I den här artikeln får du lära dig mer om vad du bör tänka på när du handlar second hand till barnen för att undvika skadliga ämnen.
1. Satsa på kläder i naturfiber och undvik impregnerade plagg
Begagnade kläder är bra och det finns mycket att välja på till barn i alla åldrar. Fördelen med just begagnade kläder är att de förmodligen tvättats så många gångar att de inte längre innehåller hälsoskadliga kemikalier.
Tänk dock på att kläder och skor med vattenavvisande yta kan innehålla högfluorerade ämnen (PFAS), som dels är skadliga för miljön, men som också misstänks kunna vara cancerframkallande. De är därför bäst att köpa nya, så att du har möjlighet att välja en ofarlig impregnering.
Kläder av naturfiber är snällare mot miljön
Det kan också vara bra att undvika plagg innehållande fleece och polyester, även om plaggen är begagnade. Båda dessa material kan nämligen avge mikroplast som tar sig vidare via avloppet ut i våra vattendrag. Satsa istället på naturmaterial som bomull, ull och lin eller viskos och lyocell.
Läs också: Därför är miljövänliga kläder viktigt
2. Undvik äldre plastleksaker
Barn är extra känsliga för farliga kemikalier och därför är innehållet i leksaker numera extra hårt reglerat. Så har det dock inte alltid varit, den nuvarande lagstiftningen kom faktiskt så sent som 2015. Därför kan det fortfarande gå att köpa leksaker, gosedjur och elektroniska leksaker innehållande hormonstörande mjukgörare, flamskyddsmedel och bly.
Tänk en extra gång innan begagnade leksaker hamnar i barnens händer. Leksaker som går bra att ärva och köpa second hand är exempelvis träjärnväg, pussel och lego. En tumregel är att välja naturmaterial och giftfritt.
3. Köp bara barnanpassat pysselmaterial
Tänk på att pyssel som målarfärg och lim inte alltid är tänkt att användas av barn och därför inte följer samma stränga krav som leksaker. Köp därför alltid barnanpassat pysselmaterial för att vara säker på att det inte innehåller gifter och starka kemikalier. Det bästa är att använda material från naturen, exempelvis kottar och pinnar, för ett extra miljövänligt pyssel.
4. Se upp med elektroniska leksaker
En undersökning gjord av Kemikalieinspektionen visar faktiskt att nästan 40 procent av elektroniska leksaker innehåller höga halter av hälsofarliga ämnen. Det gäller även produkter som är CE-märkta, vilket innebär att CE-märkningen inte är någon garanti för att leksaken är säker för barnet att använda.
För att vara på den säkra sidan kan det därför vara bra att undvika denna typ av leksaker helt och hållet. Tänk också på att inte låta barnen stoppa mobiler eller fjärrkontroller i munnen och undvik att ha elektronik i barnens sovrum.
5. Stoppade möbler kan innehålla flamskyddsmedel
Många äldre stoppade möbler kan innehålla hälso- och miljöfarliga flamskyddsmedel i syfte att minska brandrisken. Det gäller framför allt möbler tillverkade fram till år 2000, när dessa kemikalier fortfarande var lagliga att använda.
Undvik därför att köpa för gamla möbler till barnrummet välj gärna modeller med avtagbara och tvättbara överdrag. Det kan också vara bra att vädra nyinköpta möbler och madrasser innan användning.
Andra sätt att minska barnets exponering för gifter
- Välj alltid miljömärkta textilier och tvätta dem innan användning.
- Skippa heltäckningsmattan som ofta är behandlad med smutsavvisande PFAS. Dessutom är de flesta heltäckningsmattor gjorda av polyester och polyamid som ger ifrån sig mikroplaster. Välj istället tvättbara mattor och överdrag till möbler.
- Hoppa över dekorationskuddar som ofta är gjorda av plastmaterial.
- Om ni renoverar till barnen, välj miljömärkt målarfärg och miljömärkt golv, helst av trä.
- Vänta gärna ett par dagar innan barnet flyttar in i ett nyrenoverat rum och vädra regelbundet för att hålla luften fräsch.
Av Elsa Larsson