Efter midsommar börjar dagarna bli kortare. Redan i juli brukar skiftningarna i naturen kännas i luften. Värmen kan upplevas som båda varm och kall. Den som tycker att hösten är jobbig kan känna ett visst vemod när naturen sluter sig för att gå i ide och höstdeppighet är inte ovanligt.
Det är ganska vanligt att drabbas av årstidsbunden depression. Det är något som befolkningen här uppe i Norden kan känna av, och det beror på de kraftiga svängningarna i ljus och mörker, värme och kyla. Vid ekvatorn existerar inte den årstidsbundna depressionen eftersom dagar och nätter är ungefär lika långa.
Ett kriterium för årstidsbunden depression är att den inträffar när vi byter årstid. Vanligast år höstdepressioner. Men det som är positivt är att depressionen inte är lika allvarlig som ”vanlig” depression och att den går över av sig själv.
Men visst vore det väl skönt att slippa tyngden på insidan och kunna möta hösten med den lagrade energin som sommaren ofta erbjuder. Det går att mjuklanda genom att förbereda sig.
Läs också: Så kan du förebygga vårdepression
Saffran kan förebygga höstdepression
Det finns flera bra kosttillskott som bromsar nedstämdhet och höjer sinnesstämningen. En känd ingrediens är saffran som i tusentals år är använts som krydda. Studier har visat att saffran kan förebygga en depression men också ge tillbaka positiva känslor till den som mått dåligt.
Studier på ett patenterat saffranextrakt visar att effekten kommer snabbt. Saffran kan minska trötthet och ge bättre mående på bara 14 dagar. Det kan också ge bättre sömn och koncentration, vilket får vardagen att fungera bättre.
Saffran ökar mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan, vilket bidrar till att bevara känslomässig balans och en positiv sinnesstämning. Det kan vara väsentligt för att motverka höstdeppression.
En dubbelblind studie på saffranextraktet satiereal, som finns i Glyc positive mood, visade stora skillnader mellan gruppen som fick saffranextrakt och de som fick placebo. De som fick saffran under sex veckor minskade symtom på depression signifikant. Efter två veckor upplevde gruppen som fick saffran att de var fria från depressionssymtom. Inga biverkningar rapporterades.
Läs också: Årstidsbunden depression
Johannesört lika bra som SSRI-preparat
När produktionen av signalsubstanserna dopamin och serotonin minskar mår man sämre. Johannesört kan reglera kemin i hjärnan och på så sätt börjar man må bättre. Tidiga studier har visat att johannesört är lika effektivt och ibland effektivare än antidepressiv medicin i form av SSRI-preparat.
En väsentlig skillnaden är att SSRI-preparat bara höjer serotoninnivån medan johannesört ökar tillgängligheten av serotonin, noradrenalin och dopamin. En annan skillnad är att johannesört har milda biverkningar och att antidepressiva läkemedel kan ge besvärliga biverkningar och utsättningsproblem. En förändring till det bättre kan kännas efter 14 dagar när man tar johannesört och efter en månad har full effekt nåtts.
Johannesört brukar också kunna ge en bättre sömn, om man sover dåligt. Tänker du ta johannesört och äter andra mediciner så rådfråga din läkare.
Fettsyror bra mot höstdepp
Det finns också studier på omega-3 fettsyror och deprimerade person som visade att vissa blev hjälpta.
Senare tids forskning har kunnat slå fast att vissa av oss är födda med en gen som gör att de har lättare att må dåligt. Men det betyder dock att en rad olika händelser behöver inträffa för att det dåliga mående ska uppstå. Det positiva i den här forskningen var att samma gen kan ge ökad lycka när bra saker händer.
Sammanfattningsvis; om du vet med dig att nedstämdhet är på gång i höst – börja redan nu att ta ett kosttillskott med saffran eller ett växtbaserat läkemedel som Hypermin, som innehåller johannesört, för att förebygga ett dåligt mående.
Av Inger Palm