Nedan tipsar vi om sju recept på nyttigare julgodis för dig som vill njuta av julen med extra gott samvete.
Nötallergiker? Testa att byta ut nötterna mot fröer som pumpafrön eller solrosfrön. Man kan också ha i kakaonibs för lite crisp, eller puffat ris för lite mer fluff. Vissa lite mindre torkade bär kan också vara goda efter att man har mixat det mesta klart, som gojibär till exempel. Experimentera lite med det du gillar, det är svårt att misslyckas med den här typen av godis, då det inte ska bakas.
Energibollar med pepparkakssmak (cirka 20 st)
Du behöver:
135 g dadlar
70 g pumpakärnor
40 g valnötter
25 g gojibär
20 g kakaonibs
10 g solrosfrön
½ dl vatten
1 tsk pepparkakskrydda
40 g hampafrön till garnering
Gör så här:
- Lägg hälften av alla ingredienser tillsammans med vattnet i en mixer och kör på hög hastighet i cirka 1 minut.
- Addera resten av mixen och kör cirka 1 minut till.
- Gör bollar av mixen som du rullar i hampafröna. Förvara de färdiga energibollarna i kylen.
Mörk chokladbräck med nötter (12 – 15 bitar)
Du behöver:
400 g mörk choklad
1 dl salta hackade cashewnötter
1 dl pistagenötter
Gör så här:
- Smält den mörka chokladen över vattenbad.
- Bred ut den tunt på en bricka/plåt med bakplåtspapper.
- Strö över de hackade nötterna innan chokladen stelnar.
- Lägg i frysen för att stelna en stund och bryt sedan i bitar.
Frukt- och nötgodis (ca 40 st)
Du behöver:
2 dl glögg
3 dl valfri torkad frukt
1 dl mandel
1 dl pistagenötter
1 paket saffran
1–1½ dl havregryn
100 g smält mörk choklad
Gör så här:
- Värm glöggen.
- Lägg i den torkade frukten, mandel och nötter och låt dra i 30 minuter.
- Ta upp frukten och nötterna och blanda i saffran. Tillsätt havregryn och låt stå i kylen i 1 timme.
- Rulla små bollar, doppa i smält mörk choklad och lägg på bakplåtspapper. Förvara i kylskåpet.
Raw knäck (20 st)
Du behöver:
2 dl cashewnötter
8 st färska dadlar, urkärnade
½ dl kokosolja
½ tsk vaniljpulver
1 msk agavesirap
Hackad mandel och flingsalt till garnering
Gör så här:
- Mixa nötterna i en matberedare.
- Tillsätt därefter resten av ingredienserna och mixa ihop.
- Häll smeten i knäckformar och garnera med mandel och flingsalt.
- Låt stå i kylen minst 30 minuter.
Läs också: Ta hand om din julmage
Rawbollar med apelsin (10 st)
Du behöver:
1 apelsin – skal och saft
1 tsk hela kardemummakärnor
½ dl solroskärnor
300 g dadlar, urkärnade
1 msk kokosolja
1 krm salt
50 g pistagenötter, skalade
Gör så här:
- Riv det yttersta skalet av apelsinen och pressa ut 2 msk saft.
- Krossa kardemummakärnorna i en mortel.
- Hacka solroskärnorna i en mixer.
- Blanda kardemumma, apelsinskal, saft, dadlar, kokosolja och salt i matberedaren och mixa slät.
- Hacka pistagenötterna.
- Fukta händerna och forma bollar som du rullar i nötterna.
Läs också: 4 recept på nyttigare julgodis
Chokladtryffel (12 – 15 st)
Du behöver:
400 g kokta svarta bönor, avrunna
4 msk agavesirap
1 msk kokosolja
2 msk kallt kaffe
1½ dl kakao
Rivet skal av ½ apelsin
150 g mörk choklad
Gör så här:
- Skölj bönorna noga.
- Mixa bönor, agavesirap, kokosolja, kaffe, kakao och apelsinskal i en mixer. Låt smeten vila i kylen minst 2 timmar.
- Smält chokladen i vattenbad eller i mikro.
- Ta ut smeten och forma bollar som du doppar i chokladen med en gaffel, låt rinna av och lägg på bakplåtspapper. Strö över apelsinskal och ställ i kylen i minst 30 minuter.
Frukt- och nötbars (16 st)
Du behöver:
10 torkade fikon
10 torkade aprikoser
2 dl russin
½ tsk mald ingefära
½ tsk mald kanel
1 dl pistagenötter
1 dl pecannötter
1 dl riven kokos
Gör så här:
- Mixa frukt och kryddor till en smet i en matberedare. Tillsätt eventuellt lite vatten om den blir för tjock.
- Hacka nötterna och blanda med smeten.
- Forma smeten till en kaka, 10 x 20 cm, på ett bakplåtspapper.
- Låt stelna i kylen.
- Vänd kakan i kokosen och skär i bitar. Förvara i kylskåp.
Av Elsa Larsson
1 Comment
Åh vad allt låter smarrigt!! 😍