Vad är en elimineringsdiet?
Genom en elimineringsdiet kan du enkelt ta reda på om det finns livsmedel som du inte tål. Om du någon gång fått en reaktion efter att ha ätit mat kan det bero på att du är allergisk eller intolerant mot den maten. Gluten, mejeriprodukter, soja och ägg är bara några av många sorters livsmedel som kroppen kan störa tarmen och kroppens immunförsvar.
Eliminieringsdieten går helt enkelt ut på att utesluta vissa livsmedel och sedan återintroducera dem en i taget. På så sätt kan du se om du reagerar på ett eller flera livsmedel. Baserat på hur din kropp reagerar kan du sedan skapa en individanpassad kost.
Skillnader mellan allergi och intolerans
Det är viktigt att skilja på allergi och intolerans. Allergi kan ge svårare reaktioner och bör undersökas av läkare. Intolerans är uppstår när kroppen har svårigheter att bearbeta livsmedlet.
Laktosintolerans är ett exempel på överkänslighet som inte är en allergi. Symtomen kan likna varandra, vilket kan göra det svårt att skilja dem åt. Allergier kan dock ge en mer kritisk situation med svårigheter att andas.
Vanliga symptom på matintolerans inkluderar:
- Hudirritation
- Huvudvärk
- Förstoppning
- Halsbränna
- Svullnad
- Trötthet
Läs också: Varför hade våra förfäder inte matallergier och matintolerans?
Varför är det bra att följa en elimineringsdiet?
En elimineringskost kan vara ett effektivt sätt att ta reda på om det finns någon mat du inte tål. Reaktioner mot livsmedel har ett nära samband med olika inflammatoriska processer i kroppen. Genom att identifiera vilka livsmedel du som din kropp reagerar mot kan du skapa en kost som får dig att må bättre.
Så går en elimineringsdiet till
Först och främst är det viktigt att påpeka att du inte bör genomföra en elimineringsdiet om du får allergiska reaktioner i form av svullnad i halsen eller svårighet att andas. Då måste du omedelbart kontakta sjukvården.
Läs också: Känslig mot gluten – fast du inte har celiaki?
Läkningsfas
Det första steget i elimineringsdieten består av läkningsfasen. Här utesluter du livsmedel som du tror att du reagerar på och ger kroppen och tarmsystemet en chans att läka. Det är vanligt att utesluta några av följande livsmedel:
- Socker
- Citrus
- Gluten och vete
- Jäst
- Kaffe och te
- Alkohol
- Mejeriprodukter
- Ägg
- Choklad
- Rött kött
- Nötter och frön
- Skaldjur
- Soja
- Tobak
Återintroduktionsfas
Därefter är det dags för återintroduktionsfasen där du återinför ett livsmedel i taget till din kost. I den här fasen tar du reda på vilka livsmedel du är överkänslig mot. Kom ihåg att kroppen kan ge både snabba och långsamma reaktioner. De flesta symtom märker du redan efter 1-3 timmar, men det kan ibland dröja upp till tre dagar.
Om du reagerar på livsmedlet är det ett tecken på att du inte tål det. Om du däremot inte reagerar på livsmedlet kan du utan problem återinföra det till din vanliga diet. När du testat alla livsmedel vet du om det är ett eller flera som du inte tål.
Lycka till!
Av: Elsa Larsson