Allt fler svenska blir allergiska av pollen. Enligt Astma- och Allergiförbundet är cirka 30 procent av befolkningen i Sverige pollenallergiker. Varför det ökar vet man inte. Sannolikt är det flera olika anledningar som samspelar. Tidigare har man trott att faktorer som rökning, ökad stress och dålig kost är orsaker till allergins utbredning. Tendens för att utveckla allergi är till viss del ärftligt. Du kan drabbas när som helst i livet, men det vanligaste är att allergin kommer i tonåren. För barn och ungdomar minskar besvären ofta med åren försvinner till slut helt.

Därför reagerar din kropp på pollen

Pollenallergi beror på att immunsystemet i kroppen överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Kroppen producerar antikroppar vilket gör dig känslig. Kroppens immunförsvar förväxlar pollenkornen med virus och kroppen svarar med en inflammation som ger symtomen.

Läs mer: Migrän – så lindrar du naturligt

Så skiljer du på pollenallergi och en vanlig förkylning

Känslighet mot pollen visar sig som en lättflytande snuva eller nästäppa, röda och rinnande ögon samt återkommande nysningar. Ofta kliar det också eller känns irriterat i ögon eller näsa. Pollenallergi varar i många veckor eller månader och återkommer vid samma tid varje år. Du känner dig trött och hängig och kan även få rethosta och andnöd om allergin påverkar dina luftrör. Har du feber, gul tjock snuva och besvären går över på en vecka är det en vanlig förkylning.

Vilka pollen är du känslig mot?

Det vanligaste är att man reagerar på björk- och gräspollen, men även pollen från örten gråbo och andra växter. Om du är allergisk mot björkpollen har du ofta även besvär med al- och hasselpollen. Gör ett pollenallergitest på vårdcentralen, eller ta reda på vilka slags pollen det finns mest av när du har som mest besvär. Vet du vilka pollen du är mest känslig för blir det lättare att välja rätt åtgärder och preparat för att lindra dina besvär.

Tidigt om våren är det normalt al och hassel som ger problem. I april-maj björken och fortsätter besvären över midsommar är du troligen allergisk mot gräs och håller det i sig ända in i augusti är det gråbo du inte tål.

Läs mer: Så kan du hitta balansen med ayurveda

Så lindrar du dina besvär från pollenallergi – 11 tips

Bästa sättet att minska besvär från pollenallergi är att undvika pollen så gott det går samt att tänka förebyggande. Du kommer långt med att äta hälsosamt, ta hand om tarmhälsan samt att börja med symptomlindrande behandling i tid. Förebyggande preparat får svårare att lindra dina symtom om den allergiska reaktionen redan hunnit sätta igång en inflammatorisk process. Börja ett par veckor innan säsongen för pollen drar i gång; när löven slår ut om du är mot björk, i början av juni mot gräs och i slutet av juli mot gråbo.

  1. Håll koll på prognosen
    Försök att undvika höga doser av det som du är allergisk mot. Med hjälp av pollenprognoserna, pollenkalendern eller appen Pollenprognosen kan du hålla dig uppdaterad om när pollenhalterna är höga och planera medicinering och utomhusaktiviteter därefter.
  2. Utsätt inte kroppen för onödiga påfrestningar
    Är man allergisk mot pollen är det vanligt att man också är överkänslig mot damm, blommor, parfym och allergena födoämnen som laktos och gluten. Minimera påfrestningarna när din kropp är ur balans.
  3. Håll ditt hem pollenfritt
    En luftrenare rensar luften effektivt från pollen, kvalster, allergener, virus och bakterier. Städa regelbundet. Använd en dammsugare med allergifilter, våttorka och var extra noga med mattor, gardiner och möbler som drar åt sig pollen. Håll fönster stängda och häng inte tvätten på tork utomhus. Vädra hellre på morgonen eller kvällen när pollenhalterna är lägre. Välj allergivänliga krukväxter och ta inte in växter utifrån.
  4. Gör sovrummet till en pollenfri zon
    Var särskilt noga med att hålla sovrummet fritt från pollen, så att du får en möjlighet att återhämta dig under natten. Håll dörren till sovrummet stängd och byt sängkläder ofta. Duscha innan du går och lägger dig och förvara dagens kläder utanför sovrummet. Låt inte husdjur vara i sovrummet.
  5. Planera dina utomhusaktiviteter
    Undvik nyklippt gräs och dammiga miljöer. De flesta upplever mindre besvär på morgonen och kvällen, eller efter regn, eftersom dagg och fukt binder pollen och minskar halterna i luften. Men fukt kan också öppna pollenkornen så att de avger mer allergener. Hitta den tid som passar dig bäst. Ta en snabb dusch och byt kläder varje dag när du har varit ute. Borsta och duscha av husdjur, de bär ofta med sig mycket pollen i pälsen.
  6. Fortsätt träna, det är bra för dig
    Planera in träningspass på morgonen eller kvällen. Var uppmärksam på hur din kropp reagerar, kanske orkar du lite mindre än vanligt. Håll inte ett tempo som får dig att andas kraftigt, ju mer du andas desto mer pollen får du i dig. Är du astmatiker är det viktigt att värma upp ordentligt. Träna inomhus om du får besvär och när pollenhalterna är höga.
  7. Nässköljning ger effektiv lindring mot allergiska besvär
    Ta för vana att skölja näsan, det är ett effektivt och biverkningsfritt sätt att lindra pollensymptom. Du kan skölja näsan med vatten eller koksaltlösning. Det finns också nässprayer med saltlösning och saltpipor för inhalering, inhaleringen kan ge lindring vid symptom i luftrören.  
  8. Fysikaliskt skydd i näsan
    Det finns fysikaliska skydd som sprayas i näsan, dessa lägger sig som en skyddande hinna och förebygger att en allergisk reaktion uppstår. Nasaleze Allergy Shield är ett exempel där ett patenterat cellulosapulver ger en skyddande effekt redan efter ett par minuter och varar i sex till åtta timmar. Nasaleze Allergy Shield skyddar även mot kvalster och pälsdjursallergi.
  9. Lugnande ögondroppar
    Använd ögondroppar som återfuktar och lugnar irriterade ögon. Det finns naturliga ögondroppar som innehåller hyaluronsyra och ögontröst som både på kort- och lång sikt återfuktar och lugnar irriterade ögon.
  10. Förebygg och lindra naturligt och biverkningsfritt
    Det finns naturliga och biverkningsfria sätt att förebygga och lindra symptom på pollenallergi. Genom att tillföra näringsämnen och örter som stödjer immunförsvaret och slemhinnorna samt har antiinflammatoriska egenskaper kan man minska besvären under pollensäsongen. Förebyggande behandling startas med fördel ett par veckor innan pollensäsongen börjar, vilket kan vara olika tidpunkter beroende på vilken typ av pollen man är allergisk mot.
  11. Receptfria läkemedel
    Behandling med receptfria läkemedel, vanligtvis antihistaminer och kortison, kan lindra symptomen men ibland även biverkningar som huvudvärk, trötthet och dåsighet. Läkemedel mot pollenallergi kan också irritera slemhinnorna, ge muntorrhet och ökar risken för hål i tänderna.

3 naturliga pollentips

Pollenzym
Pollenzym innehåller ingefäraextrakt, quercetin, rödalgextrakt, kelp, C-vitamin, bromelain och superoxiddismutas (SOD) som stödjer immunförsvaret och slemhinnorna i de övre luftvägarna och bihålorna. Enzymet bromelain har antiinflammatoriska egenskaper. C-vitaminet skyddar cellerna mot oxidativ stress och minskar trötthet.

Allmyn
Allmyn innehåller extrakt från perilla, rik på antioxidanter som har en antihistamin effekt. Örten har lång tradition inom den kinesiska medicinen vid allergiska besvär. Studier (1) bekräftar lindring av allergiska besvär genom hämning av histamin och TNF-alfa. Till de verksamma ämnena i örten hör flavonoider som luteolin och koffeinsyra, glucosider, vitaminer, spårämnen och rosmarinsyra som har en antiinflammatorisk effekt.

Bio-Pycnogenol
Bio-Pycnogenol innehåller naturliga bioflavonoider och fruktsyror som utvinns ur barken av den franska strandtallen, Pinus pinaster. Studie (2) har visat att pycnogenol blockerar fristättningen av histamin. I och med den antihistamina effekten kan pycnogenol därför vara ett bra tillskott i pollentider.

Av Veronica Söderström

allergipollenallergi