Nedan tipsar vi om sju recept på nyttigare julgodis för dig som vill njuta av julen med extra gott samvete.

Nötallergiker? Testa att byta ut nötterna mot fröer som pumpafrön eller solrosfrön. Man kan också ha i kakaonibs för lite crisp, eller puffat ris för lite mer fluff. Vissa lite mindre torkade bär kan också vara goda efter att man har mixat det mesta klart, som gojibär till exempel. Experimentera lite med det du gillar, det är svårt att misslyckas med den här typen av godis, då det inte ska bakas.

Energibollar med pepparkakssmak (cirka 20 st)

Du behöver:

135 g dadlar

70 g pumpakärnor

40 g valnötter

25 g gojibär

20 g kakaonibs

10 g solrosfrön

½ dl vatten

1 tsk pepparkakskrydda

40 g hampafrön till garnering

Gör så här:

  1. Lägg hälften av alla ingredienser tillsammans med vattnet i en mixer och kör på hög hastighet i cirka 1 minut.
  2. Addera resten av mixen och kör cirka 1 minut till. 
  3. Gör bollar av mixen som du rullar i hampafröna. Förvara de färdiga energibollarna i kylen.

Mörk chokladbräck med nötter (12 – 15 bitar)

Du behöver:

400 g mörk choklad

1 dl salta hackade cashewnötter

1 dl pistagenötter

Gör så här:

  1. Smält den mörka chokladen över vattenbad. 
  2. Bred ut den tunt på en bricka/plåt med bakplåtspapper.
  3. Strö över de hackade nötterna innan chokladen stelnar. 
  4. Lägg i frysen för att stelna en stund och bryt sedan i bitar.

Frukt- och nötgodis (ca 40 st)

Du behöver:

2 dl glögg

3 dl valfri torkad frukt 

1 dl mandel

1 dl pistagenötter

1 paket saffran

1–1½ dl havregryn

100 g smält mörk choklad

Gör så här:

  1. Värm glöggen. 
  2. Lägg i den torkade frukten, mandel och nötter och låt dra i 30 minuter.
  3. Ta upp frukten och nötterna och blanda i saffran. Tillsätt havregryn och låt stå i kylen i 1 timme.
  4. Rulla små bollar, doppa i smält mörk choklad och lägg på bakplåtspapper. Förvara i kylskåpet.

Raw knäck (20 st)

Du behöver:

2 dl cashewnötter

8 st färska dadlar, urkärnade

½ dl kokosolja

½ tsk vaniljpulver

1 msk agavesirap

Hackad mandel och flingsalt till garnering

Gör så här:

  1. Mixa nötterna i en matberedare. 
  2. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och mixa ihop.
  3. Häll smeten i knäckformar och garnera med mandel och flingsalt.
  4. Låt stå i kylen minst 30 minuter.

Läs också: Ta hand om din julmage

Rawbollar med apelsin (10 st)

Du behöver:

1 apelsin – skal och saft

1 tsk hela kardemummakärnor

½ dl solroskärnor

300 g dadlar, urkärnade

1 msk kokosolja

1 krm salt

50 g pistagenötter, skalade

Gör så här:

  1. Riv det yttersta skalet av apelsinen och pressa ut 2 msk saft.
  2. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.
  3. Hacka solroskärnorna i en mixer.
  4. Blanda kardemumma, apelsinskal, saft, dadlar, kokosolja och salt i matberedaren och mixa slät.
  5. Hacka pistagenötterna.
  6. Fukta händerna och forma bollar som du rullar i nötterna. 

Läs också: 4 recept på nyttigare julgodis

Chokladtryffel (12 – 15 st)

Du behöver:

400 g kokta svarta bönor, avrunna

4 msk agavesirap

1 msk kokosolja

2 msk kallt kaffe

1½ dl kakao

Rivet skal av ½ apelsin

150 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Skölj bönorna noga.
  2. Mixa bönor, agavesirap, kokosolja, kaffe, kakao och apelsinskal i en mixer. Låt smeten vila i kylen minst 2 timmar.
  3. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro.
  4. Ta ut smeten och forma bollar som du doppar i chokladen med en gaffel, låt rinna av och lägg på bakplåtspapper. Strö över apelsinskal och ställ i kylen i minst 30 minuter. 

Frukt- och nötbars (16 st)

Du behöver: 

10 torkade fikon

10 torkade aprikoser

2 dl russin

½ tsk mald ingefära

½ tsk mald kanel

1 dl pistagenötter

1 dl pecannötter

1 dl riven kokos

Gör så här:

  1. Mixa frukt och kryddor till en smet i en matberedare. Tillsätt eventuellt lite vatten om den blir för tjock. 
  2. Hacka nötterna och blanda med smeten.
  3. Forma smeten till en kaka, 10 x 20 cm, på ett bakplåtspapper.
  4. Låt stelna i kylen.
  5. Vänd kakan i kokosen och skär i bitar. Förvara i kylskåp.

Av Elsa Larsson

chokladjuljulgodisJulstök