Ett vanligt missförstånd är att det både är krångligt och tidskrävande att laga vegetarisk mat, men så behöver det faktiskt inte vara. Här tipsar vi om sju snabba meatless Monday-recept som både smakar gott och är snälla mot planeten.

1. Billig, snabb och smakrik linsgryta

Du behöver:

  • 1 hackad gul lök
  • 2 hackade vitlöksklyftor 
  • 1 tärnad morot 
  • 1 tsk sambal oelek 
  • 1 msk curry 
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk tomatkross
  • 2 dl vatten 
  • Grönsaksbuljong
  • 2,5 dl crème fraîche (gärna växtbaserad)
  • 2 dl sköljda linser
  • Salt och peppar
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Fräs lök, vitlök och morot i olivolja. Addera sambal, tomatpuré och curry och fräs lite till. 
  2. Tillsätt tomater, vatten, grönsaksbuljong och crème fraîche. Låt koka ihop i några minuter. 
  3. Tillsätt linser och koka i ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ät tillsammans med bröd eller ris och toppa gärna med lite färsk koriander. 

2. Krämig palak paneer med halloumi

Du behöver:

  • 1 hackad gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 tsk olja
  • 2 tsk hel kummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 dl tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk garam masala
  • 1,5 tsk chilipulver
  • 200 g färsk spenat
  • 2 tärnade halloumi
  • 3 dl grädde
  • Salt

Gör så här:

  • Stek löken mjuk i smör och olja. Lägg därefter i kumminfrön och gurkmeja. 
  • Tillsätt tomatpuré, vatten, chilipulver och garam masala. Låt puttra på hög värme och rör om. 
  • Sänk värmen och lägg i spenat och den tärnade halloumin. Rör om och låt koka några minuter. 
  • Häll i grädden och smaka av. Servera gärna med ris. 

Läs också: 3 recept från min bok Happy Skin

3. Superenkel pasta ragusa

Du behöver:

  • 400 g pasta (gärna rigatoni)
  • 1 aubergine
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 500 g tomatkross 
  • 80 g svarta oliver 
  • Salt och peppar 

Gör så här:

  1. Skär auberginen i 2×2 cm stora tärningar. Salta och låt stå i 10 minuter. 
  2. Finhacka vitlöken och chilin. Glöm inte att kärna ur chilin först.
  3. Stek auberginekuberna tillsammans med vitlöken och chilin.
  4. Tillsätt tomatkross och oliver. 
  5. Koka pastan, häll av vattnet och blanda med såsen. Toppa gärna med finrivet citronskal och färsk basilika.

4. Saftiga rödbets- och halloumibiffar 

Du behöver: 

  • 4 kokta rödbetor
  • 1 halloumiost
  • 1 ägg
  • 1 dl bovetemjöl
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Finriv rödbetorna och halloumin. 
  2. Blanda med ägg och bovetemjöl.
  3. Hetta upp en stekpanna med olivolja. 
  4. Forma till biffar direkt i pannan och stek på medelhög värme.
  5. Servera gärna med tzatziki och rostat bröd. 

5. Pasta med vegoköttbullar och tomatsås

Du behöver:

  • 4 valfri torkad pasta 
  • 1 förp Felix vegetariska Delikatessbullar
  • Olivolja

Tomatsås

  • 2 schalottenlökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 400 g tomatkross 
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano
  • Strösocker eller honung (en nypa)
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka upp pastan. 
  2. Fräs hackad lök och vitlök i en kastrull. 
  3. Tillsätt tomatkross och tomatpuré och koka upp. Smaka av med oregano, socker och salt. Addera gärna lite honung eller socker för att bli av med syran. 
  4. Låt sjuda under tiden du steker köttbullarna i olivolja. Klart!
Vegetariska köttbullar.

Läs också: Goda recept med morot

6. Tortillapizza med kronärtskocka

Du behöver:

  • 400 g kronärtskockshjärta
  • 2 tomater
  • 2 dl crème fraîche
  • 4 tortillabröd
  • 70 g bladspenat
  • 200 g mozzarellaost
  • 50 g pecorinoost
  • Färsk basilika
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Dela kronärtskockorna och skiva tomaterna.
  3. Fördela crème fraiche på tortillabröden och tillsätt tomater, spenat kronärtskocka och mozzarella. Krydda lite med salt och peppar.
  4. Grädda pizzorna tills de fått en fin färg. Toppa med lite riven pecorino och färsk basilika.

7. Färgsprakade quinoabowl 

Du behöver:

  • 1 sötpotatis
  • 3 dl quinoa
  • 150 g grönkål
  • 1 finhackad rödlök
  • Rostade och hackade valnötter
  • Svarta semsamfrön
  • Olivolja
  • Smör
  • Salt

Ajvarcrème

  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl ajvar relish
  • Citronsaft efter smak
  • Salt

Gör så här:

  1. Skär sötpotatisen i stavar och vänd i olja och salt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter på 225 grader. 
  2. Koka quinoan.
  3. Blanda ihop ingredienserna till ajvarcrèmen.
  4. Stek grönkålen i smör tills den fått färg och finhacka löken. 
  5. Lägg allt i en skål med ajvarcrèmen i mitten. 
  6. Toppa gärna med valnötter och sesamfrön.

Av Elsa Larsson

hållbarhetkostvegetariskt