Men vad är egentligen jute och varför är det så bra för miljön? I den här artikeln tittar vi närmare på naturfibern jute, hur den framställs och vilka fördelar den har för vår planet.
Vad är jute?
Jute kommer från juteväxten och består av lång, gyllenbrun fiber gjord av cellulosa och lignin. Denna fiber går sedan att bearbeta genom att spinna den till starka trådar som i sin tur kan användas för att tillverka möbler och textilier.
Många kallar jute för ”den gyllene fibern”, vilket dels har att göra med dess utseende, men också dess många fördelaktiga egenskaper. Jutefibrer är 100 procent nedbrytbara samtidigt som de har en imponerande slitstyrka. Växterna är dessutom enkla och kostnadseffektiva att odla, vilket gör jute till en av marknadens mest prisvärda naturfibrer.
Visste du att..? För drygt 2000 år sedan i Kina använde man jute för att tillverka papper.
Läs också: Vilka livsmedelsförpackningar är miljövänliga?
Så tillverkas jute
Efter att ha skördat juteväxten håller man den nedsänkt i långsamt rinnande vatten i mellan 10 – 30 dagar. Denna process är nödvändig för att bakterier ska lösa upp det klibbiga material som håller ihop växtfibrerna.
I nästa steg separeras växtfibrerna från stammen för hand. Därefter ska fibrerna torkas, sorteras och skickas vidare till fabriker som bearbetar dem för att tillverka garn. Av garnet är det sedan möjligt att tillverka säckar, väskor, mattor eller andra miljövänliga produkter.
En av världens mest miljövänliga fibrer
Jute är faktiskt en av världens mest miljövänliga fibrer att framställa. Först och främst är jute 100 procent biologiskt nedbrytbart. Det innebär att du kan kompostera dina gamla mattor och väskor för att göra dem till näring i din trädgård.
Juteväxten kräver dessutom varken kräver gödningsmedel, bekämpningsmedel eller stora mängder vatten för att växa. Den klarar sig bra på egen hand och livnär sig på naturlig nederbörd.
Men fördelarna tar inte slut där. Jute mognar på mindre än 6 månader, vilket gör att odlingen inte kräver lika stora marker. Den absorberar dessutom koldioxid och släpper ut syre snabbare än vad träd gör samtidigt som den kan förbättra kvaliteten i jorden.
Läs också: Hur du inreder hemmet på ett miljövänligt sätt
Jute vs bomull
Både jute och bomull är båda naturmaterial, men med olika egenskaper. Den främsta skillnaden när det gäller odlingen är att bomull kräver betydligt större mängder vatten än jute för att växa. Jute odlas dessutom utan giftiga kemikalier, medan bomullsodlingar är världens fjärde största konsument av kemikalier inom jordbruk.
Å andra sidan är bomull mycket mjukare och skönare mot huden, vilket gör att det kan användas i kläder. Så är inte riktigt fallet med jute som främst används i väskor, heminredning och extra slitstarka textilier.
Ska du köpa produkter av bomull är det åtminstone viktigt att du väljer alternativ från ekologiska odlingar. Det betyder att den odlats utan onödiga kemikalier och gödningsmedel. Dessutom är vattenåtgången betydligt mindre jämfört med konventionellt odlad bomull.
Jute har många fördelar, men också vissa nackdelar
Som du ser finns det mängder av fördelar med att använda jute, men det finns också en del nackdelar som kan vara bra att känna till. Här är några av de främsta:
- Inte optimalt i fuktiga miljöer. Det är viktigt att försöka hålla dina juteprodukter torra, då fukt kan göra att de möglar.
- Mycket absorberande. Jute har en mycket absorberande förmåga, vilket kan bli problematiskt om du till exempel får fläckar på en jutematta.
- Kan oftast inte tvättas i maskin. Många produkter tillverkade av jute bör inte tvättas i maskin eftersom längre perioder i vatten kan göra att fibrerna löses upp. Läs alltid tvättråden för den produkt du köper.
Av Elsa Larsson