Men vad är egentligen hormonstörande ämnen, var finns de och hur är de skadliga för vår hälsa? Läs vidare för att lära dig mer!
Vad är hormonstörande ämnen?
Hormoner tillverkas i vissa av kroppens körtlar och celler och är viktiga för en rad kroppsliga funktioner, bland annat vår utveckling, fortplantning och ämnesomsättning. De påverkar också vårt humör samt fördelningen av vätska och salter i kroppen.
Ämnen som kan orsaka rubbningar i det naturliga hormonsystemet kallas för hormonstörande ämnen. Jämfört med andra hälsofarliga kemikalier går det dock inte att bestämma ett gränsvärde för hur stor mängd man kan tillåta. Det beror på att vi ännu inte kan fastställa exakt när hormonstörande ämnen blir hälsofarliga.
Var finns hormonstörande ämnen?
Hormonstörande ämnen finns i många produkter som vi använder dagligen. Några exempel är olika typer av plastprodukter, kosmetika, elektronik, rengöringsmedel och bekämpningsmedel. De kan även finnas i luftföroreningar, exempelvis i samband med förbränning av olika former av avfall.
Läs också: Så undviker du farliga kemikalier i hemmet
Hur blir vi påverkade av hormonstörande ämnen?
Forskningen på hormonstörande ämnen påverkar vår hälsa fortfarande ganska begränsad, men forskare har funnit vissa kopplingar mellan dessa ämnen och flera stora folksjukdomar. Det inkluderar bland annat diabetes typ 2 och olika typer av cancer. Det finns också tecken på att hormonstörande ämnen kan ha en negativ effekt på hjärnans utveckling och fertiliteten.
Enligt forskare kan hormonstörande ämnen vara en stor bidragande faktor till att folksjukdomarna i samhället ökar. Därför är det av största vikt att försöka undvika dessa ämnen i vardagen.
Barn extra känsliga
Barn och unga är extra ofta utsatta för främmande kemikalier eftersom de i utsätts för dem i större utsträckning än vuxna, exempelvis genom leksaker och andra barnvårdsartiklar. Allra känsligast är barnet dock under fostertiden. Därför menar experter att det kan vara ännu viktigare att skydda de blivande mammorna.
För några år sedan skrev en grupp internationella forskare att det bästa sättet för att bli av med hormonstörande ämnen är att bli gravid. Det beror på att ämnena förs över till fostret via moderkakan och bröstmjölken. I en studie från 2004 undersökte en amerikansk miljöorganisation navelsträngsblod från 10 nyfödda barn och fann i snitt 200 främmande kemikalier i varje barn.
Cocktaileffekten ökar hälsoriskerna
Varje dag får vi i oss olika kemikalier, exempelvis från rengöringsmedel, smink, kläder, föroreningar och så vidare. Var för sig är många av dem ofarliga, men när de blandas finns risken att de reagerar med varandra, något som brukar kallas för cocktaileffekten.
Cocktaileffekten kan göra att vissa kemikalier blir starkare och andra svagare. I värsta fall blir resultatet en kemikalieblandning som kan vara extra skadlig både för hälsa och miljö. Just nu pågår det ett internationellt arbete för att försöka minska riskerna med cocktaileffekten.
Läs också: Blir du utsatt för hormonstörande ämnen?
6 tips för att undvika hormonstörande ämnen i vardagen
Som tur är finns det flera saker du kan göra för att undvika hormonstörande ämnen i vardagen. Här kommer några exempel:
- Ät mer ekologiskt. På så sätt kan du undvika att få i dig de kemiska bekämpningsmedel som icke ekologiska odlingar ofta använder.
- Undvik parfymerade produkter. I många fall har vi ingen aning om varifrån doftämnena i olika produkter kommer ifrån. Eteriska oljor med naturliga dofter är bra alternativ.
- Tvätta dina händer ofta. Det gör att du kan tvätta bort eventuella kemikalier du har kommit i kontakt med under dagen. Välj då helst en parfymfri tvål.
- Välj naturliga rengöringsmedel. Det är snällare mot både hälsa och miljö.
- Undvik plastprodukter. Kartong, metall, silikon, glas, trä, bambu och rostfritt stål är att föredra.
- Släng gamla leksaker. Alla plastleksaker äldre än 2007 bör du slänga i papperskorgen, till exempel äldre dockor och däck till leksaksfordon. Se även till att de leksaker du köper är fria från ftalater, är ett hormonstörande ämne som gör gummi och plaster mjuka.
Av Elsa Larsson