Kemikalier vid tillverkning

Skotillverkning är förknippad med många miljöproblem. För att tillverka läder måste skinnet garvas, en process som kräver stora mängder vatten och kemikalier som ger utsläpp till luft, vatten och mark. För ett kilo användbart läder går det åt upp till 250 liter vatten och 2,5 kg kemikalier. Garvning innebär allvarliga hälsorisker i främst låglöneländer där de flesta av våra skor produceras.

Läs också: Så undviker du farliga kemikalier i hemmet

Naturgarvat läder ett bättre val

Kemikalierna från garvningen kan även finnas kvar i den färdiga skon, vilket inte alltid behöver vara farligt för den som bär skorna, men kan leda till problem när skorna blir till avfall och innehållet frigörs i miljön. Naturgarvat läder är skonsammare för miljön eftersom vegetabiliska ämnen som är nedbrytbara används, förutsatt att garveriet har en ordentlig avloppsrening. Skor av vanliga syntetiska material orsakar också miljöproblem, eftersom dessa material framställs av olja.

Läs också: Antibakteriella kläders påverkan på miljön

Så här kan du agera mer hållbart

  1. Köp kvalitetsskor: Investera i skor av hög kvalitet som är tillverkade för att hålla länge. Detta minskar behovet av att köpa nya skor oftare och minskar därmed avfallet.
  2. Välj miljövänliga material: Välj skor som är tillverkade av miljövänliga material som återvunnen plast, organisk bomull eller vegetabiliskt garvat läder. Dessa material minskar användningen av icke förnybara resurser och minskar den totala miljöpåverkan.
  3. Återvinn dina gamla skor: När dina skor inte längre går att använda kan du återvinna dem istället för att slänga dem i soporna. Många skobutiker och återvinningsstationer erbjuder möjligheter att återvinna gamla skor.
  4. Laga istället för att köpa nytt: Om dina skor går sönder kan du överväga att laga dem istället för att köpa nya. Detta förlänger livslängden på dina skor och minskar behovet av att köpa nya.
  5. Skänk eller sälj dina oanvända skor: Om du har skor som du inte längre använder kan du överväga att skänka dem till välgörenhet eller sälja dem vidare istället för att slänga dem. Detta ger dina skor en ny chans att användas och minskar avfallet.

Av Johanna Stala von Schewen

hållbarhetkemikaliermiljöMiljövänligt