Fråga

Jag äter flertalet olika kosttillskott utifrån att jag är sjukskriven pga utmattningssyndrom. Detta för att stärka upp kroppen och hjärnan. försäkringskassan har frågat om det finns medicinska kopplingar mellan att måsta stärka kroppen med kost och kosttillskott och utmattningen Utifårn det så frågar jag er om ni vet någon forskning som man kan hänvisa till utifrån att jag äter autoimmun kost samt olika kosttillskott för att stärka kroppen. Även om ni har något bra skrivet kring utmattning och att stärka kroppen med kosttillskott, sedan såklart att det varierar vad man måste stärka med beroende på hur utmattningen påverkat kroppen, men just själva att det finns koppling till att stärka kroppen med tillskott och utmattning. FK:s argument är att alla äter lite kosttillskott då och då och att det inte behövs mer när man är utmattad.

Svar

Hej Linda.

Det finns många olika sätt att se på detta med utmattning och tillskott. Det jag ser som viktigast är att utreda varför just du har blivit utmattad, vilka eventuella brister du har och framförallt vilka organ som inte arbetar som dem bör.

De vanligaste orsakerna bakom utmattning som jag ser är:
-Bor/arbetar i mögel
-Underliggande infektioner som kroppen ej orkat läka ut
-Mag/tarmproblem ihop med dålig kosthållning som lett till stora näringsämnesbrister
-Långvarig stress där återhämtning uteblivit, dålig sömn
-Överexponering av toxiner så som mycket kemikalier eller tungmetaller som kroppen inte orkar rensa ut
-Felaktig andningsrytm

Vanligtvis är det en blandning av flera orsaker och tyvärr har sjukvården inte resurser att varken utreda eller behandla de flesta av dessa problem. Därför är dessutom högst personligt vilka tillskott som kan hjälpa just dig. Men om du äter tillskott och inte märker någon bättring så kan du behöva gräva djupare i din problematik, kanske din tarm inte ens tar upp dem. Att börja med autoimmun kost är en bra start då maten bygger upp oss inifrån och ut.

Forskningen finns, men tyvärr sker den främst utomland. Denna mannen är en av grundarna bakom stressteorin och vad som sker i kroppen. Denna sidan samlar alla studier som finns ute i världen, så där kan du söka runt: Hans Selye (1907–1982): Founder of the stress theory (nih.gov)

Hjärtliga hälsningar
Anna Baard-Blixt