Forskningen på sömn och hur den påverkar vårt mående har kommit en lång väg de senaste decennierna. Trots det är det fortfarande vanligt att stöta på information som i många fall inte stämmer. Här tittar vi närmare på sex kända myter om sömn och vad som egentligen stämmer. 

Myt 1: Kroppen vänjer sig vid att få mindre sömn

Studier visar att brist på sömn har en negativ effekt på vårt mående, både på kort och lång sikt. Visst kan vissa effekter av för lite sömn, exempelvis trötthet under dagen, stabilisera sig till viss del efter ett par veckor eller månader. Det betyder emellertid inte att kroppen fungerar normalt. 

För lite sömn kommer fortfarande att ha en negativ påverkan på saker som minne, beslutsfattande, kreativitet och fokus. Även immunförsvaret, hormonproduktionen och hjärtkärlfunktionen kommer att prestera sämre.

Kort sagt – din kropp kommer inte att vänja sig om du får för lite sömn. Istället kan det bli en hälsofara som leder till allvarliga sjukdomar. 

Myt 2: Antalet timmar du sover är viktigast 

Hur länge du sover har förstås en viss påverkan på ditt välmående, men det är inte bara antalet timmar som spelar roll. Hur bra du sover, det vill säga sömnkvaliteten, är en annan viktig faktor som kan spela en avgörande roll på lång sikt. 

Om du till exempel vaknar flera gånger per natt kan det rubba din sömncykel, eftersom det blir svårare att återgå till djupsömnen. Det gör att du känner dig mindre utvilad och ökar risken att du känner dig trött under dagen. Därför är det viktigt att du sover tillräckligt många timmar, men också att dessa timmar blir ostörda. 

Läs också: 10 naturliga tips för en bättre sömn

Myt 3: Det spelar ingen roll när du sover, så länge du sover tillräckligt

Studier visar att vår sömnrytm spelar en viktig roll när det gäller sömnkvaliteten. Det bästa är att försöka sova så mycket som möjligt under dygnets mörka timmar. Det kommer nämligen hjälpa kroppen att ställa in sin ”inre klocka” genom att reglera hormonproduktionen. 

När mörkret faller kommer kroppen naturligt att utsöndra sömnhormonet melatonin som gör dig sömnig, vilket i sin tur gör det enklare att somna. Vistelse i dagsljus kommer istället att göra dig pigg och alert. 

Myt 4: Hjärnan stängs av när du sover

Hjärnan är aktiv under hela sömnen. Däremot ändras dess aktivitetsmönster under de olika stadierna i sömncykeln. I REM-sömnen, till exempel, ökar hjärnaktiviteten så att den nästan är på samma nivå som i vaket tillstånd. 

Forskare tror att hjärnaktiviteten under sömnen är viktig av flera anledningar, dels för vårt effektiva tänkande, men också för minnet och vår emotionella bearbetning.    

Myt 5: En tupplur kompenserar för förlorad sömn under natten 

En snabb tupplur kan vara ett bra sätt att få lite extra energi under dagen. Det är däremot inte ett substitut för kvalitativ sömn under natten. Dessutom når du sällan samma sömnstadier när du tar en tupplur som när du sover under natten. 

Det kan också vara bra att känna till att tupplurar, framför allt längre sådana, kan rubba den nattliga sömnen eftersom det ofta blir svårare att somna. Försök därför att inte sova mer än 30 minuter och ta gärna din tupplur så tidigt som möjligt på dagen. 

Läs också: Nyhet! Hjälp vid sömnlösa nätter

Myt 6: Många vuxna behöver inte mer än 5 timmars sömn

Enligt National Sleep Foundation bör vuxna få mellan 7 – 9 timmars sömn per natt. För många är 5 timmar alltså alldeles för lite. Forskare menar dock att det faktiskt finns en liten grupp människor med en genetisk mutation som gör att de kan känna sig pigga, även med bara ett par timmars sömn. 

Naturlig hjälp vid sömnsvårigheter

Solaray L-teanin skapar så kallade alfavågor i hjärnan, samma typ av vågor som avges under avslappnad och djup sömn.

Pureness Kvällsmagnesium är ett kosttillskott med magnesium och örtextrakt som är framtagen för att bidra till bättre sömn om kvällarna.

Octean Saframyl Positive Sleep är ett unikt sömnbevarande kosttillskott framtagen för att bidra till att bevara en god natts sömn.  

Av Elsa Larsson

hälsasömn