Effektiv hjälp vid gasbildning, IBS, orolig, lös eller hård mage
Det som gör bakterierna i komplexet unika är bland annat deras förmåga att fermentera och spjälka ett stort antal kolhydrater samt att de specifikt binder till tarmslemhinnan både i tunn- och tjocktarmen. Detta är egenskaper som är avgörande för att minska gasbildning, inflammation, ömhet och andra obehag i tarmen.
Egenskaperna – inte antalet avgör
Som ett resultat av det vetenskapliga arbetet har forskarna också kunnat konstatera att bara ett mycket litet antal stammar, även inom välkända familjer som Lactobacillus, Bifidobacterium eller Acidofilus, överlever och binder till tarmslemhinnan lika effektivt som bakterierna i triGUT – det väldokumenterade komplexet.
En annan viktig slutsats är att det inte är antalet stammar eller antalet bakterier som avgör effekten hos ett kosttillskott. Det är i stället bakteriernas egenskaper i relation till den kliniskt fastställda dosen som bestämmer nyttan. Dessutom – det finns bara ett sätt att ta reda på hur mjölksyrabakterier verkligen fungerar i tarmen – upprepade, välgjorda studier. Väldigt få företag har gjort de studierna, på de stammarna och i det antal som finns i kosttillskottet.
Läs också: Ny studie visar: niDRA® – ökar den naturliga produktionen av melatonin och förbättrar sömnen
Rätt stam i rätt klinisk dos
Eftersom skillnaden är så stor, även mellan närbesläktade bakterier är det viktigt att ett mjölksyratillskott deklareras korrekt. Det räcker därför inte att ange en familj eller en art, utan exakt den stam som ingår i kosttillskottet måste anges, t.ex.- Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103. Dessutom måste antalet CFU (antalet bakterier som överlever och binder till tarmen) deklareras per stam. Först då går det att få en uppfattning om kosttillskottets egenskaper – under förutsättning att det finns studier.
triGUT-stammarna
Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 800 publicerade studier
Lactobacillus plantarum DSM 9843 100 publicerade studier
Bifidobacterium animalis spp lactis DSM 15954 300 publicerade studier
När bakterierna jämförs
När triGUT-bakterierna jämförs med andra snarlika stammar, visar studierna att dessa tre specifika varianter överlever passagen genom magen och tarmarna i betydligt högre utsträckning jämfört med övriga Bifidobacterium- och Lactobaciller. Studier visar också att de har en effektivare inbindningsmekanism och därför verkar kraftfullare och stannar kvar längre i tarmen.
Verkar i olika delar av tarmen
Avgörande för funktionen är också att triGUT-bakterierna binder till och verkar i olika delar av tarmen, både i tunn- och tjocktarmen. Resultatet blir ett brett verkningsmönster vilket bidrar till en förbättring vid en rad olika problem som orsakas av eller som förvärras vid en obalans i tarmen.
Läs också: Svensk forskning: Adaptogenerna som bromsar virus
Minskar läckande tarm
En annan viktig egenskap är att triGUT-bakterierna har en unik förmåga att stärka tarmslemhinnan och därigenom minska läckage av inflammationsdrivande ämnen från tarmen till blodbanan. Denna skyddande process består av två kompletterande delar.
- triGUT-bakterierna har en unik förmåga att fermentera ett stort antal kolhydrater och omvandla dessa till kortkedjiga fettsyror, t.ex. smörsyra. Ämnen som fungerar och som näring till tarmslemhinnan och som därigenom bidrar till att bygga upp den.
- När triGUT-bagerierna binder till tarmslemhinnan börjar de producerar en biofilm som bidrar till att täta slemhinnan.
Minskar gasbildning
En annan gynnsam effekt av att triGUT bakterierna bryter ner kolhydrater, inklusive stärkelse är att detta bidrar till bättre matspjälkning med minskad gasbildning och uppblåsthet som följd.
Stärker det inflammatoriska försvaret
Men de kortkedjiga fettsyrorna har också andra avgörande egenskaper, de fungerar bl.a. som signalämnen viktiga för kroppens immunologiska och inflammatoriska försvar.
Sammanfattning av kliniska, stamspecifika studier:
Följande egenskaper är visade i upprepade, välgjorda och publicerade studier:
- Minskar både diarréer i allmänhet & diarréer orsakade av antibiotika och av Clostridium difficile.
- Ökar avföringsfrekvensen vid trög mage.
- Minskar risken för infektioner i mage och tarm.
- Minskar inflammation i tarmen.
- Minskar gasbildning, uppblåsthet och smärta både hos barn och vuxna
- Minskar generellt tarmproblem både hos barn och vuxna.
- Minskar IBS symtom med 80%-90%
- Stärker immunsystemet hos vuxna, barn och spädbarn.
- Minskar symtom på kolik – ökar sömnkvalitén.
Studierna visar också att biverkningsfrekvensen är lägre i den aktiva gruppen jämfört med de grupper som fått placebo (overksam kapsel). Några misstankar om interaktioner med läkemedel föreligger inte. Eftersom dessa tre bakterier normalt finns i friska tarmar hos människa finns ingen nedre åldersmässig gräns för användning.
Av redaktionen
2 Comments
Finns det någon produkt ni kan rekommendera som innehåller dessa triGUT-bakterier?
Hej Caroline!
triGUT är ett varumärke. Från och med nästa vecka finns det bland annat hos Natural Shop: https://naturalshop.se
Önskar dig en härlig fortsättning på dagen. <3