Jag har precis upptäckt detta fantastiska Lupinmjöl – glutenfritt med 40% protein, 37% fibrer och mycket näringsrikt. Stärkande för en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtrycket och kolesterol. Någon som testat?
Gör supergoda plättar med ett ägg och ca 1-2 msk vatten vispas o ta i 2-3 msk lupinmjöl, havssalt och kardemumma. Låt svälla fem minuter och stek i medelvärme med rikligt med ghee (klarnat smör). Yummie! ❤️
Fakta lupinmjöl (Slv): Lupiner tillhör baljväxterna och inkluderar flera hundra olika arter, varav tre används som livsmedel.
Lupiner är släkt med jordnötter, sojabönor, ärtor, bönor, linser och kikärter. De tillhör alla samma botaniska familj. Har man allergi mot jordnötter och soja kan man reagera på lupin.
Lupinmjölet kommer från bönorna på det vackra Lupinblomman, samma som växer vilt lite överallt i Sverige. Men våra är tyvärr giftiga, så låt bli dem.
I Sydeuropa äts lupinfrön som snacks. Lupinmjöl används ibland i produkter som bröd, bakverk, kakor och kex. Lupinmjöl används ibland som ingrediens i glutenfria produkter som pasta.
Jag vet inte om det finns i svensk handel eller hälsokost, men finns här i Happy Food store.
4 Comments
Hej,
Vet du om Lupinmjöl finns att få tag i någonstans? Jag kan inte hitta det och sidan du länkat till fungerar inte längre.
Tack på förhand!
Linda
Finner bara ett ställe, länkat till det – men slut. Tror inte folk har fattat denna i Sverige!
Sötlupin och blomsterlupin är inte samma, du kanske menar det men det är luddigt skrivet.
Jag tänkte prova lupinmjöl att ha i bakning etc, beställer antagligen från Happystore. Värt att tänka på att det INTE är samma växt som växer vilt överallt i Sverige, det finns ca 300 arter av lupin och de som används till livsmedel är sötlupin som det finns några få sorter av som är är ätbara. Den invasiva, giftiga lupinarten som breder ut sig här i landet är blomsterlupin.
Bara så ingen som inte läst så noga utan fastnar på att det skulle vara ”samma växt” får för sig att gå ut och skörda egna lupinfrön…