Ett vanligt missförstånd är att det både är krångligt och tidskrävande att laga vegetarisk mat, men så behöver det faktiskt inte vara. Här tipsar vi om sju snabba meatless Monday-recept som både smakar gott och är snälla mot planeten.
1. Billig, snabb och smakrik linsgryta
Du behöver:
- 1 hackad gul lök
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 tärnad morot
- 1 tsk sambal oelek
- 1 msk curry
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk tomatkross
- 2 dl vatten
- Grönsaksbuljong
- 2,5 dl crème fraîche (gärna växtbaserad)
- 2 dl sköljda linser
- Salt och peppar
- Olivolja
Gör så här:
- Fräs lök, vitlök och morot i olivolja. Addera sambal, tomatpuré och curry och fräs lite till.
- Tillsätt tomater, vatten, grönsaksbuljong och crème fraîche. Låt koka ihop i några minuter.
- Tillsätt linser och koka i ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Ät tillsammans med bröd eller ris och toppa gärna med lite färsk koriander.
2. Krämig palak paneer med halloumi
Du behöver:
- 1 hackad gul lök
- 2 msk smör
- 1 tsk olja
- 2 tsk hel kummin
- 1 tsk gurkmeja
- 2 dl tomatpuré
- 1 dl vatten
- 2 tsk garam masala
- 1,5 tsk chilipulver
- 200 g färsk spenat
- 2 tärnade halloumi
- 3 dl grädde
- Salt
Gör så här:
- Stek löken mjuk i smör och olja. Lägg därefter i kumminfrön och gurkmeja.
- Tillsätt tomatpuré, vatten, chilipulver och garam masala. Låt puttra på hög värme och rör om.
- Sänk värmen och lägg i spenat och den tärnade halloumin. Rör om och låt koka några minuter.
- Häll i grädden och smaka av. Servera gärna med ris.
Läs också: 3 recept från min bok Happy Skin
3. Superenkel pasta ragusa
Du behöver:
- 400 g pasta (gärna rigatoni)
- 1 aubergine
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 röd chilifrukt
- 500 g tomatkross
- 80 g svarta oliver
- Salt och peppar
Gör så här:
- Skär auberginen i 2×2 cm stora tärningar. Salta och låt stå i 10 minuter.
- Finhacka vitlöken och chilin. Glöm inte att kärna ur chilin först.
- Stek auberginekuberna tillsammans med vitlöken och chilin.
- Tillsätt tomatkross och oliver.
- Koka pastan, häll av vattnet och blanda med såsen. Toppa gärna med finrivet citronskal och färsk basilika.
4. Saftiga rödbets- och halloumibiffar
Du behöver:
- 4 kokta rödbetor
- 1 halloumiost
- 1 ägg
- 1 dl bovetemjöl
- Olivolja
Gör så här:
- Finriv rödbetorna och halloumin.
- Blanda med ägg och bovetemjöl.
- Hetta upp en stekpanna med olivolja.
- Forma till biffar direkt i pannan och stek på medelhög värme.
- Servera gärna med tzatziki och rostat bröd.
5. Pasta med vegoköttbullar och tomatsås
Du behöver:
- 4 valfri torkad pasta
- 1 förp Felix vegetariska Delikatessbullar
- Olivolja
Tomatsås
- 2 schalottenlökar
- 1-2 vitlöksklyftor
- 400 g tomatkross
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk torkad oregano
- Strösocker eller honung (en nypa)
- Salt och peppar
Gör så här:
- Koka upp pastan.
- Fräs hackad lök och vitlök i en kastrull.
- Tillsätt tomatkross och tomatpuré och koka upp. Smaka av med oregano, socker och salt. Addera gärna lite honung eller socker för att bli av med syran.
- Låt sjuda under tiden du steker köttbullarna i olivolja. Klart!
Läs också: Goda recept med morot
6. Tortillapizza med kronärtskocka
Du behöver:
- 400 g kronärtskockshjärta
- 2 tomater
- 2 dl crème fraîche
- 4 tortillabröd
- 70 g bladspenat
- 200 g mozzarellaost
- 50 g pecorinoost
- Färsk basilika
- Salt och peppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 225 grader.
- Dela kronärtskockorna och skiva tomaterna.
- Fördela crème fraiche på tortillabröden och tillsätt tomater, spenat kronärtskocka och mozzarella. Krydda lite med salt och peppar.
- Grädda pizzorna tills de fått en fin färg. Toppa med lite riven pecorino och färsk basilika.
7. Färgsprakade quinoabowl
Du behöver:
- 1 sötpotatis
- 3 dl quinoa
- 150 g grönkål
- 1 finhackad rödlök
- Rostade och hackade valnötter
- Svarta semsamfrön
- Olivolja
- Smör
- Salt
Ajvarcrème
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl ajvar relish
- Citronsaft efter smak
- Salt
Gör så här:
- Skär sötpotatisen i stavar och vänd i olja och salt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter på 225 grader.
- Koka quinoan.
- Blanda ihop ingredienserna till ajvarcrèmen.
- Stek grönkålen i smör tills den fått färg och finhacka löken.
- Lägg allt i en skål med ajvarcrèmen i mitten.
- Toppa gärna med valnötter och sesamfrön.
Av Elsa Larsson