1. Låna & byt kläder
Visste du att klädindustrin står för en stor del av de globala utsläppen av växthusgaser? En studie från Chalmers universitet visar att klädesindustrin varje år skapar närmare 92 miljoner ton avfall, vilket är cirka tio procent (!) av de globala växthusgaserna. Studien visar dessutom att modebranschen fortsätter att växa i takt med att “fast fashion” ökar.
Fast fashion, som på svenska ibland benämns som snabbmode, är billiga klädesplagg med kort hållbarhet. Billig tillverkning och upprepad konsumtion leder till ett ohållbart konsumtionsbeteende som politikerna nu vill motverka. Även inom EU lyfts incitament för att konsumenterna ska tänka mer hållbart och konsumera i enlighet med den cirkulära ekonomin.
Att låna eller byta kläder är ett bra sätt att minska modeindustrins miljöpåverkan. Du som konsument kan göra aktiva val och inte konsumera mer än det absolut nödvändigaste. Och istället för att ständigt köpa nya kläder kan du byta med vänner och bekanta.
Anordna klädbytardagar
Ett tips är att anordna klädbytardagar med vännerna, familjen eller grannarna. Varför inte skapa ett event på Facebook där dina vänner kan bjuda in sina vänner? Det finns även organisationer och grupper som arrangerar klädbytardagar.
Att låna eller byta kläder och prylar är ett utmärkt sätt att ta vara på det som redan finns och på det sättet värna om världens resurser.
Läs också: Små hållbara förändringar i vardagen
2. Hyr kläder & prylar för särskilda tillfällen
Om du behöver något för ett särskilt tillfälle, exempelvis kläder eller utrustning, är det oftast bättre att hyra än att köpa nytt. Att köpa saker som endast används en gång eller vid ett fåtal tillfällen är trots allt inte särskilt miljövänligt.
Börja alltid med att fråga nära och kära om du kan låna prylen eller klädesplagget. Om du inte hittar någon som kan låna ut kan du hyra. Det finns många företag idag som specialiserar sig i uthyrning av olika sorters saker, till exempel:
- Bröllopskläder. Ett bröllop sker (förhoppningsvis) bara en gång i livet och därför kommer bröllopskläderna bara att användas en gång. Att hyra brudklänning är därför ett betydligt mer miljövänligt val än att köpa en ny. Även frack, smoking eller kostym för brudgummen samt kläder för brudnäbbarna går att hyra.
- Balkläder.
- Maskeradkostymer.
- Utrustning för vissa sportaktiviteter, exempelvis skridsko – eller skidåkning.
- Verktyg och maskiner, exempelvis borrmaskin eller andra dyra verktyg som inte används ofta.
Tips! Fråga alltid dig själv hur många gånger du kommer att använda plagget eller prylen. Om du tror att du inte kommer att använda den särskilt ofta är det alltid bättre att låna eller hyra.
Läs också: 10 miljövänliga produkter som kan stoppa plastföroreningar
3. Laga och sy om
Ta vara på det du redan har och förläng livslängden på dina saker. Om du har kläder som har gått sönder bör du i första hand försöka laga dem. Om du inte har möjlighet att göra det själv kan du lämna in dem hos en sömmerska. Det är oftast betydligt billigare än att köpa nytt och dessutom är det bättre för miljön.
Du kan även sy om kläder som du tröttnat på och ge dem en ny, trendigare passform. Använd din kreativitet och använd dina saker länge istället för att köpa nytt!
Av Elsa Larsson