Ett av höstens mest populära inlägg på min Facebooksida var om att plocka, äta och tillaga rönnbär. Dessa vackra bär är små näringsbomber, som har flera bra och läkande effekter på kroppen – så ta gärna vara på dem. Jag fick så många rönnbärstips att jag samlat dem här!

Efter en lång, skön skogspromenad… så friskt i lite gråduggigt väder ~ plockade jag rönnbär. Jag frös in hälten och förvällde resten i stekpanna på låg värme med lite ghee, för att ta fram sötma och smak. Frös in i portioner. Hetta inaktiverar C-vitamin… men mkt annat bra finns kvar. 

Rönnbär är en god näringskälla: till vitamin C, B och E. Den innehåller också bensoesyra, som anses vara ett naturligt desinfektionsmedel, konserveringsmedel och antisvampmedel. Rönnbär har goda mängder tanniner, bitterämnen som har sammandragande egenskaper. Den innehåller både lösliga och olösliga fibrer som kan underlätta och stimulera matsmältningen.

Rönnbär är också en bra källa för antocyaniner, flavonoider och polyfenoliska föreningar. På grund av dess höga näringsvärde har rönnbär använts som en ingrediens i naturläkemedel under mycket lång tid. Tillsammans med tranbär och lingon så är rönnbär ett av de bär som lämpar sig just för behandling av urinvägsproblem.

Forskning i Ryssland har visat på ett samband med befolkningens intag av rönnbär och att de har låga/inga problem med prostatacancer.

Läsartips:

  • Gunilla Kronman: Gör en rönnbärsdricka som är så god. Ca 1 kg fina rönnbär som jag krossar lite, häller över 3 l kokande vatten som får stå två dygn. Silar och lägger till honung efter smak.
  • Berit Johansson: Jag fryser in rönnbären, tar fram 6-7 stycken och äter som de är och tuggar ordentligt. Jag gillar den sura/beska smaken.
  • Pernilla Rudin: Lägger i min dagliga smoothie
  • Pia Sondell: Jag torkar och äter cirka 10 st varjedag. Tänker att c-vitaminhalten sjunker vid torkning.
  • Kerstin Lindman: Mycket god matdryck blir det om man blandar ihop äppelmust och rönnbärssaft.
  • Annica Wreed: Torkar i svamptorken, försöker äta ca 5-10 om dagen och tuggar dem noga .
  • Annelie Nielsen: Jag plockat, och fryst in i påsar. När jag gör min morgon smothie häller jag i en knapp näve i den. Dom är ju torra, så dom klibbar inte ihop i påsarna i frysen
  • Irina Zetterman: Jag har saltat rönnbär, att ha i mat för lite vild smak. Och gjort rönnbärssprit, inte så hälsosamt kanske men väldigt gott.
  • Linda Pettersson: Koka upp, mosa bären och drick det när svamp eller urinvägarna ger sig till känna. Det är borta i ett kick. Frysta rönnbär är sötare än innan de fått en frostknäpp.
  • Anita Runsten: Jag torkade i min olla och frös in resten…
  • Viktor Lindqvist Marmelad. Men kräver en hel del socker Fördelen är ju att man får designa sin marmelad hur man vill, utan massa tillsatser.

RönnSorbus aucuparia, är ett träd inom familjen rosväxter. Rönnen är härdig i karga klimat och är vanlig i alla de nordiska länderna, även i de lägre fjälltrakterna.

Jg förvällde på svag värme med lite ghee… Blir en sorts syltning, och frös in i portioner.

Mia Marie-Louise Wiklund delade ett inlägg från Facebook om rönnbär:
På en företagsmässa i Tallin i Estland för tjugofem års sedan blev mannen plötsligt sjuk med hög feber och hamnade på ett lasarett. En läkare konstaterade att han hade fått akut urinvägsinfektion. Han fick god hjälp och lite senare kom han och läkaren att prata om prostatan och den otrevliga cancer som ofta drabbar oss svenskar. Läkaren sa då att i de baltiska länderna och även Ryssland har man inga problem med prostatacancer, och forskning där har visat på ett klart samband med befolkningens intag av rönnbär. De äter rönnbär från tidig ålder och resten av livet.

“Jag ska ge dig ett gott råd” sa läkaren: “Plocka rönnbär, så mycket du kan om och när de finns på träden. Torka dom i ugnen, lagra dom i slutna förpackningar och ät sex bär om dagen, alltid. Då får Du aldrig några problem med Din prostata resten av livet.” Jag har följt hans råd i alla år sedan dess och jag har inga problem med vare sig det ena eller andra.
– Min kommentar: Lingon och tranbär funkar fint också.

Fåglarna behöver rönnbär på vintern också, påekade Camilla Arlebrink. “Människor har fått rönnbär noja och jag vill påminna att plocka med respekt och inte ta mer än du behöver. Mycket viktig fågelmat om vintern när vi andra sitter i värmen”. – Rätt tänkt det med.

Kuriosa: Rönnbärsträdet har gammalt ansetts som heligt, och kallats ”Tors hjälp” då det ansetts att en gång ha räddat Tor och Loke från att drunkna i en flod. Det omtalas ofta i folksägner och sagor.

Referens för rönnbärens effekt mot prostata kunde jag inte finna, men däremot följande (från Ryssland, Serbien, Danmark, Lettland mm) Sorbus är latinska namnet för rönnbär:

  • Bull Exp Biol Med. 2016 Nov;162(1):93-97. Antitumor Effects of Sorbus aucuparia L. Extract Highly Saturated with Anthocyans and Their Mechanisms.
  • Chem Biodivers. 2017 Dec;14(12). Sorbus aucuparia and Sorbus aria as a Source of Antioxidant Phenolics, Tocopherols, and Pigments
  • J Ethnopharmacol. 2019 Oct 5;242:112061. Potential of Sorbus berry extracts for management of type 2 diabetes: Metabolomics investigation of 1H NMR spectra, α-amylase and α-glucosidase inhibitory activities, and in vivo anti-hyperglycaemic activity of S. norvegica.
  • Nat Prod Res. 2014;28(16):1231-40. Phenolic and antioxidant profiles of rowan (Sorbus L.) fruits.
Dr Sanna Ehdins blogg