En mage som är gasig, gör ont eller tvingar dig att ständigt besöka toaletten är jobbigt. Vanliga symtom på uppkörd mage och problem med matsmältningen är:

  • Sura uppstötningar
  • Illamående
  • Svullen
  • Gasig
  • Rapar
  • Pruttar
  • Illaluktande andedräkt
  • Hicka eller hosta

Förhoppningsvis är det något tillfälligt du drabbats av men ibland håller problemen i sig. Då kan du behöva fundera över om förändringar i livsstilen kan hjälpa magen fungera bättre. Här får du 10 tips för en lugn och harmonisk mag-tarmhälsa.

1. Drick vatten

Vatten behövs för matsmältningen och utan det kan den inte fungera som den ska. Behovet av vatten är individuellt, en riktlinje är cirka 1,5 – 2 liter per dag och 20 procent av det kommer från maten. Urinen skvallrar om status på vätskebalansen. Du ska kissa några gånger per dag och urinen ska då inte vara mörk och koncentrerad.

2. Enzymer

När vi ätit mycket eller matsmältningen inte fungerar optimalt kan du prova enzymer som tillskott för att hjälpa magen lugna ner sig. Matsmältningsenzymer bryter ner proteiner, fett och kolhydrater för att de ska kunna tas upp i tarmen. Sker inte nedbrytningen får du inte i dig energi, eftersom vi som bekant inte är vad vi äter utan vi är vad vi kan absorbera. Dessutom orsakar osmält mat i tarmen gaser och annat obehag då bakterier kan kalas på resterna. Mat som naturligt sätter fart på produktion och utsöndring av matsmältningsenzymer är beska livsmedel som maskros eller ruccola.

3. Fänkål eller andra örter och kryddor

Fänkålsfrön innehåller olja som kan lugna musklerna kring tarmarna och dämpa gaser. Rör ut mald fänkål i ett glas eller tugga på fänkålsfrön när magen känns upprörd. Även mynta, ingefära och kamomill är kända för att minska symptom på uppkördhet. 

4. Goda bakterier

Rätt bakterier kan skapa harmoni i magen och hjälpa dig smälta maten. Tillskott av probiotika eller fermenterad mat ger dig goda bakterier som är bra för maghälsan. Några vanliga typer av probiotika är stammar av Lactobacillus och Bifidobakterier. Även Saccharomyces boulardii som faktiskt är en svamp är känd för att balansera tarmfloran. 

5. Prebiotika

Prebiotika är mat till dina goda bakterier. Fibrer som finns i växter används av tarmfloran och många olika typer av fibrer underlättar en bredare tarmflora. Satsa på att äta 30 olika typer av växter, det ger en grund för en varierad artsammansättning i din tarm.

6. Äppelcidervinäger

Syran i äppelcidervinäger kan ersätta din magsyra om du har för lite. Drick en tesked till en matsked tillsammans med vatten efter måltid, framför allt när du ätit protein som är det mest svårsmälta.

7. Ät en antiinflammatorisk diet

När vi har inflammation i magen kan det förhindra att matsmältningen fungerar som den ska. Vi får svårt att ta upp mat och tarmens rörelser kan bli påverkade. Att lugna magen genom rätt mat är effektivt. En antiinflammatorisk diet innehåller framför allt oprocessade livsmedel, nyttiga fetter samt grönsaker och frukter i alla regnbågens färger. Många kryddor är extra antiinflammatoriska livsmedel som gurkmeja. Den har tillsammans med fänkål i studier visat sig vara en hjälp vid IBS.

8. Äter du något du inte tål?

En mage som får i sig mat den inte tål kan regera negativt. Här finns flera möjliga orsaker som SIBO – eller överväxt av bakterier i tunntarmen, eller inflammation orsakad av exempelvis gluten. Om du vill testa dig fram för att se vilken mat du reagerar på och inte kan du ta hjälp av en elimineringsdiet. Det är ett sätt systematiskt prova vilken mat du tål och inte. Det finns varianter där du utesluter en hel rad livsmedel under en period men du kan även börja med att ta bort de ”vita gifterna” socker, mjölk och mjöl för att se om det gör skillnad. Misstänker du glutenintolerans bör du testa dig innan du utesluter gluten, annars finns inga eventuella antikroppar att mäta.

9. Stressa mindre

Magen och hjärnan sitter intimt tillsammans via nervsystemet. Inflammation som uppstår i tarmen kan även påverka hjärnan, så kommunikationen går åt båda hållen. När du är stressad stryps blodflödet till tarmen för att användas i musklerna. Det beror på att under stress är det viktigare att musklerna har blod och energi för att kunna fly eller fäkta. Det här är på sikt negativt för matsmältningen och kan ligga bakom symtom på orolig mage.

10. Läk infektioner

De flesta kommer till rätta med uppkörd mage genom att tänka på vad de äter och se till att vila. Men vissa blir inte bättre och då kan en möjlig orsak vara en infektion i mag-tarmkanalen. Helicobacter Pylori, candida, borrelia, parasiter kan alla ligga bakom en mage som inte vill lugna sig vad du än gör. SIBO är när bakterier vuxit till sig i tunntarmen där de inte ska vara och symtom uppkommer när de fermenterar vissa sockerarter i tarmen.  

Tips på tillskott vid svullen mage

Gazless – tuggtabletter med matsmältningsenzymet alfa galaktosidas. Enzymet hjälper till att bryta ner svårsmälta kolhydrater som bland annat finns i grönsaker, frukt, spannmål och baljväxter. Tas i samband med måltid.

Cellenzym – kapslar med ett komplex av enzymer som hjälper till att bryta ner både kolhydrater, fett och protein. Tas i samband med måltid.

Premium Lactis – kapslar med probiotika (god tarmbakterier) och prebiotika som hjälper till att skapa en bra balans i tarmen. 25 miljarder bakterier från 10 olika stammar i en magsyraresistent kapsel. Tas dagligen.

Cynaramin – droppar med extrakt av örter som hjälper till att stimulera matsmältningen och lugnar uppblåst mage. Innehåller bland annat maskros, boldo, pepparmynta och kronärtskocka.

Av Katarina Fornander

äppelcidervinägerelimineringsdietenzymerfänkålinfektionkamomillmyntaorolig magestresstarmfloravatten