Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att lindra besvären för ditt barn under denna jobbiga period. I den här artikeln får du lära dig några enkla tips.
1. Kontrollera matningen
Forskare är fortfarande inte helt säkra på vad som orsakar spädbarnskolik, men att barnet får i sig luft under tiden det äter kan vara en orsak till besvären. Detta kan nämligen göra magen spänd och skapa gaser i tarmarna, vilket i sin tur kan orsaka magsmärta.
En sak du kan testa om du ger mjölkersättning är att välja en nappflaska med mindre hål. Eftersom maten rinner långsammare minskar risken att barnet sväljer luft. Du kan också testa att ge lite ersättning i taget istället för allt på en gång.
För dig som ammar
Om du ammar är det viktigt att kontrollera att barnets läppar är utvikta och att det har så mycket som möjligt av vårtgården i munnen. Även här kan det hjälpa att amma lite, men ofta istället för mycket på en gång.
2. Rapa barnet
En annan sak du bör testa är att rapa barnet, dels efter men ibland även under matningen. Då gör nämligen barnet av med luft, vilket kan minska spänningarna i magen.
3. Testa spädbarnsmassage
Spädbarnsmassage är lugnande och kan vara effektivt vid spädbarnskolik. Den kan också lindra vid magknip och gaser.
Använd kallpressad, vegetabilisk olja eftersom den är snällast mot barnets hud och värm upp händerna ordentligt. Gör rörelserna från barnets högra sida till den vänstra, eftersom det är så tjocktarmen rör sig.
Försök att massera två gånger om dagen, gärna en gång på förmiddagen och en på eftermiddagen. Och ha tålamod – det kan ta upp till två veckor innan du märker någon skillnad.
Läs också: Hur stärker du ditt barns immunförsvar?
4. Sluta med tobak och koffein
Om du snusar eller röker samtidigt som du ammar bör du sluta upp med det. Nikotin har nämligen en negativ påverkan på barnets maghälsa och kan förvärra besvären vid småbarnskolik.
Du bör även testa att utesluta alla drycker innehållande koffein, så som kaffe, te och energidrycker.
5. Pysventil
En pysventil kan ge snabb lindring vid kolik. Detta är en pip för engångsbruk som du för in i barnets ändtarm och som gör det enklare för gas att ta sig ut.
Pysventiler finns att köpa i de flesta butiker som säljer babyprodukter. De går att använda vid behov, men inte mer än 3 gånger per dag.
6. Be om hjälp
Spädbarnskolik är inte bara jobbigt för barnet, det kan även vara mycket påfrestande för dig som förälder. Om ingenting fungerar och barnet fortsätter att skrika är det lätt att känna sig ledsen, besviken och maktlös.
Det är dock viktigt att komma ihåg att det här bara är en period och att det inte på något sätt är ditt fel.
Försök att turas om med din partner så att ni kan få lite avlastning. Är inte det möjligt kan du också be närstående i din omgivning om hjälp. Du kan också vända dig till BVC för att få rådgivning.
Läs också: Naturlig hjälp vid urinvägsinfektion
När ska jag söka vård?
Som tidigare nämnt går spädbarnskolik normalt sett över av sig själv efter en period. Men ibland kan det vara bra att undersöka barnet för att säkerställa att skriken inte beror på något annat.
Kontakta BVC om:
- Barnet skriker mycket flera dagar i rad
- Du känner dig utmattad
- Du behöver stöd
- Barnet är nedstämt större delar av dagen
- Du misstänker att barnet är känsligt mot komjölk
Vänd dig till en vårdcentral om barnet är otröstligt och skriker intensivt. Detta gäller framför allt om barnet nyligen fått rotavaccin.
Av Elsa Larsson