Arbetsveckan är igång igen och det rullar på massivt fort med mycket att göra innan semestern. Hur ska man bära sig åt för att stressa ner och återta kontrollen när ansvaret är stort och arbetsbördan hopar sig? Så att man inte kraschlandar i början av semestern… Här är mina bästa råd.

1. Ta små pauser varje dag och släppa på det yttre och centrera sig i det inre. För vi blir trötta av all splittring på utsidan, och bara genom att stänga ner det yttre och sjunka ner i tystnad (meditation, tupplur, powernap etc) bryter vi av stresspiralen. Mikropauser är mycket välgörande och helt nödvändigt.

2. Stanna upp och bara andas – flera gånger per dag. Djupandas med buken och dra luften in och ut genom näsan med långsamma andetag. Bröstkorgsaning blir stressandning och man ska andas med bukmusklerna och genom näsan endast! Folk stressandas idag vilket innebär att man andas för mycket, vilket de facto är uttröttande.

Landa i kroppen (från huvudet) med andningens hjälp och slut blicken ett kort tag. Det stimulerar ditt inre att stänga av det yttre. Andningen är det första och viktigaste sättet att lugna vår kropp… (s0m är minst 300 000 år gammal enligt nya arkeologiska fynd, och de såg ut precis som vi gör idag!)

3. Se gärna ut genom ett fönster… Att låta blicken försvinna långt bort är välgörande. Fixerad blick på en skärm är i längden mycket slitsamt för ögon och hjärna.

Sträck upp huvudet och vrid det lite så du inte fastnar i “gamnacke”.

4. Gå en lugn promenad i naturen, det är mycket välgörande och lugnande att vistas där. OBS! nu menar jag gå och inte springa för att meningen är att bromsa systemet och motverka uppvarvningen.

5. Gör Happy Heart-metoden, dvs andas djupt ett par gånger och flytta ditt medvetande till hjärtat och plocka fram positiva känslor eller känslominnen. Stanna med dem i ett par minuter och låt dem uppfylla dig, för det switchar snabbt ditt inre från ett stresstilstånd – när du är i hjärnan – till ett avkopplat tillstånd då du fungerar bättre – det är vetenskapligt bevisat. Hjärtat kommunikerar med kroppens celler med ljusets hastighet och bara genom att på detta sätt plocka fram positiva känslor kan du snabbt vända stress till lugn.

Man arbetar mer effektivt när man tar dessa små dagliga mikropauser. Imorgon kommer råd om hur man klarar själva omställningen till semestern. Hur man gör strategiskt för att komma ner i varv…

Dr. Sanna Ehdin

Dr Sanna Ehdins bloggSömn, vila, avslappning och meditation