1. Använd papper- eller tygpåsar istället för plastpåsar

Det första – och kanske viktigaste – steget mot ett mer plastfritt hem är att sluta använda plastpåsar. Använd tygkasse när du går och handlar för att undvika att du måste köpa med plastbärkassar hem från affären.

Till hushållsavfallet kan du istället välja pappers- och kompostpåsar. De allra bästa är om du har ett system hemma med kompost och sopsortering som gör att du inte behöver några påsar över huvud taget.

2. Välj hygienprodukter utan mikroplaster

I badrumsskåpet finns det vanligtvis massor med produkter som innehåller miljöfarliga mikroplaster. Titta på innehållsförpackningen och se upp för ingredienser som börjar poly, till exempel polyeten och polyethylene. De är nämligen de vanligaste mikroplasterna som förekommer i skönhetsprodukter.

Undvik även hygienprodukter så som tvål, schampo och balsam med förpackningar av plast. Tandborstar och tops är två andra badrumsprodukter av plast som går att undvika genom att istället välja tandborstar i trä och tops med en pinne av papper.

3. Använd burkar i glas eller rostfritt stål

Rensa ut alla plastlådor från köket och använd istället burkar i glas eller rostfritt stål. Även trälådor kan vara ett bra alternativ.

Om du brukar ta med dig matlåda är det extra viktigt att välja en plastfri variant. Plast som kommer i kontakt med värme är nämligen en av de största kemikalie- och hälsobovarna.

4. Byt ut plastfolien

Plastfolie har ingen plats ett plastfritt hem. Byt ut den mot ett mer miljövänligt alternativ, exempelvis naturlig folie som bivaxfolie.

Den naturliga folien går dessutom att rengöra och återvända flera gånger, vilket gör den till ett betydligt mer miljövänligt alternativ. Det finns också folie tillverkad av ekologisk bomull och hampa som kan vara bra alternativ.

Läs också: Gröna rum: Så kemikaliebantar du köket

5. Välj naturmaterial eller återanvänd plast

Var noggrann med vilka material du väljer när du köper kläder, möbler, kuddar, täcken och andra textilier till hemmet. Många material är faktiskt tillverkade av plast och släpper därför ifrån sig mikroplaster i tvätten. Mikroplasterna hamnar till slut i naturen där de kan orsaka stora problem för djuren i hav och sjöar.

Om du vill undvika material innehållande plast bör du se upp med följande material:

  • Fleece
  • Akryl
  • Polyester
  • Polyamid

6. Byt ut köksprodukter i plast

I köket finns det ofta många plastprodukter. Diskborsten, skärbrädan, soppåsar, stekpannor och köksredskap är ofta helt eller delvis tillverkade av plast.

Försök att välja städ- och köksprodukter av trä eller naturborst istället för plast. Utbudet av produkter tillverkade av återvunnen plast blir allt större. Detta är förstås positivt, men för ett helt plastfritt hem bör du ändå alltid välja naturmaterial.

Plast och värme är en dålig kombination, både för både miljön och hälsan. Därför är det viktigt att byta ut alla köksredskap i plast som kommer i kontakt med värme.

Det finns många bra köksredskap som är tillverkade av FSC-märkt trä och plastskärbrädorna kan med fördel bytas ut mot trävarianter som både är miljövänligare och snyggare. Även stekpannan i teflon bör bytas ut mot en gjutjärnspanna. Teflon avger nämligen kemikalier när det hettas upp och är därför inte att rekommendera.

Många tycker att det är svårt att byta ut plastpåsar som är avsedda för hushållsavfall. Det bästa är att välja kompostpåsar som inte innehåller någon plast alls. Om du verkligen vill ha plastpåsar för avfallet är det bättre att välja tunna påsar istället för de tjocka plastkassarna som du får när du handlar. De tunna påsarna är åtminstone lite miljövänligare.

Läs också: 10 tips att byta ut saker i köket till zero waste

7. Undvik alla engångsartiklar

Sist, men inte minst, bör du undvika alla sorters engångsartiklar om du vill skapa ett miljövänligt och plastfritt hem. Sugrör, bestick, take-away-muggar är några av många artiklar som innehåller plast och som du bör undvika.

Sammanfattning

Plastprodukter finns i de flesta hem idag, trots att de kan vara skadliga för både miljö och hälsa.

Plast kan dels avge kemikalier i kontakt med värme, men också avge mikroplaster som förorenar hav och sjöar.

Även om plast idag finns överallt i hemmet – från köksprodukter till material i kläder och möbler – går det att göra många aktiva val för att successivt skapa ett plastfritt hem som är bättre både för din hälsa och för miljön.

Av: Elsa Larsson

GiftfrittHemPlastfritt