kommer ur balans, får problem med inlärning och blir lätt deprimerad.
En snabbmatsmåltid i USA och Polen ger 40 gram transfett, medan den ger ungefär hälften så mycket i Sverige. Vissa hamburgerkedjor, som svenska Max, har tagit bort allt transfett i maten.
Svenska livsmedelsverket skriver på sin hemsida: “Att få i sig mycket transfett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. ” men de har inga som helst begränsningar på industriellt transfett, och maten kan innehåll hur mycket som helst… SLV beräknar att folk får i sig cirka 1 gram transfett per person och dag, vilket troligen är alldeles för lågt räknat. Men det är likafullt nästan ett halvt kg per år av något som inte tillför något utan är en allvarlig risk för ohälsa och förtidig död. Slv – vakna och förbjud industriella transfetter helt!
Omega 6/3-kvoten
En annan starkt bidragande orsak till den ökade inflammationen är vår spannmålsbaserade föda, eftersom den ger för hög andel fleromättade omega- 6-fettsyror i förhållande till omega-3-fettsyror. Den födan används numera även i kraftfoder till boskap, på fågelfarmar och vid fiskodling. Boskapen får sojabönor och spannmål, istället för friskt gräs och växter, vilket gör att de växer fortare och blir tjockare med högre andel fett – precis som vi människor. Risken är alltså hög att vi äter ett kött som är lätt inflammerat…
Boskapens fett innehåller därför endast lite av de nyttiga omega-3-fettsyrorna och de konjugerade fettsyrorna (CLA), som är gynnsamma för viktminskning. Därför rekommenderar jag vilt och ekologiskt kött från frigående, gräsätande boskap.
De flesta växtoljor och margariner innehåller hög andel fleromättat fett (omega-6-fettsyror). Via den moderna kosten får vi 10–20 gånger för mycket omega-6-fettsyror, vilket ger kraftigt förhöjda nivåer av inflammation, allergi och angrepp av fria radikaler i kroppen.
- God nyhet! omega 3-fettsyror (som finns i fiskolja) är bland det mest anti-inflammatoriska vi kan äta. Det finns i viltfångad fet fisk (ej odlad) som lax, makrill och sill, som ingått i vår kost sedan urminnes tider.
Den extrema matförädlingen, som exempelvis förädlingen av vetet och gentekniken, har skapat helt nya växtformer som antas bidra till de allt vanligare matintoleranserna. Den genmodifierade maten (GMO) blir tyvärr allt vanligare och den har också visat sig framkalla inflammation.
Nattskuggeväxter
De två vegetabilier vi äter mest av i Sverige är potatis och tomat, och de tillhör familjen nattskuggeväxter. Hit hör även aubergine, paprika och växten belladonna. Nattskuggeväxterna är rika på alkaloider, vilket är kemiska föreningar med starka fysiologiska effekter som har använts som gifter, läkemedel och berusningsmedel under hela mänsklighetens historia.
Visst kan vi äta dem, men det vore bra att begränsa intaget till fördel för grönsaker som spenat, broccoli, vitkål, brysselkål, lök, morötter med mera. De som har ledbesvär ska definitivt minska nattskuggeväxterna eftersom symtomen förvärras (framför allt av färskpotatis).
Mat som har lång hållbarhet på hyllan ger din kropp kortare hållbarhet. Mat med kort hållbarhet ger din kropp lång hållbarhet!
_______________________________________________________
Faktaruta: Felmaten
Vilken mat bidrar mest till obalans? Här är en generell översikt – och effekten varierar givetvis mellan olika människor:
-
Inflammationsfrämjande mat (skräpmat): Ger svullnad, putmage, övervikt, trötthet, infektionskänslighet, sämre minne, ledvärk, ömma muskler, sömnrubbningar, nedsatt livs- och sexlust med mera.
- Fettsnål mat: Kort energi, det vill säga dålig uthållighet, trötthet, huvudvärk, PMS, psykisk instabilitet (nervig), splittrade tankar (stissig), över- eller undervikt, sämre sömn, ökad risk för cancer och metabolt syndrom med mera.
- Kolhydratrik mat: Ger samma effekt som den fettsnåla maten samt sämre munstatus, nedsatt sexlust och livslust (depression). Det ökar risken för insulinresistens och insulin är en tillväxtfaktor för cancer.
- Dåliga, processade fetter, det vill säga industrifetter, härdade fetter, transfetter, margarin: Ger infektionskänslighet, trötthet, allergier, huvudvärk, inflammation, risk för cancer och metabolt syndrom med mera.
_______________________________________________________
Det finns hopp!
Vid en föreläsning kom en äldre kvinna gåendes mot mig strålande lycklig och sa: ”Ser du att jag kan gå!” Vilket inte såg så märkvärdigt ut, men det visade sig att hon året innan suttit i rullstol på grund av svår reumatism. Men genom att ta bort gluten och lägga till flera positiva saker, som kosttillskott, naturliga fetter och mer grönsaker, rörde hon sig nu obehindrat.
Den självläkande kosten, eller powermaten, är ett oerhört centralt redskap för att skapa en god hälsa.
- Tips: Gurkmeja är bland det mest antiinflammatoriska vi kan äta – läs mer om gurkmejan. Varje dag intar jag en kopp med Dr Sannas Soldryck och ArcticMeds fiskolja.
- Text ut Nya Självläkande människan, Dr Sanna Ehdin 2014 – och där finns referenser
- Läs mer om IFD-maten, den inflammationsdämpande maten.
- Mat som läker – min bok med fakta och recept om maten som dämpar inflammation.
- Artikel: industriellt producerade transfetter är mycket ohälsosamt – undvik dem!
.
37 Comments
Kan man på nåt sätt kolla upp om man har inflammation i kroppen? Vi alla påverkas ju olika av olika mat och olika mängd.
Ja be din läkare att testa för inflammatoriska markörer i blodet. Dock behöver det sannolikt finnas en motivation/orsak för att göra detta.
Kinesologer kan hjälpa dig.
Sant och mycket billigare än andra tester, tack för påminnelsen.
Vill skicka denna artikel till mina engelsktalande vänner! Finns translate?
Kram/Kicki
Nej det finns inte, men kan ju översätta den. 🙂
Ååååh snälla så fantastiskt bra för mina engelsktalande vänner vill så gärna få denna viktiga information!!
Tusen tack på förhand <3
Jag vill komma i kontakt med dig för att lägga om kosten enligt dina principer. Tänker pröva en månad och jämföra enligt FODMAP. Vill ha rekommendationer om vad jag skall och inte skall äta. Jag har Lymfocytär kolit, osteoporos och artros.
Jag har inte möjlighet för individuella konsultationer. Skriver på en bok som kommer innehålla detta, samt utbilda terapeuter som kommer föreläsa och hjälpa andra. Men läs och använd Mat som läker så länge – finns allt du behöver där.
Hej Sanna! Gör du föreläsningar? Skulle behöva en här på Gotland , skulle det vara intressant ? Håller på att ändra min kost efter din bok Mat som läker toppenbok.Tack du är bäst mvh Marika Johansson
Jag gör föresläsningar i sept Sanna Live i Göteborg, Stockholm o Malmö – så varmt välkommen dit! 🙂 Datum kommer senare i vår.
Hej Sanna!
Jag har fått en ny mekanisk hjärtklaff för ett halvår sedan vilket innebär att jag måste äta waran hela livet ut.
Det är så mycket som är “förbjudet” för mig
Vad är din rekommendation .
Hur ska jag få i mig allt utan att påverka pk värdet för mycket?
Kram Marjo
Konsultera en näringsterapeut för man behöver veta din status för att kunna råda.
Hej Sanna!
Har hört att du har botat dig själv från Morgellons sjukdom. Undrar om du kan tipsa om vad man kan göra för att bli frisk?
Tacksam för svar
Erfarenhet från många säger: fokus på att rensa tarmen och stärka självläkningen. Fasta och gör tarmsköljning, bort med allt socker, gluten, skräp – ät mkt rent. Jag rek ett pulver med hög fiberhalt o 35 örter för att snabba på, beställs via info@biobalance.se Sedan ta mkt tillskott, speciellt L-glutamin för det läker tarmen, drick benbuljong, o ja ta allt som stärker och främjar kroppens friskprocesser!
Hej, jag förstår inte varifrån bruket av “nattskuggeväxter” kommer ifrån men mest troligt är att det är en ren översättning från engelskans namn för nattskatta som både är en växt och en växtfamilj.
Hej! Läser i tidskriften “Allt om mat” i en artikel där du, Sanna, verkar vara delaktig:
“Det här är tecken på låggradig kronisk inflammation, man har antingen den ena eller den andra ytterligheten:
Typ 1
Fryser lätt (om händer och fötter). Onormal viktminskning. Blodfattig, blekt utseende. Trött och orkeslös. Nedstämd och ledsen.
Typ 2
Svettas mycket lätt och ymnigt. Kraftig viktökning. Rödbrusig, får lätt hudutslag
Hyperaktiv och något manisk. Aggressiv och lättirriterad.”
Jag tillhör definitivt typ 1.
Är det någon skillnad i kostrekommendationer om man tillhör typ 1 eller typ 2?
Tack för en fantastiskt informativ websida! 🙂
Varmt tack! 🙂 Finns inget kort o enkelt svar på den frågan, det är en enorm fråga. Går inte att svara i en grupp så för beror på ålder, kön, vikt, hälsostatus, ev histaminkänslig etc. Läs gärna min bok Mat som läker. https://drsannas.se/shop/mat-som-laker-140-recept-som-haller-dig-pigg-frisk-och-dampar-inflammationer/
Jag undrar om du rekommenderar msm pulver
Ja mkt bra och köper från Holistic.
Hej Sanna !
Har en son som har lindrig crohns vill avstå av läkermedel för alla är cancer framkallande..kan vi göra något med kosten ? Hans läkare tycker att han ska ta läkermedel och kan äta som vanligt !
Mvh dajana
Gurkmeja anses ju ge blödningsbenägenhet likaså ingefära. Vad säger du om detta om man äter eliquis.
Jag ger inga kliniska råd, jag ger info om det som bygger hälsa och stimulerar självläkningen.
Tack för en bra artikel, Hur ser du på margarin och bregott mm? Enligt en naturläkare/kinesolog jag känner så har kroppen inget program för dessa “nya” fetter. och om vi jmf. Oss med länder där det inte används i lika stor utsträckning som i sverige, tex. Italien så menar han att en av anledningar att vi lider av ca. 70% mer hjärt och kärlsjukdommar är till stor del pga. Användningen av dessa dåliga fetter. Han menar att om man tror att det som står på förpackningen på tex. bregott är korrekt information (all information) så har man fel. Kan man på något sätt ta reda på sanningen?
Jag har bannat margarin i 20 år sedan Den självläkande människan. Det är en kemisk smörja som inte har i våra kroppar att göra, finns ingen forsknings som visar något bra utan tvärtom högt risk för inflammation och cancer. Billig bulkprodukt som industrin tjänar bra på men du betalar dyrt för med sämre häst och skadad kropp. Livsmedelsindustrin är oförbätterlig och tar INGET ansvar för hälsoeffekter på sina produkter. Livsmedelsindustrin är deras säljorgan, för sov finansieras av avgifter från livsmedelsindustrin.
Hej.
Det står klart att vi bör undvika mjölkprodukter för god hälsa men hur är det med syrade mjölkprodukter som yoghurt och olika filmjölksorter. Är de bättre eller t.o.m nyttiga att äta?
Så har det ju forskats en del kring det här med glutenfritt… om man INTE är glutenintolerant, och äter glutenfritt, så ÖKAR risken för tarmcancer…
Hej Sanna!
Något som också ger en en låggradig kronisk inflammation är SPIRAL som preventivmedel.
Oavsett material. Inflammationen är en del av den preventiva verkningen och är väl känd.
Eftersom hormon-och kopparspiral
(tillsammans med P-stav, så kallad LARC = Long Acting Reversible Contraception)
är de mest effektiva preventivmetoderna anser experterna (gynekologer) att ca 40% av patienterna på barnmorskemottagningar och 60% av dem som gjort abort, ska övertygas om att börja använda dem.
Däremot finns det få ställen där fertilitetsförståelse lärs ut eller det är möjligt att prova ut moderna pessar som Caya och FemCap.
Känns lite sorgligt när många kämpar med besvär och verkligen försöker äta bra, men sen har en spiral, som utan att de vet om det, orsakar inflammation.
Skriv gärna mer om det och vilka alternativ det finns. Du får gärna kontakta mig, Sanna.
Ni andra som önskar, kan läsa mer på http://www.gronabarnmorskan.se
Birgit Linderoth
leg barnmorska
Hej Sanna, var kan jag läsa mer om varför man inte ska äta raps- och solrosolja? Jag vet att det är så men behöver mer info för att kunna argumentera för detta. Ingen tror mig…… Har du tips på någon länk vore det toppen. Tack på förhand !!
Solrosolja har högt omega 6-fettsyror och raps är genmodifierat för den naturliga varianten är toxisk. Jag har slutat helt med rapsolja sedan många år.
hej! Jag är en kvinna på 60+ som har värk kroppen längre tid, och inte visste vad detta berodde på än hypertyreos.. fick reda förra året , jag hade sjögrens syndrom med massa symtom värk..mm
så jag måste försöka börja kanske ta bort mellanmjölk..och se om det hjälper och äta lax,, grönskaker..olika… sen vet jag ej om man måste ta bort matbröd smörgås, eller vad för bröd kan man äta? ska man slopa potatis helt?? Det är svårt att veta hur man skall börja..med ta bort nåt lite i taget.. man behöver råd, hur man ska slippa värk i kropp o leder? Depprimerande….
Hej Ann-Catrin, ja de är tungt och odlad lax gör det värre t ex för fiskköttet är inflammerat! Gå med i en Fastegrupp för de examinerade Fasteterapeuter som jag utbildat – och du får hjälp få ner inflammationen och vända till bättre kostvanor! Du finner info om dem under sparade händelser “Fasteterapeuter” på http://www.instagram.com/sannasfastebok Ge ALDRIG upp! Jag har haft massivt med problem (IBS, matkäsnlighet, sköldkörtel, låg energi etc), men läkt det allra mesta.
hej !
Kvinna på 69 år, med värk i kroppen sen längre tid, diagnos Sjögrens syndrom , med värk o ont lederna.. Vill försöka ända min kost lite äta mer grönsker kanske Kyckling, Lax.. mm
svårt veta vad man vågar äta, i matväg för att slippa inflammationer i kroppen?
men äter ofta grönsker, men fel kanske äta falukorv som jag läste på sidan, har tagit bort pommes Fritez… undrar ibland om svettningar har med inflammationer att göra med?
Ta bort all mat med vattenfasta och börja om med en sak i tagen kan vara bra. Läs i nya Sannas Fastebok och börja med födofasta och sedan förfasta o se därefter.
Jag vill gärna komplettera denna viktiga information med en helt annan aspekt:
Vi är bland annat också elektriska varelser men sedan ca 60 år tillbaka lever vi i stor utsträckning utan jordning. Varje elektrisk apparat behöver jordning, som vi alla vet. Förut, i tusentals år, har vi jordat oss genom att gå på marken utan isolering. Sedan vi har börjat med plastsulor, plastgolv och asfaltvägar har denna jordning minskat så pass att vi har blivit elektriskt överlastade.
Jag kan inte förklara alla detaljer här, men detta inverkar direkt på att vi utvecklar kronisk inflammation. Anna Sparres podd-program 291 förklarar bra, och visar också vad en kan göra åt det. Jag tror att jordning är en ännu mer grundläggande faktor än maten, och i vårt kyliga klimat behövs medvetna åtgärder för att få till den. Maten är onekligen väsentlig för vår hälsa, men kolla gärna in detta också, det är värt det!
Det är inte lätt att hålla reda på vad som är nyttigt eller onyttigt.
Önskar det fanns en lista/häfte/bok som visar vad som är rent skadligt resp mycket bra att öta. Jag har artros, fibromyalgi, ledbesvär, övervikt (fetma) ofta trött.
/Linda Löfgren
Hej Linda, ja det kan vara en hel del att hålla reda på. Dessutom är det mycket som är individuellt. Vi kan varmt rekommendera Sanna Ehdins böcker. Du kan också kontakta någon av våra experter på Ekoappen för individuell hjälp.
Vi önskar dig en fortsatt fin dag/ Redaktionen