– Livsmedelsverkets förslag om maxgräns på 80 µg för D-vitamin i kosttillskott är otidsenligt och gränsar till det absurda, säger Mona Birgersson Sjöberg, ordförande för NNC, och fortsätter:
Under vinterhalvåret har de flesta svenskar för låg halt av D-vitamin. Från oktober till mars lever vi mestadels på det D-vitamin som huden bildade av solens strålar under det ljusa halvåret.
Enligt forskningsresultat vid Östra Finlands universitet är 100 µg (mikrogram) D-vitamin ett lämpligt tillskott för nordbor under vintertid. (100 mikrogram motsvarar 4000 IE, internationella enheter).
– Många av oss nordbor har fått intresse för sambandet mellan god näring och hälsa under pandemin då den stora nyttan av D-vitamin har bevisats i hundratals studier. Men tyvärr tycks Livsmedelsverket inte tagit till sig de senaste 20 årens forskning när de gjort sin bedömning.
Läs också: Därför behöver du D-vitamin!
Individuella skillnader
Professor Karlberg, som lett den finska studien, har även studerat behovet av D-vitamin och sett att det är mycket individuellt hur mycket D-vitamin huden producerar, men också hur kroppen tar upp D-vitamin.
Den mängd D-vitamin i form av kosttillskott som professor Karlberg anser vara lämplig under vintertid är högre än den maxgräns som Livsmedelsverket vill ska gälla i Sverige,
För den som har ett lågt D-vitaminvärde kan dock en betydligt högre dos krävas inledningsvis för att komma upp till det satta målvärdet för D-vitamin.
Hudfärg, ålder, övervikt är några av de faktorer som kan försvåra kroppens förmåga att bilda D-vitamin. https://www.uef.fi/en/article/researchers-introduce-a-personal-vitamin-d-response-index
Liten risk att överdosera
NNC anser att risken för att överdosera D-vitamin är försumbar. Livsmedelsverket har inte heller påvisat några fall av överdosering. Om man dessutom kombinerar D-vitamin med vitamin K2 och magnesium så kan kalcium säkert bindas in i benvävnaden. Effekten blir då starkare tänder och skelett. *(se nedan de av EU godkända hälsopåståendena för D-vitamin)
– I dessa tider då många ängslas för infektioner har vikten av tillräckliga D-vitaminnivåer uppmärksammats. Den samlade vetenskapen har påvisat D-vitaminbrist som den enskilt största faktorn till allvarlig sjukdom och död i virusinfektioner som covid-19.
Att då vilja begränsa vår möjlighet och rätt att på egen bekostnad fritt få välja att balansera vårt D-vitaminvärde är verkligen bakvänt, säger NNC:s ordförande Mona Birgersson Sjöberg.
Läs också: D-vitaminbrist och psykisk ohälsa
Begränsa tillgången till jod i relevant dagsdos?
Livsmedelsverket vill även införa ett, enligt NNC, lågt maxvärde i kosttillskott för mineralet jod. Verket anger samma värde som verket självt anser vara en relevant daglig dos för ammande kvinnor, 200 µg (mikrogram) per dag. Det värde som EFSA föreslagit för EU är 600 µg.
Livsmedelsverket motiverar inte skälen till att det anser att Sveriges befolkning skulle behöva mindre mängd jod än övriga européer. Verket har inte heller presenterat några fall av ohälsa från överdosering av jod från kosttillskott.
Se NNC:s hela remisssvar: https://www.nordicnutritioncouncil.com/kopia-p%C3%A5-l%C3%A4sv%C3%A4rt
Kritiken mot Livsmedelsverkets ansökan är stark från både svenskt och internationellt håll. Svaren till EU Kommissionen kallas contributions och kan läsas här tillsammans med Livsmedelsverkets ansökan: https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/tris/en/search/?trisaction=search.detail&year=2022&num=395
För ytterligare information kontakta info.nordicnutritioncouncil@protonmail.com
Faktabakgrund om D-vitamin
EU:s godkända hälsopåståenden om D-vitamin
För att få använda uttalanden om hälsoeffekter vid marknadsföring och försäljning av kosttillskott och vitaminberikade livsmedel finns ett regelverk framtaget av EU via EFSA (Europas livsmedelssäkerhetsmyndighet) år 2012. Dessa anges i EU-kommissionens förordning nr 432/2012 och är väl underbyggda.
* För D-vitamin har EU-kommissionen godkänt följande hälsopåståenden utifrån att de är mycket väl underbyggda av forskningsresultat.
Vitamin D bidrar till:
- normala kalciumnivåer i blodet
- att bibehålla normal benstomme
- att bibehålla normal muskelfunktion
- att bibehålla normala tänder
- immunsystemets normala funktion
Vitamin D har en roll i celldelningsprocessen
Senare forskning visar att D-vitamin även är mycket viktigt för att mildra eller förebygga exempelvis adhd, autism, diabetes och ohälsa i hjärta och blodkärl.
Vitamin D bidrar till att minska risken för att ramla, vilket är kopplat till balansförlust och muskelsvaghet. Att ramla är en riskfaktor för frakturer hos män och kvinnor som är 60 år eller äldre och står i Sverige för en tredjedel av alla dödsfall enligt Socialdepartementet.
Brist på D-vitamin anses av flera forskare vara en av de största riskfaktorerna till förtida död.
Faktabakgrund om jod:
Jodbrist är ett stort hälsoproblem enligt WHO
Enligt WHO är jodbrist en mycket stor orsak till både ohälsa och bristande intelligens. Hela 25 % av jordens befolkning har för låga nivåer av jod, enligt WHO. I en europeisk studie konstaterades att skolbarn som visade på låga nivåer av jod hade ett signifikant lägre IQ. Man har också sett att barn till kvinnor med lågt jodintag får lägre intelligens. (Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15292317/)
Jod bidrar till:
– normal produktion av sköldkörtelhormoner och normal sköldkörtelfunktion
– normal kognitiv funktion
– normal energiomsättning
– nervsystemets normala funktion
– att bibehålla normal hud
_________________________________________________________________________
Föreningen Nordic Nutrition Council, NNC:
Den ideella föreningen Nordic Nutrition Council (NNC) grundades år 2015 för att värna om den nordiska befolkningens rätt till att fritt välja vägar för sin egen hälsa genom informerade val.
Fakta om näringsämnen och aktuell publicerad forskning hittar du på Nordic Nutrition Councils hemsida: https://www.nordicnutritioncouncil.com/
Fakta om D-vitamin: https://www.nordicnutritioncouncil.com/d-vitamin
Fakta om jod: https://www.nordicnutritioncouncil.com/jod
Ekoappens debattartiklar ger fristående skribenter möjlighet att uttrycka en åsikt, ge replik eller skapa debatt. För debattartiklarnas åsikter svarar skribenten, de behöver inte vara åsikter som Ekoappen delar. Vill du skriva en debattartikel? Kontakta redaktionen@ekoappen.se
2 Comments
För dig som vill följa detta ärende finns info på EU:s hemsida där svaren från blanda andra Nordic Nutrition Councils finns. Där finns också Livsmedelsverkets text och nu också en kommentar från Spanien som nation och medlemsstat i EU, samt en från EU Kommissionen. Alla dessa framför kritik, men från olika aspekter. Det är ganska intressant och lärorikt att läsa inläggen. Resultatet är dock att EU Kommissionen ger Sveriges regering bakläxa på merparten av deras ansökan. Vi får alltså se vad som händer framöver. Norge lade ner ärendet när de också fick översvallande kritik på sin liknande TRIS-ansökan om låga gränsvärden för näringsämnen i fjol.
Jag vill gärna uppmuntra alla som gillar demokrati och frihet att lära sig hur t ex systemet med TRIS fungerar. Det är bland det närmaste direkt demokrati vi kan komma inom EU. Principen när det gäller TRIS och andra frågor som EU lyfter för allmänna kommentarer är att “den som tiger still håller med”. Därför behöver vi hänga med och uttala oss när en hjärtefråga är på tapeten.
Det finns inga bra anledningar varför man ska begränsa intag av D vitamin. De kan inte visa stora risker eller bevisade skador, biverkningar eller dödsfall på de tiotusentals svenskar som har intaget megadoser av D vitamin under de senaste 20 åren.
Bra artikel och argument som NNC lägger fram till livsmedelsverket. Sedan finns det många studier som visar att en nivå mellan 50-80 ng/ml i blodet ger stora fördelar för hälsa. Det behövs oftast intag av 4,000 – 8,000 ie D3 under höst, vinter och vår tiden för att uppnå och bibehålla dessa skyddande värden. Risk för toxiska effekter av D3 intag ligger oftast på ett intag av över 20,000 ie under många månaders tid eller värden som överstiger 120 ng/ml under flera månaders tid. Det är helt orimligt att begränsa intag av mängder under 10,000 ie (250 mcg) dagl.