Aluminiumfolie i sig är inte dåligt för miljön, dels eftersom det bryts ned ganska snabbt och dels för att det går att återanvända. Det som gör det mindre miljövänligt är mängden folie som samlas på soptippar istället för på återvinningscentralen. Men gammalt aluminium går faktiskt att smälta ner och återvinnas till 100 procent. Då förbrukas endast 5 procent energi och det återvunna aluminiumet har dessutom exakt samma egenskaper som nytt aluminium. 

Det var inte förrän under 1960-talet som återvinningen av aluminium ökade. Det var nämligen då vi började dricka drycker ur aluminiumburkar istället för glasflaskor, vilket ledde till att allmänheten blev uppmärksammade på problemen som dessa burkar också skapade. Idag är Europa faktiskt ledande inom återvinning av aluminium. 

Läs också: Gröna rum: Så kemikaliebantar du köket

Vad är aluminium? 

Aluminium är en av de vanligaste typerna av metallerna på jorden. Tillgången på aluminium är stor och metallens mångsidiga egenskaper gör att den kan användas till en rad olika saker. Aluminium väger lite och är starkt i förhållande till sin vikt samtidigt som det leder både värme och elektricitet mycket bra. Det gör att metallen kan användas till allt från isolering till produktion av elektronik och dekorationer samt till vanliga köksredskap.

Råvaran som används för att tillverka aluminium heter bauxit. Den måste brytas ned i en process som kräver en del energi och utsläpp av växthusgaser. I många fall leder den också till vattenföroreningar, vilket är giftigt för både människa och miljö. 

I processen maler man först ned bauxit och raffinerar för att avskilja aluminiumoxid. Det flytande aluminiumet placeras sedan i valsverk, där aluminiumplattor valsas. Aluminium är formbart och kan ta sig från 60 cm tjockt till 2–6 mm och den slutgiltiga folieprodukten kan bli så tunn som 0,006 mm, utan att släppa in ljus, doft eller smak.

Är aluminiumfolie dåligt för människan?

Att använda aluminiumfolie för att täcka över mat eller för att hålla den fräsch från bakterier är inte skadligt. 

Livsmedel som är sura eller salta kan du däremot vara extra försiktig med vid tillagning eller förvaring i aluminiumfolie. Det kan exempelvis vara tomater, apelsinjuice eller fisk med citron på (som många ofta tillagar med aluminium på i ugnen). Syran riskerar nämligen att orsaka en galvanisk korrosion, detta innebär att folien bryts ned och att aluminium löses ut i maten. 

Om det händer någon gång då och då behöver däremot inte nödvändigtvis vara någon fara. Men för mycket aluminium är inte bra för människan. 

Läs också: Vilka livsmedelsförpackningar är miljövänliga?

Hur gör man sig bäst av med aluminiumfolie?

Det bästa sättet att slänga aluminiumfolie är att återvinna det. När det återvinns är det nämligen möjligt att smälta och gjuta om det för att sedan sälja det som en återvunnen produkt. Tänk bara på att skölja bort eventuella matrester innan du slänger aluminiumfoliet i återvinningskärlen. Går det inte att få rent bör du kasta det i papperskorgen istället. 

Alternativ till aluminiumfolie

Om du vill minska ditt användande av aluminiumfolie så finns det ett par bra alternativ du kan använda istället. Ett av dem är bivaxdukar, som både är återanvändbara och miljövänliga. De är ofta tillverkade av bivax, jojobaolja och kåda och har antibakteriella egenskaper. Sköter du om dem ordentligt går dessa dukar att använda i upp till ett år.

Av Elsa Larsson

återvinninghållbarhetkökMiljövänligt